هم‌زمان با بسته‌ماندن گذرگاه مرزی تورخم، اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، می‌گوید که بسته‌ماندن این گذرگاه، به بازرگانان افغان روزانه نزدیک به ۱۵۰ هزار دالر امریکایی زیان وارد می‌کند.

نقیب‌الله صافی، رییس اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، به سلام‌وطندار می‌گوید: «کانتینرهای کالا متوقف است و با گذشت هر روز جریمه بر این کانتینرها زیاد می‌شود؛ چون این کانتینرها در وقت معین باید دوباره برگردند. بسیاری از میوه‌های تازه و سبزی‌جات در روزهای اول فاسد شدند یا هم با بهای اندک به فروش رسید.»

در سوی دیگر، شماری از بازرگانانی که کالاهای تجاری شان در گذرگاه‌ تورخم متوقف مانده است، می‌گویند که در یک هفته‌ی گذشته با بسته‌شدن گذرگاه تورخم، نزدیک به دو میلیون افغانی زیان مالی دیده اند.

نصیراحمد، بازرگان میوه‌ی تازه، می‌گوید که پس از بسته‌شدن گذرگاه تورخم، چندین لاری میوه‌ی تازه‌اش را با بهای اندک در شهر جلال‌آباد، مرکز ننگرهار فروخته است.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

او می‌افزاید: «در یک هفته‌ی گذشته که گذرگاه بسته شده است، بسیاری از میوه‌ها فاسد شدند. میوه‌ که در وقت معین آن فروخته نشود، از بین می‌‌رود، مجبور شدم میوه‌ها را با بهای نیم برابر در شهر جلال‌آباد لیلام کنم. همه‌ی تاجران در چند روز گذشته زیان مالی هنگفت دیدند.»

کشمیرخان، بازرگان سبزی‌ تازه، می‌گوید که پاکستان هرازگاهی با بهانه‌های مختلف بر بازرگانان افغان مشکل ایجاد می‌کند و سرمایه‌ی آنان را از بین می‌برد.

او می‌افزاید: «تمام سرمایه‌ و مال ما در چند روز گذشته از بین رفت. حالا هیچ سرمایه نداریم، از مردم به قرض مال گرفتیم و آن مال هم فاسد شد. این بار اول نیست، پاکستان همیشه برای تاجران افغان مشکل ایجاد می‌کند. وضعیت تاجران بسیار خراب است.»

‌بازرگانان از امارت اسلامی می‌خواهند که مشکل پیش‌آمده را هرچه زودتر از طریق گفت‌وگو حل کند.

با این حال، امارت اسلامی، می‌گوید که گفت‌و‌گوها با مقام‌های پاکستانی ادامه و امیدواری‌ها برای بازگشایی گذرگاه تورخم در روزهای آینده نیز وجود دارد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

بلال کریمی، از معاونان سخن‌گوی امارت اسلامی، می‌گوید: «مسئولین هر دو طرف در گفت‌وگو و مفاهمه هستند. امیدواری از این است که در این مورد پیش‌رفت‌هایی صورت گیرد؛ چون این یک راه تجارتی است، مردم هر دو طرف متضرر است. بیماران، اموال و اجناس مردم در دو طرف گیر مانده اند؛ به همین خاطر مسئولین در تلاش اند که این راه باز شود.»

با این همه، شماری از آگاهان مسائل اقتصادی، بسته‌ماندن گذرگاه تورخم را بهانه‌گیری از سوی پاکستان می‌دانند و می‌گویند که این کشور هرازگاهی در هنگام برداشت و صادرات فرآورده‌های کشاورزی افغانستان، این گذرگاه را بسته می‌کند.

تاج‌محمد تلاش، آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید: «پاکستان در جست‌وجوی این است که میوه‌ها و حاصلات افغانستان را به قیمت ارزان به دست بیاورد‌. بنابر این، بهانه‌گیری می‌‌کند و تلاش دارد یک سود اقتصادی را از نظام افغانستان به نفع کریدیت مالی خود به دست بیاورد که این زیان‌های بسیاری را به تاجران ما وارد می‌کند و جای بسیار نگرانی است.»

گذرگاه مرزی تورخم، از گذرگاه‌های مهم تجاری میان افغانستان و پاکستان و کشورهای جنوب آسیا شناخته می‌شود. این گذرگاه، هفته‌ی گذشته به دنبال درگیری میان نیروهای امارت اسلامی و مرزبانان پاکستانی، به روی رفت‌وآمد و تجارت بسته شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: