شماری از باشندگان بامیان، می‌گویند که کم‌بود آموزگار، مواد درسی و نبود ساختمان، به چالش عمده فراراه نظام آموزشی در این ولایت، بدل شده است. رحمت‌الله رضایی، دانش‌آموز در یکی از مکتب‌های بامیان، می‌گوید که مکتب آنان نیز با کم‌بود آموزگار روبه‌رو است. به گفته‌ی او، در این مکتب که لیسه نیز است، تنها پنج آموزگار سرگرم تدریس اند.

او می‌افزاید: «معلم/آموزگار نداریم یا کم است؛ درس روز دو یا سه مضمون پیش می‌رود. اگر معلم و رهنما نباشد، درس به خوبی خوانده نمی‌شود. روزهایی شده که هیچ درس نخوانده‌ایم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

وجود نظام آموزشی منظم و معیاری از نیازهای اصلی در یک جامعه است؛ اما هم‌اکنون عمل‌کرد این نظام در افغانستان، با مشکلات جدی روبه‌رو است که افزون بر دانش‌آموزان، سبب افزایش نگرانی در میان آموزگاران نیز شده است. در همین حال، مجتبا محمدی، آموزگار در یکی از مکتب‌های مرکز بامیان، می‌گوید که نبود آموزگار و امکانات کافی در مکتب‌های این ولایت، سبب شده است که بیش‌تر دانش‌آموزان با مشکلات و ناخوشی‌های بسیاری روبه‌رو و از آموزش دل‌سرد شوند.

آقای محمدی، می‌افزاید: «مطابق کریکولم/برنامه‌ی درسی یک مکتب، روزانه پنج تا شش مضمون باید تدریس شود؛ ولی ما متأسفانه نمی‌توانیم روزانه بیش‌تر از دو یا سه مضمون تدریس کنیم و به دلیل کم‌بود معلم، نمی‌توانیم به همه صنف‌ها رسیدگی کنیم.»

از سویی هم، شماری از خانواده‌های دانش‌آموزان در بامیان، نیز با تأکید بر اهمیت آموزش برای آینده‌ی فرزندان شان، می‌گویند که وضعیت بد آموزشی در سال روان آموزشی، آنان را در باره‌ی آینده‌ی فرزندان شان نگران کرده است. عبدالحمید‌ شیخ‌زاده، پدری که چندین فرزندش به مکتب می‌روند، می‌گوید: «حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد معلم کم‌بود است. شاگردان/دانش‌آموزان زیر خیمه یا در اتاق‌های نامناسب درس می‌خوانند. بامیان یک ولایت سردسیر است. اولاد/فرزندان ما و مردم را که در هر گوشه و اطراف هستند، بسیاری وقت‌ها گرما و بیش‌تر سرما آزار می‌دهد.» او، هم‌چنان از مسئولان می‌خواهد که به این مشکلات رسیدگی کنند.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

با این همه، مسئولان ریاست معارف بامیان، با تأیید مشکلات یادشده، می‌گویند تشکیلات این ریاست، یک تشکیلات ابتدائیه است که با ارتقای یک یا چند مکتب از ابتدائیه به متوسطه یا لیسه، تغییراتی در تشکیل آن به وجود نیامده و با گذشت هر سال، میزان نیازمندی و کم‌بود آموزگاران را بیش‌تر کرده است. ناظر جعفری، رییس معارف بامیان، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «دو هزار بست کم‌بود معلم در بامیان، پیشنهاد کرده بودیم که خوش‌بختانه وزیر معارف آن را منظور کرده و پروسه‌ی آن در حال طی‌مراحل‌شدن است.» رییس معارف بامیان، تأکید می‌کند که با تأییدی بست‌های منظورشده از سوی شورای وزیران، مشکلات کم‌بود آموزگار در این ولایت حل خواهد شد.

هرچند تا کنون از رفع محدودیت‌های آموزشی در بامیان خبری نیست؛ اما بر اساس آمار ریاست معارف این ولایت، در سطح بامیان، ۳۶۸ مکتب ابتدائیه، متوسطه و لیسه فعال اند و نزدیک به ۱۵۰ هزار دانش‌آموز که بیش از ۶۹ هزار آن را دختران تشکیل می‌دهند، در آ‌ن‌ها سرگرم آموزش اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: