از امروز (پنج‌شنبه، ۱۱ عقرب برابر با دوم نومبر)، حکومت موقت پاکستان روند اخراج اجباری مهاجران افغان بدون مدرک اقامت از این کشور را آغاز کرده‌ است. بر اساس گزارش‌ها، نیروهای پلیس پاکستان، با هجوم در محله‌های افغان‌نشین در شهرهای مختلف این کشور، در حال بازداشت و اخراج مهاجران افغان استند.

این روی‌کرد حکومت پاکستان، مخالفت نهادهای حقوق‌بشری جهانی و کشورها از جمله امریکا را به دنبال داشته است. متیو میلر، سخن‌گوی وزارت امور خارجه‌ی امریکا، در نشست خبری روز گذشته‌ی خود، ‌بار دیگر از همسایه‌های افغانستان به ویژه پاکستان خواسته است که به اخراج اجباری افغان‌ها پایان دهد.

از سویی هم، برخی از چهره‌های سیاسی و حقوق‌بشری پاکستان، در مخالفت به اخراج اجباری افغان‌ها از این کشور، در نامه‌ای به دادگاه عالی پاکستان، گفته اند که حکومت موقت پاکستان، صلاحیت اجرای چنین تصمیمی را ندارد و بایستی دادگاه عالی این کشور برای توقف آن دست به کار شود.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

محسن داور، از فعالان سیاسی پاکستان و یکی از امضاکنندگان این نامه، در حساب کاربری «ایکس» خود در این باره نوشته ‌است: «ما به استناد از بند ۳ ماده‌ی ۱۸۴ قانون اساسی، دادخواستی را در دادگاه عالی تسلیم کردیم که دستورالعمل کمیته‌ی عالی و دولت موقت در مورد اخراج پناه‌جویان افغان و دیگر پناه‌جویان را به چالش می‌کشد.»

دادگاه عالی پاکستان که نهاد تأثیرگذاری روی تصمیم‌گیری‌ها و اقدام‌های حکومت این کشور است، هنوز در این باره اظهارنظری نکرده است. طاهرخان، فعال رسانه‌ای پاکستان، در باره‌ی اهمیت نامه‌ی فعالان سیاسی پاکستان به دادگاه عالی این کشور، به سلام‌وطندار می‌گوید: «این جا برخی قانون‌دانان به این نظر هستند که این از صلاحیت حکومت موقت نیست تا این فیصله‌ را عملی کند؛ اما در محکمه این بحث خواهد شد؛ باید انتظار بکشیم که محکمه در این باره به چه فیصله‌ای می‌رسد.»

با این که حکومت پاکستان، اکنون آن شمار از پناه‌جویانی را اخراج می‌کند که مدرک قانونی اقامت در این کشور را ندارند؛ اما تأکید کرده‌ که در مراحل بعدی، دیگر مهاجران را نیز اخراج خواهد کرد؛ مسئله‌ای که دیگر مهاجران افغان در پاکستان را نیز نگران کرده است.

این شهروندان که بیش‌تر در انتظار تخلیه به کشورهای اروپایی و امریکایی، از دو سال به ‌این سو در پاکستان به سر می‌برند، می‌گویند که در سردرگمی نگران‌کننده‌ای قرار گرفته ‌اند. شماری از این پناه‌جویان که منتظر تخلیه به آسترالیا اند، با ارسال نامه‌ا‌ی به سازمان ملل متحد و حکومت آسترالیا، خواستار اقدام برای رسیدگی به وضعیت ‌شان شده اند.

نعمان وحید، یک تن از این پناه‌جویان، به سلام‌وطندار می‌گوید: «در یک شرایط مشکل زندگی داریم، بیرون برآمده نمی‌توانیم و طفل‌های ما از ترس پلیس داد می‌زنند. بسیار به مشکلات زندگی داریم و افغانستان هم رفته نمی‌توانیم.»

نازنین براتی، یک تن دیگر از این پناه‌جویان، نیز می‌گوید: «باید سازمان ملل متحد و جهان ما را هم‌کاری کنند. به دلیل نگرانی‌ها خواب نداریم و استرس داریم که آینده‌ی ما چه خواهد شد و با چه سرنوشتی گرفتار خواهیم شد.»

این در حالی است که از چند روز به ‌این سو به دلیل هجوم بازگشت‌کنندگان از پاکستان در گذرگاه‌های مرزی تورخم در ننگرهار و اسپین‌بولدک-چمن در کندهار، تلاش‌ها برای رسیدگی به آن‌ها آغاز شده ‌است.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، می‌گوید که تلاش‌های حکومت برای قناعت‌دادن حکومت پاکستان برای بازنگری در تصمیم اخراج اجباری مهاجران، نتیجه نداده و امارت اسلامی در تلاش رسیدگی به افراد اخراج‌شده از پاکستان در داخل کشور است.

سخن‌گوی امارت اسلامی، در این باره می‌افزاید: «مهاجرین متأسفانه مجبور به اخراج اجباری شدند. با وجود اصرارها و تماس‌هایی که با حکومت پاکستان داشتیم، تا حالا نتیجه نداده است. از سوی دیگر، امارت اسلامی در دو مرز اسپین‌بولدک و تورخم آمادگی‌های خود را برای عودت مهاجرین دارد.»

گفتنی است که حکومت پاکستان اعلام کرده است همه مهاجرانی را که به گونه‌ی غیرقانونی در این کشور زندگی می‌کنند و شمار شان به یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن می‌رسد، اخراج خواهد کرد.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: