هم‌زمان با افزایش نگرانی‌ها از اخراج مهاجران افغان از پاکستان، شماری از کودکانی که در دو روز پسین به کشور بازگشت داده شده اند، می‌گویند که اخراج اجباری، آن‌ها و خانواده‌های شان را در شرایط دشواری قرار داده است.

«پس از آن که پدرم را گرفتند، مرا خواب نمی‌برد. می‌ترسم! می‌خواهم که پدرم را آزاد کنند.» این گفته‌های بلال ۱۰ساله است که دو روز پیش هم‌راه دیگر اعضای خانواده‌اش، از طریق گذرگاه مرزی سپین‌بولدک-چمن، از پاکستان اخراج شده است.

پلیس پاکستان، پیش از این که خانواده‌ی بلال را به افغانستان اخراج کند، پدرش را بازداشت کرد و او، اکنون در زندان پاکستان به سر می‌برد. بلال، می‌گوید که در دو روز گذشته به دلیل نبود پدرش، شب‌ها از ترس خواب نمی‌رود. او، می‌افزاید: «پدرم را بندی کردند ما همرای مادرم از طریق مرز سپین‌بولدک آمدیم ما و مادر ما غذا و کالا نداشتیم در وضعیت بد آمدیم، این جا برای ما لباس و غذا دادند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

شماری از کودکان که در چند روز پسین از طریق گذرگاه‌های مرزی تورخم و سپین‌بولدک به افغانستان بازگشته اند، می‌گویند که به دلیل اخراج اجباری خانواده‌های شان از پاکستان، آرامش ذهنی ندارند.

ساحل و رفیع‌الله ۱۳ساله و دانش‌آموزان صنف ششم که دو روز پیش هم‌راه خانواده‌های شان از پاکستان اخراج شده اند و اکنون در اردوگاه‌های موقت بازگشت‌کنندگان در تورخم به سر می‌برند، می‌گویند که دوری از آموزش، آن‌ها را نگران کرده است.

ساحل، به سلام‌وطندار می‌گوید: «در پاکستان چندین سال زندگی کردیم و درس خواندیم، حالا که برگشته‌ایم، درس ما ماند و وقتی برگشتیم به ما نان و جای بودوباش موقت دادند؛ ولی ما می‌خواهیم که سرپناه دایمی داشته باشیم و درس بخوانیم.»

رفیع‌الله، یکی دیگر از این کودکان، نیز می‌گوید که دولت پاکستان، او و خانواده‌اش را در شرایط دشواری از این کشور اخراج کرده است. «چند سال در پنجاب درس خواندیم؛ ولی ما را با اذیت بیرون کردند، از این که خانه‌ی دایمی نداریم و از درس دور استیم، جگرخونم.»

هم‌زمان با این، کمیساری عالی سازمان ملل متحد در امور پندهندگان (UNHCR)، سازمان بین‌المللی مهاجرت و صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، به تازگی در یک بیانه‌ی مشترک اعلام کرده اند که به شدت نگران امنیت کودکان و خانواده‌های مهاجرانی اند که از پاکستان اخراج شده اند.

در بیانیه‌‎ی این سه نهاد، آمده است که کودکان در چنین شرایطی، احتمال دارد با خطر تهدید فیزیکی، جدایی از خانواده، پریشانی و ترس، روبه‌رو شوند و ممکن است دست‌رسی آن‌ها به خدمات آموزشی، مراقبت‌های بهداشتی و نیازهای اولیه مانند غذا و سرپناه، به ‌شدت مختل شود.

با وجود خواسته‌ها برای توقف اخراج اجباری مهاجران غیرقانونی افغان از پاکستان، سرفراز بوگتی، وزیر امور داخله‌ی این کشور، روز گذشته بار دیگر از تصمیم کشورش دفاع کرده و گفته است که حکومت سرپرست افغانستان، هیچ درخواستی مبنی بر اخراج نکردن مهاجران غیرقانونی افغان از این پاکستان نداشته است؛ اما ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، با رد این ادعا، می‌گوید: «خواست‌ها صورت گرفته بود و چندین اعلامیه نشر کردیم. هیئت پاکستان که آمده بود کابل، با آن‌ها موضوع جدی گرفته شد و همین گونه سفارت ما چندین بار با مسئولان شان دیدن کرد و موضوع را رساند و از طریق‌های دیگر هم پیام‌رسانی شده بود.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

پاکستان، روند اخراج اجباری مهاجران غیرقانونی افغان از این کشور را پنج‌شنبه‌ی هفته‌ی گذشته، ۲ نومبر، آغاز کرد و بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین و عودت‌کنندگان، تا کنون بیش از ۵۰ هزار تن تنها از گذرگاه مرزی تورخم به گونه‌ی اجباری اخراج شده اند.

عبدالرحمان راشد، معین مسلکی وزارت امور مهاجرین، به سلام‌وطندار می‌گوید: «در چند روز گذشته، روند برگشت اجباری مهاجران افزایش یافته و در دو روز گذشته، نزدیک به پنج هزار خانواده از تورخم و نزدیک به سه هزار خانواده از سپین‌بولدک به کشور برگشته که بیش‌تر افراد برگشته، کودکان و زنان اند.»

این در حالی است که سازمان نجات کودکان، نیز چهارشنبه‌ی هفته‌ی گذشته با پخش گزارشی گفته بود صدها کودکی که روزانه از پاکستان به افغانستان باز می‌گردند، به غذا، سرپناه و دیگر امکانات دست‌رسی ندارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: