مهاجرت پدیده‌یی‌ست که مواجهه با مشکلات و تحمل سختی‌ها در آن امر حتمی‌ست و افراد اندکی‌اند که در عالم مهاجرت مشکلات را متقبل نشده باشند. احمدشاه پاسون، باشندۀ ولایت هلمند است که ۱۵ سال از عمرش را در پاکستان گذرانده، سختی‌های بسیاری را متقبل شده است و از مهاجرت خاطرۀ تلخ دارد.

او در دوران مهاجرت از آموزش محروم و برای پیداکردن لقمه‌نانی مجبور به انجام کارهای شاقه شده است. احمدشاه پاسون به این باور است که تحمل سختی‌ها برای انسان سازنده است. او می‌گوید: «آهن را هرچه بیش‌تر بکوبی، سخت‌تر می‌شود.»

احمدشاه می‌گوید: «ما نان درستی نخورده‌ایم و هرچه را که پیدا کرده‌ایم، با خون دل به‌دست آورده‌ایم. با این مشکلات بارها مواجه شده‌ایم. حتی بارها اتفاق افتاده که توان خرید یک کیلوگرام شکر را نداشته‎ایم. آرد را با بوری نمی‌خریدیم و هر روز چهارچهار کیلوگرام می‌خریدیم. این‌ها مشکلات اقتصادی ما بود، در آن‌جا ما را به چشم مهاجر می‌دیدند. آموزش به زبان ما نبود و در نزدیکی اردوگاه مهاجران مکتبی هم وجود نداشت.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

افزون بر این مشکلات، آن‌چه احمدشاه را آزار داده، دست‌رسی‌نداشتن به آموزش در پاکستان بوده است. سختی‌های مهاجرت و دست‌رسی‌نداشتن به آموزش سبب شده است که احمدشاه به کشور بازگردد. او در افغانستان علاوه بر کار، با تلاش شبانه‌روزی توانست مکتب را تمام کند و آموزش‌های عالی‌اش را در رشتۀ حقوق و علوم سیاسی به پایان رساند.

احمدشاه پاسون در دانشگاه تدریس کرده و در اداره‌‌های مهم نیز وظیفه اجرا کرده است و زمانی که کارش را به‌عنوان گرداننده در رسانه‌ها آغاز کرد، به شهرت رسید.

احمدشاه پاسون می‌گوید: «این‌جا زحمت می‌کشیدم، این‌جا کار می‌کنم و انگیزۀ پیش‌رفت داشتم، این‌جا کشور خودم بود و مردم به کارم ارزش قایل می‌شوند. کار در این‌جا لذت‌بخش است. من در اجتماع شاعران راه پیدا کردم و بعد وارد عرصۀ خبرنگاری شدم و زمانی که وارد فعالیت‌های رسانه‌یی شدم، به شهرت رسیدم و خدا را شکر حالا از زنده‌گی‌ام خیلی راضی‌ام. حالا مردم به من خیلی احترام می‌گذارند و حتی برخی افراد آرزوی دیدارم را دارند و می‌گویند کاش یک‌بار مرا ببینند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

آقای پاسون می‌گوید، پس از بازگشت به کشور زند‌ه‌گی‌اش دچار تغییرات مثبت شده است که چنین تغییرات در عالم مهاجرت ناممکن بود.

در همین حال، زین‌الله استانکزی، مسئول اتحادیۀ ژورنالیستان هلمند دربارۀ فعالیت‌های رسانه‌یی احمدشاه پاسون می‌گوید که در زمان خیلی کم، پیش‌رفت‌های بسیاری داشته است «زمانی که او دوباره به کشور برگشت، تحصیلات ابتدایی و عالی را به پایان نرسانده بود. از آموزش در مکتب آغاز کرد. در رسانه آغاز به کار کرد و بعد وارد دانشگاه شد. در رسانه عالی درخشید و این کار برایش مفید تمام شد.»



به گفتۀ مسئول اتحادیۀ ژورنالیستان هلمند، زمینۀ کار و آموزش برای جوانان در کشور بیش‌تر از هر جای دیگر فراهم است. با این‌که بیش‌تر بازگشت‌کننده‌گان به کشور در بخش آموزش و یافتن کار با مشکلات بسیاری روبه‌رو اند؛ اما وزارت مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان برای حل این مشکلات بی‌کار ننشسته است.

سیدعبدالباسط انصاری، مشاور بخش رسانه‌های وزارت مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان می‌گوید که با هم‌کاری وزارت کار و امور اجتماعی و نهادهای کمک‌کننده، زمینۀ کار و آموزش حرفه‌یی برای هزاران جوان فراهم شده است.

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

با وجود این‌که آمارهای وزارت مهاجران و بازگشت‌کننده‌گان نشان می‌دهد در چند سال گذشته برای ۶ تا ۸ هزار تن زمینۀ کار و آموزش فراهم شده است، اما بازگشت‌کننده‌گان از این موضوع ناخشنود اند و فراهم‌کردن کار برای این شمار را ناچیز می‌دانند. آنان می‌گویند که برای فراهم‌کردن زمینۀ کار و آموزش باید بیش‌تر تلاش شود تا جوانان بازگشت‌کننده به کشور، بار دیگر به گونۀ غیرمنظم به دیگر کشورها مهاجرت نکنند.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: