از نزدیک به دو سال به این سو، دختران و زنان همواره با محدودیت‌های مختلفی از جمله بازماندن از آموزش، تحصیل و کار، روبه‌رو شده اند. زنانی که وظیفه‌ی خود را از دست داده و خانه‌نشین شده اند، می‌گویند که نتوانسته اند عید را با خوشی تجلیل کنند. آن‌ها، از امارت اسلامی می‌خواهند که به مناسبت عید، محدودیت‌ها را از سر راه زنان بردارد.

سحر رحیمی که پیش از این کارمند یکی از رسانه‌ها و نهادهای خارجی بود، می‌گوید که به دلیل بی‌کاری و وضعیت بد اقتصادی، نتوانسته برای تجلیل از عید، آماد‌گی بگیرد. «قبلاً شوروشوق عید بسیار زیاد بود؛ اما امسال، هم‌چو عید برای ما نیست. نه لباس گرفتیم، نه قربانی، نه سفره‌ی عیدی. فرق این عید که از حق کار محروم استیم با عیدهایی که کار می‌کردیم، بسیار زیاد است.»

ثریا روحی، شهروند دیگری که پس از فرمان منع کار زنان، خانه‌نشین شده، می‌گوید که هنگامی می‌تواند از مناسبت‌های خوشی تجلیل کند که بتواند دوباره به کارش بازگردد و در جامعه حضور یابد. او می‌افزاید: «زنان را نقش بدهند در جامعه. زمینه‌های کاری و درس به زنان فراهم شود و زنان دوباره در جامعه فعال شوند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

از سویی هم، زنان دیگری که هنوز هم سرگرم کار اند، می‌گویند که روزهای عید را با ناامیدی و ناخوشی‌های ناشی از وضعیت کنونی و محدودیت‌های موجود بر سر راه زنان، سپری می‌کنند. آن‌ها، از امارت اسلامی می‌خواهند که برای برابری حقوق زنان و مردان، فراهم‌کردن فرصت‌ها برای زنان در بخش‌های آموزش، بهداشت، فن‌آوری، بخش‌های اقتصادی و فرهنگی، تلاش کند.

سوریا یوسفی، کارمند در یکی از نهادهای خصوصی، از امارت اسلامی می‌خواهد تا به مناسبت عید، دروازه‌های مکتب‌ها و دانش‌گاه‌ها را به روی زنان و دختران دوباره باز کند. او می‌افزاید: «امیدوار هستیم، امارت اسلامی حقوق زنان را برای شان بدهد. دروازه‌های دانش‌گاه‌ها و مکتب‌ها و مکان‌های تفریحی را به روی زنان باز کند.»

نجم‌السماء شفاجو، پزشک در یکی از مرکزهای درمانی، می‌گوید که حضور زنان در بخش‌های مختلف به ویژه نسایی-ولادی، ضروری است. او از حکومت کنونی می‌خواهد که زمینه را برای حضور زنان در جامعه فراهم کند. «حضور خانم‌ها همیشه در هر مسلک در هر رشته، در جامعه مهم است. بدون خانم‌ها، موفقیت بسیار دور است. در بخش نسایی-ولادی حضور زنان بسیار مهم است. خانم‌هایی که در این بخش هستند، در هر حالت در خدمت زنان اند.»

در همین حال، فعالان حقوق زن، می‌گویند که زنان در هر عرصه‌ی زندگی نقش اساسی و مهمی را دارند که بدون حضور آن‌ها، هیچ کشوری توسعه نمی‌یابد.

پروانه بارکزی، فعال حقوق زن، در این باره می‌گوید: «خانم‌هایی هستند که با مشکلات زیاد به جاهای خاص مانند داکتر، انجنیر و معلم، در هر بخش، زحمت کشیده اند. باید از زنان حمایت شود و آنان نادیده گرفته نشوند.»

دیوه پتنگ، دیگر فعال حقوق زن، می‌گوید حضور زنان در بخش‌های صحی، امنیتی و آموزش‌وپرورش، ضروری است. او می‌افزاید: «هر کشور که زیاد پیش‌رفت کرده، در آن جامعه به زنان بسیار توجه شده است. حکومت باید برای این چنین زنان، شرایط مناسب را فراهم کند تا خانم‌ها به خاطر کشور شان کار کنند.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

از سویی هم، فریدالدین نوری، رییس مؤسسه‌ی «زنان برای زنان»، از امارت اسلامی می‌خواهد تا در این عید، محدودیت‌های سر زنان را بردارد و به آن‌ها، زمینه‌ی آموزش و کار را فراهم کند. «خواهش ما از امارت اسلامی این است که محدودیت‌های آموزشی و کار زنان را از بین ببرد، تا بحران موجود میان مردم و دولت از بین برود. بیش از ۵۰ درصد نفوس کشور را خانم‌ها تشکیل می‌دهند، وجود آن‌ها برای آینده‌ی جامعه مهم است. فراهم‌کردن این زمینه، مسئولیت امارت اسلامی است.»

افزون بر این، عاکف مهاجر، سخن‌گوی وزارت امر‌به‌معروف و نهی‌ازمنکر امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید که هیچ فردی حق این را ندارد تا حقوق زنان را سلب کند. او در پیام ویژه‌ی تبریکی عید، به زنان می‌گوید: «پیام من به هم‌وطنان به ویژه زنان، این است که هر خواهر ما که حقوق شان پای‌مال شده، برای شان میراث داده نمی‌شود یا به جبر به نکاح یا به بد داده می‌شوند، می‌توانند به وزارت امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر مراجعه کنند. هیچ کس حق ندارد که حقوق زنان را پای‌مال کند.»

این در حالی است که هبت‌الله آخوند‌زاده، رهبر امارت اسلامی، در یک پیام پخش‌شده به مناسبت عید قربان، در کنار تبریکی عید، گفته که پس از به‌قدرت‌رسیدن امارت اسلامی، همه «حقوق شرعی» زنان تأمین شده و همه اداره‌ها در راستای تأمین‌شدن دیگر حقوق آن‌ها، مکلف شده اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: