همزمان با ۱۲ جون، روز جهانی «مبارزه با کار کودکان»، سازمان جهانی کار (ILO)، از شناسایی بیش از یک میلیون کودک کار در افغانستان خبر میدهد.
عبادالله احمدی، نمایندهی سازمان جهانی کار در بلخ، میگوید که ناداری، کاهش فرصتهای شغلی، بیکاربودن سرپرستهای خانوادهها و نبود آگاهی از حقوق کودکان، سبب افزایش کودکان کارگر در افغانستان، شده است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «آخرین سروی که صورت گرفته، بیش از یک میلیون کودک کار شناسایی شده است که بیشتر شان با کارهای شاق مصروف اند. کودکان در کورههای خشتپزی، کارخانهها و جادهها مشغول کار هستند.»
بر اساس آمار رسمی ریاست کار و امور اجتماعی بلخ، هماکنون دستکم ۱۶ هزار کودک در این ولایت، سرگرم کارهای شاق اند. بریالی فایق، آمر بخش اجتماعی ریاست کار و امور اجتماعی بلخ، میگوید: «در سطح ولایت بلخ، ۱ یک هزار و ۶۸۴ کودک مشغول کار اند. قسمی که ما مشاهده میکنیم، در آمار کودکان کار کاهش نیامده است.»
از سویی هم، در گوشهای از شهر مزارشریف، مرکز بلخ، گروهی از کودکان محروم از آموزش که از روز جهانی مبارزه با کار کودکان بیخبر اند، فقر و وضعیت بد کشور را به تصویر میکشند.
اسدالله و اکبر، دو کودک کارگر که زیر آفتاب سوزان سرگرم کارهای بالاتر از توان شان اند، میگویند که ناچار شده اند به جای رفتن به مکتب، در فراهمکردن نیازهای اقتصادی خانوادههای شان سهم بگیرند.
با این حال، مسئولان در وزارت کار و امور اجتماعی، از تلاشها به منظور پشتیبانی و فراهمکردن فرصتهای آموزشی و شغلی به کودکان، سخن میزنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
دینمحمد حقبین، مدیر مالی و اداری وزارت کار و امور اجتماعی، میگوید که ۴۰ درصد کودکان کارگر کاهش یافته است: «یک کمیسیون در همآهنگی با ریاستالوزرا ساخته شده است. ما تلاش میکنیم برای شان فرصتهای کاری و آموزشی [فراهم] کنیم. این یک مشکل ۴۰ ساله است که در یک سال ممکن نیست.»
کارهای شاق، از چالشهایی است که از دیرزمانی، دامنگیر کودکان در افغانستان بوده است. هرچند، همواره نگرانیهایی از تأثیرات منفی آن انتقاد شده؛ اما تا کنون برنامهی بنیادی برای حل این مشکل، روی دست گرفته نشده است.