اخیراً با تشدید حمله‌های طالبان بر ولسوالی‌ها و سقوط پی‌هم ده‌ها ولسوالی به‌دست جنگ‌جویان طالبان، ادارۀ امور ریاست‌جمهوری به اداره‌های محلی در ولایت‌ها دستور داده است که شوراهای حمایت از نظام را ایجاد کنند.

اما چه‌گونه‌گی تأسیس شورا، اعضای شورا و مکانیزم فعالیت این شورا و پاسخ چندین پرسش دیگر هنوز روشن نیست و در این گزارش خواست‌های گروه‌ها و نیروهای مردمی بیرون از نظام از شوراها و چه‌گونه‌گی فعالیت شورای حمایت از نظام در ولایت پروان به بررسی گرفته شده است.

برخی از فعالان سیاسی و مدنی در پروان می‌گویند‌ که نفسِ ایجاد شورای حمایت از نظام یک روی‌کرد ارزش‌مند و سودمند برای افغانستان و اداره‌های محلی‌ست؛ اما این روی‌کرد معلول از تأخیر در ایجاد و رفتارهای تبعیض‌آمیز از جانب نظام بوده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

به باور فعالان سیاسی و مدنی، حکومت دست‌کم در بیش‌ از هفت سال گذشته چنان برخوردهای تبعیض‌آمیز و تضعیف‌گر با هسته‌های مردم‌محور داشته که امروز برای بیرون‌رفت از وضعیت بد امنیتی پیش‌آمده، دست به دامان همین هسته‌های تضعیف‌کرده به‌دست خود شده است.

نورالله ولی‌زاده، فعال سیاسی و مدنی در ولایت‌های شمال کابل با خوش‌بینی از ایجاد شوراهای حمایت از نظام می‌گوید که این شوراها از همان آغازِ کار در گِرو چهره‌های حکومتی بوده و طیف‌های سیاسی مردمی از متن اجتماع در آن دعوت نشده‌اند.

تصویر از نشست دوم شورای حمایت از نظام در پروان

به گفتۀ نورالله ولی‌زاده، این شورا اصلاً اگر از حکومتی‌بودن بیرون شود و با یک مکانیزم واضح و شفاف از جانب مردم به پیش برده شود و هم‌کاری و حمایت حکومت را داشته باشد که زمینۀ گردآوری دیدگاه‌ها و پیشنهادهای مردم را فراهم کند، بیش‌تر مؤثر واقع خواهد شد.

در همین حال، وحید صدیقی، از چهره‌های سیاسی حوزۀ شمالی به این باور است که مردم وقتی به حمایت از نظام دل‌ِ خوش نشان می‌دهند که توسعۀ متوازن و تأمین عدالت اجتماعی را گواه باشند و سرکوب‌نکردن و توطئه‌نکردن علیه نیروهای سیاسی بیرون از نظام و دامن‌نزدن به تبعیض و کودتا در برابر رأی را، گواه نباشند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

وحید صدیقی می‌افزاید، به‌عنوان یک باشندۀ پروان از ایجاد این شورا بی‌خبر است و اطلاع‌رسانی چندانی از ایجاد و کارایی شورا صورت نگرفته و شورای حمایت از نظام زمانی مؤثر خواهد بود که چهره‌های بیرون از حکومت نیز در آن دیده شوند؛ زیرا حکومت بسیار ناوقت متوجه به حمایت مردمی از نظام شده است.

این همه نگرانی‌ها نسبت به ایجاد شوراهای حمایت از نظام در حالی‌ست که ادارۀ محلی پروان در بیش‌تر از دو هفتۀ پسین دو بار نشست شورای حمایت از نظام را برگزار کرده و در بسیاری از ولایت‌های دیگر نیز از ایجاد چنین شورایی سخن گفته شده است.

تصویر از نشست نخست شورای حمایت از نظام در پروان

فضل‌الدین عیار، والی پروان به سلام‌وطندار می‌گوید که شورای حمایت از نظام بر بنیاد دستور ادارۀ امور ریاست‌جمهوری ایجاد شده است و دیدگاه‌ها و پیشنهادهای مردم را نسبت به بهبود وضعیت گردآوری می‌کند. والی پروان می‌پذیرد که در دو نشست برگزارشدۀ شورای حمایت از نظام در این ولایت، کاستی‌هایی وجود داشته است و چهره‌های بیرون از نظام دعوت نشده‌اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: