شماری از پرورش‌دهند‌گان زنبور عسل در پکتیا، می‌گویند که آنان برای پرورش زنبور عسل زحمت بسیاری می‌کشند؛ اما بازار مناسبی برای فروش عسل وجود ندارد.

صدیق‌الله که در منطقه‌ی «تیره کندو»ی شهر گردیز، مرکز پکتیا، یک فارم پرورش زنبور عسل دارد، می‌گوید که هرچند امسال به دلیل خشک‌سالی تولید عسل کاهش یافته؛ اما کیفیت آن نسبت به گذشته بهتر شده است.

او می‌افزاید که هم‌اکنون ۳۰۰ صندوق زنبور عسل در فارم خود دارد و امسال توانسته است از این شمار صندوق، حدود ۵۰۰۰ کیلوگرام عسل به دست آورد.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

صدیق‌الله، تأکید می‌کند با این ‌که در پکتیا عسل زیاد تولید می‌شود؛ اما عسل بی‌کیفیت نیز از پاکستان وارد می‌شود که این مسئله بازار فروش آنان را کم‌رنگ کرده است.

او می‌گوید: «در این جا باید بازارهای بزرگ ساخته شود تا تاجران به پاکستان نروند و به افغانستان بیایند و از این جا عسل بخرند. حالا تاجر نیست، بازار هم نیست. ما از ۳۰۰ صندوق زنبور عسل، ۵۰۰ بشکه عسل جمع‌آوری کرده‌ایم که همین طور در خانه‌ی مانده است؛ زیرا تاجری نیست که عسل بخرد. در این جا بازاری هم نیست که به آن‌ها عسل بدهیم.»

به گفته‌ی صدیق‌الله، به دلیل نبود بازار مناسب در داخل و بیرون از کشور، تاجران پاکستانی عسل تولیدشده در افغانستان را، خریداری و سپس آن‌ را به نام پاکستان به کشورهای دیگر صادر می‌کنند.

سیف‌الرحمان، یکی دیگر از پرورش‌دهند‌گان زنبور عسل در پکتیا، نیز می‌گوید که عسل پاکستانی بی‌کیفیت است و در بازارها با بهای پایین فروخته می‌شود؛ به همین دلیل مردم تمایلی به خرید عسل وطنی ندارند.

او می‌افزاید: «به بازار که می‌آیند، اگر عسل ایرانی است یا پاکستانی، تأثیر زیادی روی بازار ما می‌گذارد. نرخ‌های ما را هم خراب کرده است. مردم دیگر عسل اصلی را نمی‌خرند.»

در همین حال، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا، می‌گویند که تلاش‌های شان را آغاز کرده ‌اند تا برای فروش عسل افغانستان در داخل و بیرون از کشور، بازاریابی کنند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

نجیب‌الله محرابی، مدیر عمومی حشرات مفید در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا، می‌گوید که پرورش‌دهندگان زنبور عسل در این ولایت، در زمستان صندوق‌های خود را به پاکستان می‌برند و در بهار در هنگام آوردن زنبور عسل، شماری از مردم با استفاده از نام فارم‌های افغانستان، عسل پاکستانی را وارد کشور می‌کنند.

به گفته‌ی او، آنان برای پیش‌گیری از واردات عسل پاکستانی، روند ثبت فارم‌های زنبور عسل را آغاز کرده ‌اند. «اکنون می‌خواهیم به آنان کارت توزیع کنیم تا تولیدات کشور ما هم مشخص شود و از پاکستان نیز. ما تمام صندوق‌های زنبور خود را به گونه‌ی دقیق مشخص می‌کنیم تا بفهمیم که در پاکستان چه قدر است؛ زیرا ما هنوز آن‌ها را حساب نکرده‌ایم. به همین دلیل هر کس می‌آید و می‌گوید که من در آن جا صندوق زنبور عسل دارم؛ اما ما هنوز به آن جا سفر نکرده‌ایم تا ببینیم که آیا فارمی وجود دارد یا خیر؟ پیش‌گیری به همین صورت انجام می‌شود.»

بر اساس معلومات ریاست زراعت پکتیا، هم‌اکنون ۳۳۸ فارم پرورش زنبور عسل در این ولایت فعالیت می‌کنند که در آن ها حدود ۴۸ هزار صندوق زنبور عسل وجود دارد و امسال از این فارم‌ها ۳۰۰ تُن عسل به دست آمده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: