پاکستان با این که از معدود کشورهایی در جهان است که با امارت اسلامی روابط نسبتاً خوب دارد و از زمان رویکارآمدن این حکومت پیوسته برای تعامل جهان با این حکومت لابیگریهایی داشته؛ اما همزمان با این روابط نسبتاً خوب؛ مسئلهی تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) بارها سبب تنش لفظی میان امارت اسلامی و حکومت پاکستان شده است.
با این که به میانجیگری امارت اسلامی، پاکستان گفتوگوهایی را نیز با تحریک طالبان پاکستان راه انداخت؛ اما با بینتیجهشدن این گفتوگوها، نگرانیهای پاکستان نیز از این گروه و ادعای حضور آن در داخل افغانستان بارها ابراز شده است.
از چند روز به این سو این اظهارات و نگرانیهای مقامهای پاکستان شدت گرفته است و با این که امارت اسلامی اطمینان داد که به هیچ گروهی که در برابر امنیت پاکستان فعالیت کند، اجازه نمیدهد؛ اما خواجه محمدآصف، وزیر دفاع پاکستان، یک بار دیگر تأکید کرده است که این کشور تیتیپی را بدون همکاری امارت اسلامی ریشهکن خواهد ساخت و از امارت اسلامی نیز خواسته است که بر بنیاد توافق دوحه در برابر هراسافکنی عمل کند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
همزمان با اوجگیری نگرانیهای پاکستان از تهدیدهای هراسافکنی، آگاهان باور دارند که پاکستان میخواهد با راهاندازی یک بازی استخباراتی با استفاده از مسئلهی تیتیپی، به دنبال باجگیری از جهان و تحمیل خواستهایش به افغانستان است.
یوسف امین زازی، کارشناس امور سیاسی و امنیتی، در این باره میگوید: «پاکستان یک مسئلهی بسیار خطرناک را همراه منطقه و جهان پیش میبرد. این کشور پولهای هنگفتی را به خاطر مبارزه با تروریزم در ۴۰ سال اخیر به دست آورده است و میخواهد باز هم باجگیری بکند.»
پاکستان پیش از این، بارها به پشتیبانی از گروههای مسلح و هراسافکن در داخل خاک خود متهم شده است. برخی از آگاهان به این باور اند که هدف دیگر پاکستان با این اظهارات، این است که این کشور به دنبال سفیدنمایی خودش در بخش پشتیبانی از هراسافکنی نزد جامعهی جهانی است.
این آگاهان پیشنهاد میکنند در صورتی که پاکستان به مبارزه برای هراسافکنی متعهد است، در مرحلهی نخست مشکلات را در داخل مرزهای خودش حل و مرزهایش را بیشتر کنترل کند.
به گفتهی این آگاهان، اگر پاکستان متوجه تهدیدی از سوی افغانستان است، بایستی برای رسیدگی به آن به مقامهای حکومت سرپرست افغانستان مدارک ارائه کند.
پاکستان تنها کشوری نیست که از تهدیدهای هراسافکنی در افغانستان اظهار نگرانی کرده؛ بل این نگرانی در نزدیک به دو سال گذشته بارها از سوی جهان به ویژه کشورهای همسایهی افغانستان مطرح شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
صادق شینواری، آگاه مسائل امنیتی، در این باره به تشکیل یک مرکز همآهنگی برای رسیدگی به این نگرانیها میان کشورهای منطقه تأکید دارد.
او میگوید: «اگر پاکستان میخواهد این مشکل حل شود، باید یک مرکز همآهنگی را با کشورهایی در سطح منطقه و فرامنطقه حتا جامعهی جهانی که این نگرانی را دارد، ایجاد کند، اطلاعات استخباراتی را در مورد کشورهایی که گروههای خطرناک در آن فعالیت دارند، شریک کند و برای مهارکردن آن یک اجماع و همآهنگی را تشکیل بدهد.»
گفتنی است که گزارشهایی از توافق امارت اسلامی با حکومت پاکستان مبنی بر دورکردن اعضای تحریک طالبان این کشور و خانوادههای آنان از نقاط مرزی میان دو کشور، نیز وجود دارد.