شماری از مالکان فارم‌های زنبور عسل در لغمان، می‌گویند که زنبورهای بزرگ غیرعسلی، زنبورهای عسل را می‌خورند و نمی‌توانند عسل کافی تولید کنند و به همین دلیل، بسیار زیان‌مند می‌شوند.

آن‌ها، می‌افزایند که ناچار اند تمام روز از زنبورهای عسل محافظت کنند و نگذارند زنبورهای بزرگ به فارم‌ها داخل شوند. به گفته‌ی زنبورداران، بیش‌تر در ماه‌های اسد و سنبله، هنگامی که زنبورهای عسل برای نوشیدن آب و جمع‌آوری شهد از فارم‌ها بیرون می‌روند، زنبورهای بزرگ غیرعسلی، آن‌ها را دنبال کرده، گیر انداخته و زنده می‌خورند.

فرهاد رحیمی، فارم‌دار در لغمان، می‌گوید که زنبورهای بزرگ، بیش‌تر زنبورهای عسل کارگر را می‌خورند و زنبورهایی که در فارم‌ها باقی می‌مانند، نمی‌توانند عسل خوبی تولید کنند.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

او می‌افزاید: «ما ۹۶ فارم در ولایت لغمان و ولسوالی‌های قرغه‌ای و الینگار داریم. مشکلات زیادی داریم؛ اما مشکل بزرگ ما خورده‌شدن زنبورهای عسل توسط دیگر زنبورهای بزرگ غیرعسلی است.»

ثمر، باشنده‌ی لغمان که در این ولایت، کنر و ننگرهار فارم‌ پرورش زنبور عسل دارد، می‌گوید که هزینه‌ی نگه‌داری زنبورهای عسل زیاد است و با خورده‌شدن شان، شمار آن‌ها و میزان تولید عسل کم می‌شود و درآمد زنبورداران نیز کاهش می‌یابد. او می‌افزاید که برای حل این مشکل، جای زنبورهای عسل را تغییر داده؛ اما نتیجه‌بخش نبوده است و هنوز هم زنبورها خورده می‌شوند.

ثمر، می‌گوید: «در تمام فارم‌هایم با این مشکل روبه‌رو هستم. وقتی زنبورها فارم را ترک می‌کنند، به سختی زنده برمی‌گردند؛ زیرا زنبورهای غیرعسلی آن‌ها را دنبال می‌کنند و زنده می‌خورند. جا و حتا در یکی از فارم‌ها ظاهر زنبورها را تغییر دادم؛ اما باز هم زنبورهایم خورده شدند. حالا نمی‌دانم مشکل چیست و چه گونه حل خواهد شد.»

در همین حال، کارشناسان زنبورداری، می‌گویند که برای حل این مشکل، تلاش می‌کنند فارم‌ها را در فاصله‌ی نزدیک به‌هم ایجاد کنند. به گفته‌ی آنان، زنبورهای بزرگ غیرعسلی می‌توانند در یک روز دو دسته زنبور عسل را بخورند.

عنایت‌الرحمان نیازی، پرورش‌دهنده و کارشناس زنبور عسل در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری لغمان، می‌گوید که او پیش از ایجاد فارم، منطقه را بررسی می‌کند؛ اما با آن هم پس از ایجاد فارم زنبور عسل، زنبورهای بزرگ غیرعسلی پیدا می‌شوند.

به گفته‌ی او، در افغانستان به ویژه در مناطق مشرقی، زنبورهای ایتالیایی بیش‌تر پرورش داده می‌شود. او می‌افزاید که این گونه زنبورها هم عسل بیش‌تر تولید می‌کنند و هم در برابر گرما مقاومت بیش‌تر دارند؛ اما تمام گونه‌های زنبور عسل مورد حمله‌ی زنبورهای بزرگ غیرعسلی قرار می‌گیرند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

عنایت‌الرحمان نیازی، هم‌چنان می‌گوید: «وقتی فارم را ایجاد می‌کنم، ابتدا منطقه را بررسی می‌کنم. وقتی زنبورهای بزرگ غیرعسلی بیش‌تر شد، فارم‌ها را به هم نزدیک‌تر می‌کنم تا زنبورها را به راحتی از دست ندهم. اگر یک فارم وجود داشته باشد، تمام فارم به آسانی از بین می‌رود. اما اگر شمار فارم زیاد باشد، آفت در بین تمام فارم‌ها تقسیم می‌شود.»

به گفته‌ی زنبورداران، آن‌ها فارم‌های خود را در خانه‌های روستایی یا مناطقی که زنبورهای بزرگ غیرعسلی دارد، ایجاد نمی‌کنند؛ اما با آن ‌هم هنوز نتوانسته اند زنبورهای خود را از شر زنبورهای بزرگ غیرعسلی حفظ کنند.

این در حالی است که کسب‌وکار پرورش زنبور عسل اخیراً در کشور گسترش و تولید عسل داخلی نیز افزایش یافته است. با این حال، گفته می‌شود که اگر این مشکل حل نشود، خیلی‌ها از پرورش زنبور عسل دست خواهند کشید.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: