مسئولان در وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، امروز (سهشنبه، ۱۵ حمل)، با بزرگداشت از روز جهانی آگاهی از خطرات ماین، میگویند که در ۳۰ سال پسین به ۲۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن در افغانستان، در بارهی خطرهای ماینهای منفجرناشده، آگاهیدهی کرده اند.
نورالدین رستمخیل، رییس انسجام و همآهنگی ماینپاکی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، به سلاموطندار میگوید که برنامهی ماینپاکی افغانستان توانسته است در ۳۰ سال گذشته سه هزار و ۴۴۴ روستا که مساحت آن سه هزار و ۵۰۰ کیلومترمربع میشود را، از مهمات و ماینها پاکسازی کند.
او میافزاید: «در ۳۰ سال گذشته به ۲۲.۴ میلیون تن در افغانستان، در بارهی خطرهای ماینهای منفجرناشده، آگاهیدهی کردهایم و تلاش داریم که امسال هم برنامهی آگاهیدهی خود را بیشتر کنیم. افغانستان در چهار دهه جنگ و ناامنی از جمله کشورهای ملوث به ماین و مهمات منفجرناشده به شمار میرود و برنامهی ماینپاکی افغانستان توانسته است طی ۳۰ سال گذشته ۳۴۴۴ قریه که ۳۵۰۰ کیلومترمربع مساحت دارد را از مهمات و ماینها پاکسازی کند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
مقامهای وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، همچنان میگویند که برای پاکسازی ۱۲۰۰ کیلومترمربع ساحهی ملوث با مواد منفجرناشده، به بودجه نیاز است. محمدعباس آخوندزاده، سرپرست وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، خواستار همکاری مالی کشورها در بخش ماینپاکی شده است.
آقای آخوندزاده، میگوید: «ما از مردم میخواهیم که با ما همکاری کنند و به ساحاتی که بیشتر شک وجود دارد که از ماین پاکسازی نشده است، نروند. از کشورها میخواهیم که در بخش ماینپاکی، با ما همکاری کنند. همچنان طرحی را روی دست داریم که خریدوفروش سلاحها در کشور، نیز ممنوع اعلام شود.»
با این حال، مسئولان یکی از مؤسسههای ماینپاکی به نام «هلوترست»، میگویند که ۷۰ درصد ساحات کشور از وجود ماینهای منفجرناشده پاکسازی شده است. فرید همایون، رییس این مؤسسه، میگوید: «۷۰ درصد ساحات کشور از وجود ماینهای منفجرناشده، پاکسازی شده است و همکاران ما تلاش میکنند که ساحات بیشتری را از وجود ماینها پاکسازی کنند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، شماری از کارشناسان امور ماینپاکی، میگویند که در مناطق دوردست کشور، کمتر به مردم آگاهیدهی انجام میشود. عبدالرب امیری، کارشناس امور ماینپاکی، میگوید: «در ساحات دوردست، برنامههای آگاهیدهی کمتر برگزار میشود و این گونه برنامههای آگاهیدهی، بیشتر در مناطق شهری برگزار میشود که این کافی نیست.»
همین گونه، کمیتهی بینالمللی صلیب سرخ، امروز به مناسبت روز جهانی آگاهی از خطرات ماین، گفته است که در جریان سال ۲۰۲۲، ۹۹۵ تن در نتیجهی انفجار ماینها و مهمات منفجرناشده در افغانستان، کشته یا زخمی شده اند.
گفتنی است که دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، نیز امروز گفته است که از سال ۱۹۸۹ به این سو، حدود ۵۷ هزار غیرنظامی در افغانستان، در اثر انفجار ماین و مهمات بهجامانده از جنگ، کشته یا زخمی شده اند.