اینجا از منطقه‌های پایانی شهر نیمروز است و بیش‌تر کسانی که از مهاجرت بازگشته‌اند، در این منطقه سکونت دارند. مهاجران بازگشته از روزگار مهاجرت و راه‌های مهاجرت بی‌اسناد قانونی/نامنظم قصه‌های تلخ دارند.

سیما امین، بانویی‌ست که چندین سال را در کشورهای مختلف اروپایی گذرانده و اکنون دو سال می‌شود به خواست خودش به کشور بازگشته است. او می‌گوید که دیگر  نمی‌خواهد طعم تلخ مهاجرت را تجربه کند.

سیما می‌گوید: «من حدود ۹ سال در کشورهای اروپایی مهاجر بودم و اصلاً در این مدت حال خوبی نداشتم. هر لحظه حس دل‌تنگی عجیبی به من دست می‌داد، فکر می‌کردم روزبه‌روز حالم رو به خرابی است. سرانجام وقتی به ترکیه آمدم و نزد پزشک رفتم، برایم گفت که دچار افسرده‌گی شدیدی شده‌ام و مرا زیر درمان قرار داد.»

سیما می‌افزاید، پس از آن‌که نزد پزشک رفت و آگاه شد که دچار اختلال افسرده‌گی شده است، تصمیم گرفت به کشور بازگردد تا بتواند خود را از این اختلال روانی نجات دهد.

وقتی به سراغ هر کدام از بانوان بازگشته از مهاجرت می‌روم، هر کدام‌شان دردها و ناگفته‌هایی دارند که می‌خواهند بغض و دل‌تنگی‌های‌شان را فریاد بزنند. پیامدهای مهاجرت‌های بی‌اسناد قانونی سبب شده است شماری از مهاجران بر علاوۀ اختلال افسرده‌گی، به مواد مخدر نیز معتاد شوند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

فاطمه، بانویی‌ست که در مهاجرت به مواد مخدر معتاد شده است. فاطمه دربارۀ این‌که چه‌گونه به مواد مخدر روی آورد، چنین می‌گوید: «من در آن‌جا خیلی افسرده و دل‌تنگ شده بودم، با هیچ‌کس رفت‌وآمد نمی‌کردم، دوست نداشتم اصلاً نه به جایی بروم و نه هم کسی به خانه‌ام بیاید و شوهرم هم مواد مخدر می‌آورد. من هم به مرور زمان معتاد شدم، فقط هر روز را به فکر پول پیداکردن و کشیدن مواد مخدر بودیم و اصلاً به فکر تربیۀ فرزندان خود نبودیم. تمام فکر ما به طرف پیداکردن مواد بود و بس.»

براساس گزارش‌ها، بیش‌تر کسانی که بی‌اسناد قانونی به دیگر کشورها به‌ویژه ایران مهاجرت کرده‌، به مواد مخدر معتاد شده‌اند.

در همین حال، مسئولان ریاست مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان نیمروز می‌گویند که به کمک نهادهای هم‌کار، برای بازگشت‌کننده‌ها رسیده‌گی کامل صورت می‌گیرد.



محمدسلیم قاضی‌خیل، رئیس مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان نیمروز می‌گوید، زمانی که یک فرد به کشور بازمی‌گردد، به‌خاطر مشکلات روحی و روانی و بخش‌های حقوقی نهادهای هم‌کار با آنان هم‌کاری می‌کنند.

رئیس مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان نیمروز می‌افزاید: «وقتی که فرد عودت می‌کند، به‌خاطر مشکلات روحی و روانی و بخش‌های حقوقی، نهادهای هم‌کار با ما هم‌کاری می‌کنند و کسانی که به ما مراجعه کنند و مشکل خود را بگویند، به بخش‌های روان‌شناسی آن‌ها را معرفی می‌کنیم و کسی که معتاد به مواد مخدر شده باشد، او را به بخش درمان معتادان به مدت ۴۵ روز زیر درمان قرار می‌دهیم و بعد مرخص می‌شود و سالم به جامعه برمی‌گردد.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

محمدسلیم قاضی‌خیل می‌گوید که در شش ماه گذشته برای ۲۰۰ خانواده وسایل کار را توزیع و زمینۀ کار را برای‌شان فراهم کرده‌اند.

با این حال، کارشناسان مسایل اجتماعی به این باور اند که سه دهه جنگ در کشور، بی‌کاری و بی‌برنامه‌گی دولت سبب شده است که شمار بسیاری از شهروندان، کشور را ترک کنند.

سیداشرف سادات، فعال مدنی می‌گوید که مهاجرت نامنظم پیامدهای ناگواری دارد.

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

جامعه‌شناسان می‌گویند، مهاجرت با آن‌که موجب تبادل فرهنگ می‌شود؛ نکته‌های منفی و ناهنجار اجتماعی را نیز در جامعه تقویت می‌کند.

حیات حمید، کارشناس مسایل اجتماعی می‌گوید: «یکی از پیامدهای ناهنجار مهاجرت‌ها متأسفانه بروز فرهنگ‌های بی‌گانه و ترویج نکته‌های منفی اجتماعی می‌تواند باشد و این مقوله می‌تواند برای نسل جدید از نظر فرهنگی و اجتماعی خلا ایجاد کند و کسانی که از مهاجرت برمی‌گردند، خواه ناخواه با خودشان دستاوردها و هنجارهایی را می‌آورند که غیرمستقیم به‌روی فرهنگ جامعه به مرور زمان اثر می‌گذارد.»

به گفتۀ کارشناسان، در این اواخر با بازگشت روزافزون مهاجران به کشور، ولایت نیمروز گواه آمار بلند افراد معتاد به مواد مخدر است. این در حالی‌ست که براساس معلومات مسئولان، ولایت‌های حوزۀ غرب کشور به‌شمول نیمروز در این اواخر گواه بازگشت روزافزون مهاجران به کشور بوده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: