محمد‌نادر، باشندۀ اصلی شهر فیروزکوه، مرکز ولایت غور است. او به دلیل فقر، بیکاری و ناامنی مجبور شد که سه سال پیش به مهاجرت نامنظم یا بدون مدرک قانونی رو بیاورد و افغانستان را به مقصد یافتن زنده‌گی بهتر و آسوده ترک کند. او راه پاکستان و ایران را در پیش گرفت و سرانجام در ترکیه مسکن‌گزین شد.

این جوان غوری خاطرات تلخ و فراموش ناشدنی از سفرش به کشورهای ایران و ترکیه دارد و از بدرفتاری، شکنجه و توهین و تحقیر سربازان ترکی و ایرانی حکایت می‌کند. محمدنادر می‌گوید، مدت انده‌کی را در ترکیه بود که توسط پولیس این کشور گرفتار و زندانی شد.

او می‌گوید، ۴۰ شبانه‌روز را در یکی از زندان‌های ترکیه سپری کرده و در این مدت از سوی پولیس در زندان مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته و حتی از خوردن آب و نان محروم بوده است.

«مدتی در چنگ پولیس ترکیه افتادم بسیار بدرفتاری می‌کردند با من. مدت ۴۰ شب را در زندان بودم که رفتارهای بسیار بد بد شد با من. طی این ۴۰ شب بیشتر وقت‌ها به ما نان نمی‌دادند. آب نمی‌دادند. ما را به برق می‌دادند، ما را تهدید می‌کردند که شما چرا به ترکیه می‌آید و به خاطر چه به ترکیه می‌آید؟ ما گفتیم مشکلات ما زیاد است. نان‌آور نداریم، با فقر اقتصادی روبه‌رو هستیم و به خاطر آن سفر کردیم. با دست بسته ما را به داخل طیاره آوردند و ما را رد مرز کردند به کابل.»



محمدنادر می‌گوید، در راه مهاجرت نامنظم با چالش‌های فروانی روبه‌رو شده و حتی شاهد بیماری و جان‌باختن شماری از همسفرانش بوده است. این جوان غوری که حدود دو ماه می‌شود به فیروزکوه برگشته می‌گوید، اگر زمینۀ کار برایش فراهم نشود دوباره راه مهاجرت نامنظم را در پیش خواهد گرفت.

گل‌رحمان فراز، آگاه امور در غور فرار جوانان افغانستانی  را به خارج از کشور نگران‌کننده می‌خواند و می‌گوید، نبود امنیت و زمینۀ کار سبب‌شده تا شماری از جوانان به مواد مخدر روی آورند و یا هم جذب گروهای تروریستی شوند و شماری دیگری نیز مجبور به ترک کشور شوند.

در همین حال عبدالرووف غفوری، رئیس اداره مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان غور می‌گوید، از آغاز سال ۲۰۲۱ تاکنون بیش از ۲۰۰ مهاجر که شامل زنان و کودکان می‌شوند به این ولایت برگشته‌اند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

غفوری می‌گوید، این ریاست در همکاری با دفتر سازمان بین‌المللی مهاجرت یا IOM در این ولایت برای تمامی کسانی که رد مرز شده‌اند مواد غذایی و پول نقد توزیع کرده‌اند.

از سویی‌ هم، مسئولان اداره محلی غور می‌گویند، بیشتر جوانان که به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند به هدف‌شان نرسیده و در راه جان باخته‌اند. زلمی کریمی، سخنگوی والی غور می‌گوید، دولت افغانستان برای پیش‌گیری از مهاجرت نامنظم آگاهی‌دهی می‌کند.

« بسیار سختی‌های فروانی را در مسیر راه می‌کشند تا این‌که گاهی به کشور که هدف‌شان است می‌رسند و گاهی هم نمی‌رسند و ما شاهد از دست‌دادن جوانان خود هم بودیم که چندین تن از جوانان ما در دریاها غرق شدند. آگاهی دهی ها از طریق رسانه‌های مختلف صورت گرفته تلاش‌ها صورت گرفته که کشورهای بیرونی هیچ‌گاهی کشور ما شده نمی‌تواند و بیایند به کشور خود کار بکنند و زمینه اشتغال‌زای نسبت به گذشته بیشتر فراهم شده و تلاش بکنند و در همینجا وطن خود را بسازند.»

مسئولان محلی غور از مهاجرت بدون مدرک جوانان این ولایت به کشورهای بیرونی نگران‌اند و می‌گویند، بارها به خاطر جلوگیری از مهاجرت تلاش کرده‌اند، اما موفق نشده‌اند.

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

تلاش کردیم تا دیدگاه مسئولان سفارت خانه‌های افغانستان را در ایران و ترکیه نیز در این گزارش داشته باشیم؛ اما با تماس‌های پی هم موفق نشدیم.

براساس گفته‌های مسئولان محلی و آگاهان امور در ولایت غور، عدم آگاهی جوانان از پیامدهای خطرناک مهاجرت نامنظم سبب‌شده تا در طی چندین سال اخیر این روند افزایش یابد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: