هلمند، یکی از ولایت‌های جنوبی کشور است که نزدیک به ۸۰ درصد باشندگان آن به کشاورزی و مال‌داری وابسته اند. کشاورزان در این ولایت، می‌گویند که نبود سردخانه، کم‌رونقی بازار محصولات کشاورزی و نرسیدن محصولات فصلی به دیگر ولایت‌ها، از جمله عامل‌هایی اند که کشاورزان هلمندی را با زیان‌های مالی گسترده روبه‌رو کرده است.

سیدولی و عبدالجبار، دو تن از کشاورزان در ولسوالی مارجه‌ و نادعلی هلمند، اند که سبزی‌های فصلی را برای فروش به شهر لشکرگاه، مرکز این ولایت آورده اند.

سیدولی، در باره‌ی ‌مشکلات موجود به سلام‌وطندار ‌می‌گوید: «دو سیر/۱۴ کیلوگرام بادنجان رومی ۳۰ تا ۳۵ افغانی قیمت دارد. اگر سردخانه می‌داشتیم، برای فصل بعد محصول خود را نگه می‌داشتیم؛ اما اکنون به دلیل نبود سرخانه محصولات ما از بین می‌رود. حالا ارزان شده است. اگر مردم یک خریطه بگیرند، سه-چهار روز کافی است. بهای هر خریطه‌ی بادنجان سیاه حتا به هشت تا ۱۰ افغانی رسیده است، به ما سودی نمی‌ماند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

عبدالجبار نیز در باره‌ی ‌مشکلات موجود ‌می‌گوید: «من بامیه و رومی و بادرنگ کاشته‌ام؛ اما از یک طرف کود قیمت بود و دیگر سبزی‌های ما جای دیگری نمی‌رود. این جا که به بازار می‌آوریم، فروخته نمی‌شود و وقتی به خانه می‌بریم، برای نگه‌داشت آن امکانات و سردخانه نداریم و همه سر ما تاوان می‌شود.»

فروشندگان میوه‌ها و سبزی‌های تازه در شهر لشکرگاه، نیز می‌گویند که بهای میوه‌ها و سبزی‌های تازه نسبت به محصولات وارداتی از کشورهای دیگر در فصل‌های دیگر بسیار بالا است؛ اما کشاورزان در هنگام برداشت محصول سود چندانی ندارند و بیش‌تر وقت‌ها ضرر می‌کنند.

فیض‌الله، یک تن از دکان‌داران در شهر لشکرگاه، می‌گوید: «وقتی فصل میوه‌ و سبزی‌ها مثل بادنجان رومی، بادرنگ، بادنجان سیاه، بامیه، پیاز و انگور در هلمند فرا می‌رسد، محصولات به هیچ جای دیگر عرضه نمی‌شود و کشاورزان ما سردخانه نیز ندارند تا محصولات خود را در آن نگه‌داری کنند.»

احمدالله، یک تن دیگر از دکان‌داران در شهر لشکرگاه، نیز می‌گوید: «سبزیجات ما فعلاً خیلی ارزان است. دو سیر بادنجان سیاه فقط ۲۰ تا ۳۰ افغانی است؛ اما وقتی محصولات ما می‌رسد، یک چارک بادنجان سیاه پاکستانی ۵۰ تا ۶۰ افغانی می‌شود. ما بعداً آن‌ها را به ۶۰ تا ۷۰ افغانی می‌فروشیم. حتا یک چارک بامیه‌ی پاکستانی به ۱۸۰ افغانی می‌رسد؛ اما قیمت دو سیر بامیه‌ی ما ۶۰ افغانی است.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

در همین حال، مسئولان محلی در هلمند، در باره‌ی مشکلات کشاورزان و دکان‌داران این ولایت، می‌گویند که برای جلوگیری از مشکلات بخش زراعت، تلاش‌هایی را آغاز کرده اند.

محمدقاسم ریاض، معاون ریاست اطلاعات‌وفرهنگ هلمند، می‌گوید: «اداره‌ی محلی هلمند، این مشکل کشاورزان هلمند را درک کرده و اداره‌های مختلف دولتی هلمند بارها با بخش خصوصی گفت‌وگو کرده است. امیدواری وجود دارد که برای محصولات کشاورزان بازاریابی و برای آن‌ها سردخانه ایجاد شود.»

کشاورزان هلمندی، در حالی در باره‌ی بها و صادرات میوه‌ها و سبزی‌های فصلی شکایت می‌کنند که از چند سال به این سو در باره‌ی ساخت سردخانه برای کشاورزان تعهد شده؛ اما کار عملی آن تا کنون آغاز نشده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: