هم‌زمان با پدیدارشدن کرونا در چین و گسترش آن به اطراف جهان، سازمان‌های صحی در جهان به‌دلیل مهار این ویروس و جلوگیری از انتشار گستردۀ آن به‌منظور حفاظت جان انسان‌ها، تدابیر وقایوی را روی‌دست گرفته است و با استفاده از شیوه‌های گونه‌گون به مردم آگاهی‌دهی می‌کند.

با وصف این تلاش‌ها و آگاهی‌ها دربارۀ خطرهای کرونا در سراسر جهان به‌ویژه افغانستان، عده‌یی از شهروندان کشور در موج‌های نخست و دوم این ویروس کم‌تر به رهنمودهای صحی توجه می‌کردند و آن را کارزار تجارتی و سیاسی می‌پنداشتند. اما در موج سوم افرادی که پیش از این در این مورد بی‌باور بودند، پس از ابتلا به کرونا به صداقت سازمان‌ها و مرکزهای صحی دربارۀ موجودیت این ویروس کشنده پی بردند و عده‌یی پس از بهبود وضعیت‌شان از بروز مشکلاتی چون کمردردی، سردردی و بیش‌تر اختلال‌های روانی، شکایت دارند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

محمدابرار، یک تن از بیمارانی که در موج سوم چندی پیش به این ویروس مبتلا شده بود و پس از صحت‌یابی‌اش از تجربه‌های خود چنین می‌گوید: «تقریباً بیست روز پیش جان‌درد و به تعقیب آن تب بسیار شدید، اسهال و پخته‌گی دهن برم پیش آمد. در گلویم احساس پندیده‌‌گی می‌کردم و خیلی ناراحت بودم و یک روز بعد از بیماری‌ام خانواده‌ام مرا به شفاخانه انتقال دادند. داکتر معالج بعد از تست و معاینات تشخیص کرونا داد و یک مقدار دوا نیز برایم تجویز کرد و اکنون که شفایاب شده‌ام، اختلالات روانی برایم پیش آمده. در جمع دوستان، خانواده و مردم نمی‌توانم بنشینم و نسبت به اجتماع بسیار دل‌سردی پیدا کرده‌ام و گاهی اوقات ناخودآگاه چیزهایی از زبانم بیرون می‌شود که دیگران می‌خندند.»

عبادالله، یکی دیگر از بیماران کرونایی‌ست. او نیز در موج سوم به این بیماری مبتلا شده است.

عبادالله

عبادالله می‌گوید، با آن‌که صحت‌یاب شده‌؛ اما با آن‌هم از پیامدهای دراز‌مدت و خطرناک کرونا نگران است و این‌گونه روایت می‌کند: «در موج سوم به کرونا مبتلا شدم. بعد از صحت‌یاب‌شدن در نمازها بسیار اشتباه می‌کنم، گاهی چهار رکعتی را سه، دو یا پنج رکعت می‌خوانم و بعضی شب‌ها نافهمیده از خانه بیرون می‌شوم که طفل‌ها باز مره می‌گردانند و می‌گویند که کجا می‌روی در نیمِ شب؟ بیش‌تر به خود نمی‌فهمم.»

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

عبدالقدیر بران، متخصص صحت روانی و استاد در دانشکدۀ طب بدخشان به این پرسش افرادی که دارای چنین مشکلات‌اند، چه‌گونه از دام آن رهایی یابند؟ پاسخ می‌دهد: «بیش‌تر این مریضان یک نوع تشویش و اضطراب می‌داشته باشند. این تشوشات سبب بروز اختلالات روانی نزد مریضان می‌شود؛ افواهات منفی، کمپاین‌های کرونایی و حتی از دست‌دادن دوستان‌شان می‌تواند عامل دیگر بروز مشکلات روانی شود.»

عبدالقدیر بران برای این‌گونه بیماران توصیه می‌کند: «این مریضان باید به مرکز خدمات درمان روانی مراجعه کنند و توصیه‌های داکتران خدمات روانی را شنیده و مطابق به آن عمل کنند. ان‌شاءالله مشکلات‌شان مرفوع می‌شود.»

در همین‌ حال، نورمحمد خاوری، رئیس صحت بدخشان از آماده‌گی‌های این ریاست برای درمان مبتلایان کووید ۱۹ چنین می‌گوید: «قبلاً کم‌بود آکسیجن/اکسیژن داشتیم، الحمدلله دفتر آغاخان که حمایت‌کنندۀ این بخش است، با کشور تاجیکستان آکسیجن را در دست‌رس ما قرار داد و خیلی زیاد بالون‌های آن تاکنون مواصلت ورزیده و برای عرضۀ خدمات بیماران کووید ۱۹ آماده‌گی کامل داریم.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

ریاست صحت بدخشان در حالی از آماده‌گی‌های این نهاد برای مقابله با کرونا سخن می‌زند که در کم‌تر از سه روز هفتۀ گذشته به گفتۀ باشنده‌گان این ولایت، شمار بسیاری از باشنده‌گان یا مبتلا به این ویروس شده یا هم به‌دلیل ابتلا به این ویروس جان‌های‌شان را از دست داده‌اند.

با این‌همه، مسئولان صحی در بدخشان از همه شهروندان کشور، به‌ویژه باشنده‌گان این ولایت می‌خواهند که به‌خاطر نجات جان خود و اعضای خانوادۀشان جدی به نکات صحی توجه و آن را رعایت کنند.

رادیو صدای کوکچه_ولایت بدخشان


این گزارش با حمایت مالی اتحادیه اروپا تولید شده است. محتوای آن تنها به عهدۀ رادیو صدای کوکچه بوده و انعکاس‌دهندۀ دیدگاه اتحادیه اروپا نمی‌باشد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: