سازمان عفو بین‌الملل، روز گذشته با پخش بیانیه‌ای، باری دیگر از  محدودیت‌ها بر زنان افغان ابراز نگرانی کرده و گفته است که زنان در افغانستان از تمام حقوق و آزادی‌های اساسی ‌شان محروم و حتا از شرکت در مکان‌های عمومی نیز منع شده‌ اند.

در بیانیه‌ی این سازمان آمده است: «عدالت و پاسخ‌گویی باید اجرا شود. زنان و دختران افغانستان سزاوار دست‌رسی به عدالت و برابری هستند. آنان نباید به دلیل جنسیت شان سرکوب شوند.»

در همین حال، شماری از دختران و زنان که از درس و تحصیل محروم شده‌ اند، می‌گویند که زنان در افغانستان فراموش و محکوم به خانه‌نشینی شده‌ اند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

بنفشه، دانش‌آموز صنف نهم مکتب، می‌گوید که به دلیل اعمال محدودیت‌ها بر زنان، آنان گوشه‌گیر شده و بسیاری از دختران و زنان به افسردگی مبتلا شده‌ اند.

او می‌افزاید: «دروازه‌ی مکتب‌ها به ‌روی ما بسته شده است و خانه‌نشین شده‌ایم. برایم سخت می‌گذرد، حتا در پارک‌ها هم رفته نمی‌توانیم، بسیاری از درس‌هایم را فراموش کرده‌ام و بیسواد خواهد ماندم.»

صبریه، دانش‌جوی رشته‌ی حقوق، نیز می‌گوید که ممنوعیت آموزش دختران، اعتماد به ‌نفس آنان را از بین برده و سبب انزوای‌ شان شده است.

او می‌افزاید: «ما محروم از درس و کار شده‌ایم. اعتماد به نفس ما از بین رفت. حتا بورس نمی‌توانیم به ‌دست بیاوریم؛ چون دولت با ما هیچ‌ گونه هم‌کاری نمی‌کند. مجبور و محکوم به خانه‌نشینی هستیم. در کل آدم منزوی و گوشه‌گیری شده‌ام.»

سازمان عفو بین‌الملل در حالی از وضعیت زنان در افغانستان ابراز نگرانی می‌کند که روز گذشته نیز شش وزیر خارجه‌ی زن از کشورهای مختلف خواهان لغو فوری محدودیت‌ها و مشارکت کامل زنان در عرصه‌های مختلف شدند.

با این حال، فعالان حقوق زن، تلاش‌ها و خواست‌های جهانی مبنی بر رعایت حقوق زنان افغان توسط امارت اسلامی را، بی‌نتیجه عنوان می‌کنند و می‌گویند که برای تأمین حقوق زنان افغان، کشورهای قدرت‌مند جهان باید به یک دیدگاه واحد برسند.

ثریا پیکان، از فعالان حقوق زن، می‌گوید که چنین تأکیدهایی تا کنون مؤثر نبوده است. او می‌افزاید: «گزارش‌هایی که از سوی نهادهای بشری و سازمان ملل متحد بی‌وقفه نشر می‌شود، جنبه‌ی تطبیقی نداشته و این زمانی عملی می‌شود که دنیا دیدگاه واحد نسبت به افغانستان داشته باشد.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

از سوی دیگر، مقام‌های امارت اسلامی در واکنش به گزارش سازمان عفو بین‌الملل، می‌گویند که  آنان تلاش می‌کنند تا زمینه‌ی فعالیت‌های زنان را در چوکات اسلامی فراهم کنند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گوید: «تا حدی که ایجاب می‌کند، امارت اسلامی تلاش خود را می‌کند و بعضی از قیودات مربوط به ارزش‌های اسلامی‌ است. به خاطر ساختن ماحول برای فعالیت خانم‌ها، ما مصروف استیم تا حد نهایی تا زمینه را مساعد کنیم.»

گفتنی است که برای رفع محدودیت‌ها بر بانوان افغانستان، نشست‌های زیاد جهانی و منطقه‌ای برگزار شده؛ اما این نشست‌ها تا کنون دست‌آوردی نداشته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: