شمار از کشاورزان در کندهار، به سلام‌وطندار می‌گویند که آن‌ها به روش سنتی گندم کاشت می‌کنند و کاشت گندم به روش سنتی، سبب کاهش حاصلات آن‌ها شده است. این کشاورزان، برای کاشت دوباره، تخمی را نگه‌داری می‌کنند که حاصل خوب داده باشد.

نورجان، باشنده‌ی کندهار که در حال آماده‌سازی زمینش برای کاشت گندم است، می‌گوید که امسال سه جریب زمینش را به کاشت گندم اختصاص داده است. او می‌افزاید که چهار سال پیش از سوی یک مؤسسه به او تخم اصلاح‌شده‌ی گندم داده شده بود و او هر سال از آن تخم برای کاشت استفاده می‌کند و حاصل خوب به دست می‌آورد.

او، از مسئولان شکایت می‌کند که روش‌های معیاری کاشت گندم را به او و دیگر کشاورزان آموزش نداده اند؛ اما با آن هم او از یک جریب زمین ۲۰۰ تا ۲۵۰ سیر (یک سیر برابر با هفت کیلوگرام است) و حتا گاهی ۳۰۰ سیر گندم حاصل می‌گیرد.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

نورجان، می‌گوید: «مثل سابق‌ها و قسمی که پدر و پدرکلان‎‌های ما کاشت می‌کردند، ما هم همان قسم کاشت می‌کنیم. در زمان گندم وقتی می‌آیند و به ما می‌گویند که به این شکل دواپاشی کنید و طریقه‌ی استفاده از کود کیمیاوی را به ما می‌گویند. پس چرا حاصل نداریم؟ باید قسمی به ما آموزش داده شود تا حاصل خوب به دست بیاوریم.»

این کشاورز کندهاری، می‌افزاید که اکنون هم به روش‌های گذشته در کشت‌زارهایش از کود کیمیاوی کار می‌گیرد و در این پیوند آگاهی لازم ندارد. او از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار و مؤسسه‌های هم‌کار، می‌خواهد که در زمینه‌ی تخم اصلاح‌شده و کود کیمیاوی، کشاورزان را هم‌کاری کنند.

نورجان، می‌افزاید: «این جا یک یا دو جریب زمین است و من پنج سیر تخم گندم و چهار سیر کود کیمیاوی می‌پاشم. هیچ گونه آموزشی را ما فرا نگرفته‌ایم. ما به روش‌های خود مان کاشت و زراعت می‌کنیم و هیچ مؤسسه‌ای ما را کمک نکرده است.»

با آگاهی‌دادن به کشاورزان از روش‌های معیاری و پیش‌رفته و کمک به آن‌ها در زمینه‌ی امکانات، می‌توان سطح حاصلات را افزایش داد. سمیع‌الله همت، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید که در یک جریب زمین للمی، از ۳۰ تا ۴۵ کیلوگرام و در یک جریب زمین آبی از ۱۸ تا ۲۰ کیلوگرام تخم گندم نیاز است.

او می‌افزاید: «ما در سطح ولایت تلاش‌های زیادی کرده‌ایم که به کشاورزان آگاهی داده شود؛ چون زراعت مسلکی بر افزایش حاصلات تأثیر مثبت دارد و کاشت را معیاری می‌سازد. ما تلاش کردیم؛ تقریباً ۶۰ درصد کشاورزان از تخم اصلاح‌شده استفاده می‌کنند و تلاش داریم این به ۱۰۰ درصد برسد. ما در مناطق زیاد کشاورزان را آموزش دادهایم و آن‌ها آماده شدند که از تخم اصلاح‌شده کار بگیرند و در ضمن، نحوه‌ی ذخیره‌ی گندم را به آن‌ها نیز آموزش داده‌ایم. ما برنامه‌های آگاهی‌دهی به منظور چه‌گونگی استفاده از تخم اصلاح‌شده و نحوه‌ی ذخیره‌ی آن را برگزار کرده‌ایم.»

در همین حال، نصرت‌الله، مسئول یک شرکت تخم اصلاح‌شده در کندهار، می‌گوید که آن‌ها از شرکت‌های مشهور بین‌المللی، تخم‌های تجربه‌شده و تصدیق‌شده را وارد می‌کنند و سپس آن را در کشت‌زارهای خود می‌کارند و پس از نتیجه‌ی برداشت خوب، آن را به کشاورزان توزیع می‌کنند.

او می‌افزاید که در نتیجه‌ی کاشت تخم‌های اصلاح‌شده، از یک جریب زمین تا ۳۵۰ سیر محصول به دست می‌آید؛ اما اگر گندم اصلاح‌نشده کاشته شود، حاصل این مقدار زمین به ۲۵۰ سیر کاهش خواهد یافت.

با این حال، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار، می‌گویند که تا کنون سروی دقیقی از زمین‌های کشاورزی برای تهیه‌ی تخم مورد نیاز صورت نگرفته است؛ اما آن‌ها تلاش دارند بر اساس یک سروی این کار را انجام دهند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

کلیم‌الله مجددی، مدیر تخم‌های اصلاح‌شده در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار، می‌گوید که این ریاست به شمار بسیاری از کشاورزان تخم اصلاح‌شده و کود کیمیاوی توزیع کرده است و هم‌اکنون کشاورزان از آن برای کاشت کار می‌گیرند.

آقای مجددی، می‌افزاید: «ریاست زراعت به تمام کشاورزان ولسوالی‌ها آگاهی عامه داده است. مؤسسه‌ها برای کشاورزان آموزش‌های متفاوتی داده اند. برای حل مشکلات شان به گونه‌ی اساسی راهنمایی شده اند و اگر به صورت عملی کشاورزان نیاز به کمک داشته باشند، ما آماده‌ایم به ساحه برویم و آن‌ها را کمک کنیم.»

گفتنی است که هم‌اکنون در کندهار دو شرکت تخم اصلاح‌شده فعالیت دارند و هرازگاهی به کشاورزان جلسه‌های آموزشی و مسلکی را نیز برگزار می‌کنند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: