فقر، از جمله مشکلاتیست که شهروندان کشور بهویژه باشندهگان کندز در این اواخر با آن دستوپنجه نرم میکنند. شماری از آموزگاران در کندز میگویند که از دو ماه به اینسو معاش دریافت نکرده و با عالمی از مشکلات زندهگی روبهرو اند. در این میان، داستانهای غمانگیزی از این آموزگاران روایت میشود که بسیار اندوهگینکننده است.
شگوفه، آموزگار در کندز است. او روایت تلخی از دریافتنکردن معاش ماهانهاش دارد. شگوفه میگوید که سالهاست بهعنوان آموزگار در این ولایت ایفای وظیفه میکند و شوهوش نیز رانندۀ ریکشاست.
به گفتۀ شگوفه، پس از اینکه پسر هفتسالهاش بهنام هدایتالله به بیماری سرطان مبتلا شد، مشکلاتش بیشتر شد. او میگوید که با معاش ماهانهاش و پولی که شوهرش پیدا میکرد، فرزندشان را واکسن میکردند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
این آموزگار میافزاید که در یک ماه پسین مشکلاتشان افزایش یافت و بهدلیل نداشتن پول کافی برای واکسن و درمان فرزندشان، او را دو روز پیش (چهارشنبه، سیویکم سنبله/شهریور) از دست دادند. شگوفه اکنون با دنیایی از افسردهگی و ناتوانی از مسئولان امارت اسلامی میخواهد که معاش آموزگاران را بپردازند تا آنان از این وضعیت بد اندکی رهایی یابند.
او میگوید، «دو ماه میشود معاش دریافت نکردهایم، معاش من هم درست نمیرسید، بسیار کم بود. ما در هر بیست روز پسرمان را میبردیم و واکسین/واکسن میکردیم. در همین یکماه آخر که گذشت، واکسن کرده که نتوانستیم مزار بردیم نشد دیگر. چیزی که داشتیم، بردیم قرض کردیم. از امارت میخواهیم معاش ما را بدهند، دیگر کدام کاری برای ما کرده نمیتوانند.»
- آگاهان: بحران اقتصادی و گراف فقر در افغانستان رو به افزایش است
- حجم سنگین فقر بر شانههای نوروز نوجوان
- فقر؛ دهها تن در هرات در فهرست فروش گرده قرار دارند
- سردار بر سرِ دار؛ روایت خودکشی مرد بدخشانی از فرط فقر
حبیبالله (نام مستعار)، یک تن دیگر از آموزگاران در کندز است. او نیز میگوید که دو ماه میشود معاش دریافت نکرده است و در وضعیت بدی زندهگی بهسر میبرد. حبیبالله میافزاید که برخی از آموزگاران در وضعیت کنونی حتی توان تأمین دو وعده غذا را برای خانوادۀ خود ندارند.
او میگوید که اگر مسئولان امارت اسلامی در این باره توجه جدی نکنند، فاجعه رخ خواهد داد و زیربنای آموزشی نیز از بین خواهد رفت.
سلاموطندار را در اینستاگرام دنبال کنید
در همین حال، محمدحافظ کاکر، آمر معارف شهر ریاست معارف کندز میگوید که موضوع پرداخت معاشات یک موضوع کلی و به سطح همه ولایتهاست و «آنان در آغاز حکومتداری قرار دارند و طبعاً مشکلات وجود دارد.»
به گفتۀ آقای کاکر، پرداختنشدن معاشات آموزگاران حقیقت است و با سقوط دولت پیشین نظام مالی متأثر شده است؛ اما آنان مشکلات آموزگاران را با مرکز شریک کردهاند. او میافزاید، وزارت معارف برای آنان اطمینان داده است که معاشات آموزگاران زیر پروسس قرار دارد و بهزودی اجرا خواهد شد.
آموزگاران کندزی در حالی از مشکلاتشان ابراز نگرانی میکنند که پس از تسلط طالبان بر افغانستان که بیش از یک ماه میگذرد، بانکها هنوز هم بهروی مردم بسته است و کامل باز نشدهاند و کاروبار نیز در این ولایت بیپیشینه کاهش یافته است.