نمایندگان امریکا و کشورهای آسیای مرکزی، به تازگی بیانیه‌ای را در پیوند به نشست چندی پیش شان که در شهر آستانه‌ی قزاقستان برگزار شده بود، منتشر کردند. در بیانیه‌‌ی این کشورها، آمده که دست‌یابی به افغانستان صلح‌آمیز و باثبات، تنها با مشارکت معنادار و مساوی همه‌ی افغان‌ها به شمول زنان، امکان‌پذیر است.

امارت اسلامی اما در واکنش به این گفته‌ها، می‌گوید که ساختار نظام کنونی دربرگیرنده‌ی همه افغان‌ها است و دیگر کشورها، به جای مداخله در موضوع‌های داخلی افغانستان، از جایگاه یک کشور با امارت اسلامی وارد تعامل شوند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید: «افغانستان حالا یک نظام واحد و متحد دارد که کشورها باید از این استقبال کنند. افغانستان از خود ملت دارد، ملت افغانستان هر چیزی که می‌خواهد، از نظام شان حق دارند و دیگر کشورها نباید در افغانستان مداخله داشته باشند و تعامل خود را باید منحیث یک کشور با افغانستان تنظیم کنند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

اشتراک‌کنندگان نشست آستانه در بیانیه‌ی شان، بر اهمیت جلوگیری از استفاده‌ی افغانستان به عنوان پایگاهی‌ برای میزبانی، تأمین مالی یا صدور تروریزم تأکید و از ادامه‌ی تولید مواد مخدر مصنوعی در این کشور و صادرات آن نیز نگرانی کرده اند.

ذبیح‌الله مجاهد اما می‌گوید که امارت اسلامی، هیچ گاهی اجازه نخواهد داد که از خاک افغانستان در برابر کشورهای دیگر استفاده شود. «افغانستان پناهگاه برای هیچ کسی نیست و ما اجازه نمی‌دهیم که کسی از افغانستان استفاده‌ی سو بکند. کشورها نباید از این ناحیه نگرانی داشته باشند. در بخش مواد مخدر مصنوعی هم ما به شکل کلی جلو آن را می‌گیریم و گرفته‌ایم نمی‌گذاریم که این جا فابریکه باشد و ساخت مواد باشد، در این راستا مبارزه‌ی جدی می‌کنیم.»

از سویی هم، شماری از آگاهان مسائل سیاسی، می‌گویند که خواست کشورهای جهان به ویژه امریکا برای شکل‌گیری حکومت فراگیر در افغانستان، با رویکرد عملی این کشورها در تضاد است.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

سیدضیا حسینی، آگاه مسائل سیاسی، می‌گوید: «آن چه امریکا اعلام می‌کند تا آن چه اعمال می‌کند، تا این جا متفاوت بوده؛ اما اگر سیاست‌ها همگون باشد، مسئله‌ قابل طرح است. از سویی هم، تحقق چنین خواستی برمی‌گردد به چندین مولفه در افغانستان؛ اول این که امارت اسلامی حکومت باثبات یا توزیع عدالت اجتماعی را به نفع نظام می‌بیند یا نه؟ اگر به این نتیجه برسد که توزیع مناسبات به اساس عدالت اجتماعی باشد، شاید چنین ساختار تطبیق شود.»

در بخشی از بیانیه‌ی شرکت‌کنندگان نشست آستانه از کاهش کاشت خشخاش در افغانستان در ۲۰۲۳ استقبال و گفته شده که برای مبارزه با قاچاق انسان، سلاح و مواد مخدر در افغانستان، به تقویت هم‌کاری میان کشورها نیاز است.

گفتنی است که توماس وست و رینا امیری، نمایندگان ویژه‌ی امریکا برای افغانستان با نمایندگان پنج کشور آسیایی در پنج اسد در شهر آستانه، پایتخت قزاقستان، گرد هم آمدند و در باره‌ی اوضاع افغانستان رأی‌زنی کردند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: