شماری از پزشکان بخش نسایی_ولادی در غزنی، با تأکید بر نیاز انجام سونوگرافی/معاینات تلویزیونی از سوی زنان باردار، به سلاموطندار میگویند که انجام این معاینات پزشکی برای سلامت زنان باردار و کودک آنها، دستکم تا پنج بار نیاز جدی است. محمدعاطف نوری، پزشک بخش نسایی_ولادی در غزنی، میگوید که از آغاز تا فرجام بارداری، سه تا پنج بار انجام سونوگرافی برای یک زن نیاز است و این معاینات در ترایمسترها و ماههای جداگانه باید انجام شود.
این پزشک، میافزاید: «از اول بارداری تا آخر آن، نیاز به معاینات تلویزیونی/سونوگرافی داریم که سه تا پنج بار میتواند یک خانم باردار معاینات تلویزیونی انجام بدهد. در ترایمستر اول، به خاطر تثبیت جنین، این که حمل داخل رحمی است، حمل نرمال گرفته یا حمل خارج رحمی گرفته است؛ نرمال است یا نیست، ما میتوانیم معاینات را انجام بدهیم. در ترایمستر دوم معمولاً به خاطر ابنورمالیتیهایی که است، یا نرمال نباشد، ما میتوانیم انجام بدهیم. ترایمستر سوم هم معمولاً به خاطر رشد و نرمالبودن جنین باز هم دوباره معاینات تلویزیونی انجام بدهیم و این که زمانش را تعیین کنیم که چه زمان نزدیک ولادت است که ما بتوانیم انجام دهیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمداشرف صاحبزاده، دیگر پزشک بخش نسایی_ولادی در غزنی، نیز میگوید که انجام این معاینات هیچ عارضهی جانبی برای مادران ندارد و به خاطر سلامتی زنان باردار ضروری است. صاحبزاده، میافزاید: «معاینات تلویزیونی را به نام التراسوند میگویند، امواج مافوق صوت، امواجی که پخش میشوند، کریستالهایی که در ساختمان آنها موجود هستند، در این ماشینها امواج بالاتر از ۲۰ مگاهرتز تولید میکند. بنابراین، این معاینات هیچ نوع عوارضی بالای عضویت ما و شما ندارد. در طبابت هیچ چیز صددرصد وجود ندارد، عوارض خیلی نسبی ممکن باشد. در جریان بارداری حداقل سه دفعه در آغاز ترایمستر اول، آغاز ترایمستر دوم و آغاز ترایمستر سوم باید سونوگرافی صورت گیرد. طبعاً در هر چیز که ما افراط کنیم، میتواند بالای عضویت ما تأثیر داشته باشد.»
کریمه، بانویی که برای انجام سونوگرافی از شهر غزنی به یکی از کلینیکهای خصوصی این شهر آمده است، میگوید که انجام سونوگرافی، به او و دیگر زنان باردار مهم است و آگاهی مردم نسبت به گذشته در بارهی این معاینات بیشتر شده است. او، میافزاید: «معاینات تلویزیونی خیلی خوب است. سابق مردم زیاد نمیفهمیدند، حالا مردم هوشیار شده اند، مردم معاینات تلویزیونی میکنند؛ اما در اطراف امکانات کمتر است. جنسیت طفل هم معلوم میشود و اگر مشکلی وجود داشته باشد هم، آدم میفهمد. باید معاینات تلویزیونی کنند و مشورهی داکتر/پزشک را بگیرند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
لطیفه، بانوی دیگری است که به گفتهی خودش، انجام سونوگرافی بر کودکش، سبب تشخیص بیماری شده؛ بیماریای که با انجام سونوگرافی و گرفتن دارو، برطرف شده است. او، میگوید: «سر طفل دوم خود، وقتی معاینات تلویزیونی که کردم، داکتر گفت رشد طفل تو خیلی ضعیف است، چند رقم دوا هم داد، یک ماه بعد که باز رفتیم، مشکل کمکم خوب شده بود. اگر معاینات تلویزیونی نمیکردیم، امکان داشت طفلم سقط شود یا امکان داشت سوءتغذیه متولد شود؛ اما همیشه معاینات تلویزیونی انجام میدهیم و ضرور هم است برای هر مادر.»
گفتنی است که نبود امکانات معیاری درمانی در سطح ولسوالیها و ناداری در خانوادهها سبب شده است تا زنان باردار به انجام سونوگرافی دسترسی کمتری داشته باشند.