هم‌زمان با تعیین ضرب‌الاجل بیش از دوماهه‌ از سوی بانک مرکزی افغانستان برای استفاده از واحد پولی افغانی و توقف استفاده از ارزهای خارجی در پنج ولایت جنوبی و جنوب‌غربی از جمله کندهار، زابل، هلمند، ارزګان و دایکندی، شماری از باشندگان ولایت‌های مرزی، از کم‌بود پول افغانی شکایت دارند.

آن‌ها، می‌گویند که در بازارهای این ولایت‌ها، بیش‌تر واحدهای پول ایران و پاکستان، رونق یافته است و به دلیل نبود پول افغانی، ناچار اند از تومان ایرانی و کلدار پاکستانی استفاده کنند.

باشندگان ولایت‌های مرزی، می‌گویند که در این ولایت‌ها، پول افغانی وجود ندارد و برای انجام دادوستد، از تومان ایرانی یا کلدار پاکستانی استفاده می‌کنند.

اسلم‌خان‌، باشنده‌ی ولسوالی بتی‌کوت ننگرهار، می‌گوید که همه‌ی باشندگان این ولایت، تنها از کلدار پاکستانی استفاده می‌کنند. او می‌افزاید: «به ما کلدار داده می‌شود. مردم در دادوستد از همین استفاده می‌کنند. حتا به شهر می‌روند و افغانی را به کلدار تبدیل می‌کنند.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

باشندگان ولسوالی‌های مختلف ارزگان، نیز می‌گویند که حتا با واحد پولی افغانی آشنایی ندارند. تاج‌محمد، باشنده‌ی این ولایت، می‌گوید: «در این مدت‌ها کنترل نبوده و پول افغانی در بازار کم است. پول افغانی را بیش‌تری‌ها نمی‌شناسند و تنها در مرکز می‌شناسند.»

مسئولان در بانک مرکزی افغانستان، می‌گویند که روند توقف استفاده از ارزهای خارجی به گونه‌ی تدریجی در همه بخش‌های مرزی کشور عملی خواهد شد. آن‌ها، تاکید می‌کنند که هیچ کسی حق استفاده از ارزهای خارجی را ندارد. با این حال، مسئولان در بانک مرکزی افغانستان اما در باره‌ی کم‌بود پول افغانی در ولایت‌های مرزی کشور چیزی نمی‌گویند.

حسیب‌الله نوری، سخن‌گوی بانک مرکزی افغانستان، به سلام‌وطندار می‌گوید: «در هفتم یا هشتم ماه جاری (سنبله)، یک هیئت از سوی د افغانستان بانک به ولایت‌های جنوبی یا جنوب‌غربی سفر کرده اند و به باشندگان مناطق جنوب‌غربی، دوونیم ماه وقت داده‌ شده تا تمام دادوستد را با پول افغانی عیار کنند و بعد از این مدت کسی نمی‌تواند مبادلات خود را با اسعار منطقه‌ای انجام دهند.»

از سویی هم، بازرگانان در ولایت‌های مرزی کشور، می‌گویند که نبود پول افغانی و آشنایی‌نداشتن باشندگان آن با واحد پولی داخلی، سبب شده است که آن‌ها در امور اقتصادی روزانه‌ی شان از ارزهای خارجی از جمله تومان و کلدار استفاده کنند.

امین‌الله، بازرگان در ننگرهار، می‌گوید: «ولایت‌های جنوبی نزدیک پاکستان اند و به همین دلیل کلدار زیاد استفاده می‌شود. از یک سو کم‌بود پول افغانی است. ارزگان، زابل و هلمند که به کندهار نزدیک اند، همه کلدار استفاده می‌کنند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید 

در سوی دیگر، آگاهان مسائل اقتصادی می‌گویند که گسترش استفاده از ارزهای خارجی، سبب کاهش ارزش و ثبات و رشد پول افغانی در کشور می‌شود.

شبیر بشیری، آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید: «استفاده از پول‌های ایران و پاکستان در ولایت‌های مرزی سبب می‌شود که دادوستد و تقاضا به پول افغانی کاهش پیدا کند و ارزش پول افغانی پایین بیاید. نیاز است حکومت مبارزه‌ی جدی با این پدیده داشته باشد.»

گفتنی است که از دیرباز، استفاده‌ی واحد پولی کلدار و تومان، در ولایت‌های جنوبی و جنوب‌غربی کشور جاافتاده است و باشندگان و بازرگانان برای انجام دادوستد و امور روزانه‌ی شان از این واحدهای پولی استفاده می‌کنند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: