سلام‌وطندار نظرسنجی را در میان ۳۸۹ زن در ۲۳ ولایت انجام داده که از این میان ۲۹۰ تن آن را، زنان متأهل تشکیل می دهند. بر اساس این نظر‌سنجی، ۶۳ درصد از زنان متأهل به دلیل رفتار نامناسب شوهر، خانواده‌ی شوهر، شرایط نامناسب برای زندگی، مداخله‌ی دیگران در زندگی مشترک و نحوه شخصیت شوهر، از ازدواج شان رضایت ندارند. در این نظرسنجی، نوعیت ازدواج زنان بررسی شده که نشان می‌دهد از مجموع زنان متأهل ۴۵.۵ درصد به گونه‌ی اجبار به شوهر داده شده اند.

شبنم، اشتراک‌کننده در این نظرسنجی، می‌گوید که بدون رضایت از سوی خانواده‌اش با مردی که تفاوت سنی زیادی با او داشت، ازدواج کرد. شبنم، می‌افزاید که شوهرش قبل از ازداج با او همسر دیگر و شش فرزند نیر، داشت او، می‌گوید که سرانجام به دلیل مشکلات خانوادگی و افزایش خشونت‌ها، از شوهرش جدا شد و برای دومین‌ بار با مردی دیگر ازدواج کرد و اکنون از ازدواج دومش هم راضی نیست. «من بار دوم ازدواج کردم؛این بار هم با شرایط دشوار روبه‌رو شدم؛ زندگی ندارم؛ نان که می‌خورم مثل زهر برایم تمام می‌شود؛ و شوهرم هر بار برایم کنایه و بدگویی می کند.»

۴۱.۷ درصد زنان شرکت‌کننده‌ در این نظرسنجی، گفته اند که برای ازدواج رضایت آنان از سوی خانواده‌های شان درنظر گرفته شده و ۱۲.۸ درصد دیگر اما گفته که به خواست خودشان ازدواج کرد اند. بر اساس این نظرسنجی، از مجموع زنان متأهل ۶۷ درصد از ازدواج شان به دلایل مشخص ناراض و ۳۷ درصد دیگر راضی اند.

نتیجه‌ی این نظرسنجی، نشان می‌دهد که از میان زنان متأهل که از ازدواج شان راضی اند، ۶۴.۴ درصد شخصت نیک شوهر را و ۳۵.۳ درصد شرایط مناسب پس از ازدواج را از دلیل‌های رضایت شان از ازداوج گفته اند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

زینب، شرکت‌کننده‌‌ی دیگر در این نظرسنجی، می گوید که ازدواجش به خواست خودش نبوده و اکنون از زندگی مشترکش راضی نیست. او می‌افزاید: «مانند دیگر دختران به خواست خانواده‌ام عروسی کردم؛ اکنون خوش نیستم؛ خانواده‌ی شوهرم همیشه در زندگی مشترک ما مداخله و شوهرم را به بدرفتاری با من تحریک می‌کند؛ همواره میان ما جنگ و زندگی ما تلخ است.»

در سوی دیگر، شمار از روان‌شناسان، می‌گویند که رضایت زنان در ازدواج می‌تواند بر چه‌گونگی زندگی مشترک و وضعیت روانی زنان تأثیر بگذارد.

هبیت‌الله ابراهیم، روان‌شناس، می‌گوید: «مداخله‌ی دیگران سبب می‌شود که آن‌ها دچار بیماری‌های روانی، استرس و دیگر اختلالات شوند؛ آنها نمی‌توانند زندگی مشترک خود را به پیش ببرند؛ بدبختی‌های زیادی در زندگی مشترک شان رخ می‌دهد و فرزندان شان این بدبختی را تحمل می‌کنند.)

کارشناسان امور اجتماعی اما می‌گویند که در صورت رضایت‌نداشتن زنان از زندگی مشترک، آنان مجبور به خودکشی می‌شوند که می‌تواند عواقب بدی برای فرزندان شان و جامعه داشته باشد.

راشد صدیقی، کارشناس امور اجتماعی، می‌گوید که توجه‌نشدن به انتخاب دختران قبل از ازدواج، پیامدهای خطرناکی برای زندگی مشترک به هم‌راه دارد. او می‌افزاید:« برای داشتن یک زندگی خوب و موفق، سن، رضایت به ازدواج ، تحصیل و اقتصاد، برای دختران مهم است که این همه مورد توجه قرار نمی‌گیرد و سپس مشکلاتی ایجاد می‌شود که منجر به خودکشی و فرار دختران می‌شود.)

فعالان حقوق زن، بدرفتاری با زنان، محرومیت از حقوق، وضع محدودیت‌ها و ناآگاهی دختران و زنان را، از علت‌های می‌دانند که زندگی زنان در افغانستان را با مشکل روبه‌رو کرده است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

حسنا روفی، فعال حقوق زن، می‌گوید: «دخالت دیگران و ازدواج اجباری دختران به عنوان خشونت پنداشته می‌شود؛ این‌ها دلیل‌هایی اند که زندگی مشترک را تلخ می‌کند و حتا از بین می‌برد؛ جدا از این، عواقب بدی برای جامعه دارد و زنان نمی‌توانند فرزندان خوبی را به جامعه تقدیم کنند.»

با این همه، وزارت امر به معروف، نهی از منکر حکومت سرپرست، می گوید که این وزارت در تلاش تأمین حقوق زنان و دختران است.

عبدالغفار فاروق، رییس نشرات این وزارت، می‌گوید که وزارت امر به معروف و نهی از منکر رویداهای خشونت در برابر زنان را به گونه‌ی جدی بررسی می‌کند. او می‌افزاید: «در این زمینه کارهای زیادی انجام شده؛  از ۴۷۴۰ مورد خشونت و آزار زنان در سراسر کشور و از ۴۸۰۰ مورد از ازدواج اجباری جلوگیری شده است. دخترانی که مجبور به ازدواج می‌شوند، می‌توانند شکایت خود را در این وزارت ثبت کنند.»

باور بر این است که اگر حکومت سرپرست افغانستان برای تأمین حقوق زنان در میان خانواده‌ها برنامه‌های منظم داشته باشد، ممکن چالش‌های زنان حل شود.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // // // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: