در سه دهه‌ی پسین، جنگ، رشد جمعیت، نبود برنامه‌های دقیق حفظ منابع طبیعی و مشکلات اقتصادی، سبب شده است که جنگلات در مناطق مختلف کشور از جمله ولسوالی نجراب کاپیسا، در معرض نابودی قرار گیرند. باشند‌گان ولسوالی نجراب که برای تأمین سوخت و هزینه‌های زندگی مجبور به قطع بی‌رویه‌ی درختان شده‌ اند، نگران آینده‌ی محیط زیست و سرسبزی این منطقه هستند.

محمدصابر نجرابی، باشنده‌ی «دره‌ی افغانیه»ی ولسوالی نجراب، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گوید: «درختان جلغوزه، توت، چهارمغز، سنجد، سپیدار و بید در این جا وجود دارد. از چوب‌های شان برای سوخت‌ و ساخت وسایل استفاده می‌شود. اگر جلوگیری نشود، جنگل‌ها از بین می‌روند و محیط زیست ما آسیب می‌بیند. زمستانی که گذشت، قیمت چوب بسیار بالا رفت و موترهایی از کابل آمدند و جنگل‌های کاپیسا و نجراب را خریداری کردند که باعث افزایش قطع درختان شد.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

حکیم‌الله امینی، رییس دانش‌کده‌ی زراعت دانش‌گاه پروان، می‌گوید که قطع بی‌رویه‌ی جنگلات در کنار آسیب به محیط زیست، اکوسیستم را تهدید می‌کند و سبب ازبین‌رفتن زیست‌گاه پرندگان و حیوانات محلی می‌شود. او، راه‌حل‌هایی را پیشنهاد می‌کند: «دولت مکلف است که با برگزاری ورکشاپ‌ها و سمینارها، مردم را نسبت به اهمیت جنگلات آگاه کند. جنگلات علاوه بر حفظ کیفیت هوا، مواد آلی خاک را تقویت کرده و از لحاظ اقتصادی نیز ارزش بالایی دارند. باید به جای قطع درختان، روی کشت نباتات طبی و غرس نهال‌هایی که با شرایط اقلیمی منطقه سازگار اند، سرمایه‌گذاری شود.»

مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کاپیسا، می‌گویند که در سال روان پروژه‌هایی برای احیای جنگلات و توسعه‌ی زراعتی، روی دست گرفته شده است. محمدرحیم نعمانی، رییس زراعت، آبیاری و مالداری کاپیسا، می‌گوید: «در کاپیسا حدود ۱۵ هزار هکتار جنگلات طبیعی داریم. برای حفاظت و احیای آن، امسال بیش از ۴۰ هزار اصله نهال توسط مؤسسه‌ی (اف او) و بیش از پنج هزار نهال از سوی ریاست زراعت غرس شده است. در کنار آن، جلسات آگاهی‌دهی برگزار می‌شود و محافظانی استخدام شده ‌اند که حقوق شان از سوی مردم پرداخت می‌شود تا از قطع جنگلات جلوگیری شود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این همه، در کنار تلاش‌های ریاست زراعت کاپیسا، ریاست حفاظت محیط زیست این ولایت از عملی‌سازی برنامه‌ها برای حفاظت و احیای جنگلات خبر می‌دهد. فیض‌آقا مصلح، مدیر عمومی روابط و آگاهی عامه‌ی ریاست حفاظت محیط زیست کاپیسا، می‌گوید: «مردم به دلیل فقر و تنگ‌دستی به قطع جنگلات رو آورده ‌اند؛ اما برای جلوگیری از این روند، پروژه‌های بدیل سوخت در حال بررسی است. تقریباً ۴۰ درصد از بار مشکلات اقتصادی مردم توسط جنگلات تحمل می‌شود. امسال بیش از ۴۰ هزار نهال جلغوزه و تعداد زیادی پسته در مناطق کوهستانی غرس شده است. در کنار آن، ریاست زراعت ۳۲۰ هزار اصله نهال دیگر را توزیع خواهد کرد.»

‌کارشناسان محیط‌زیستی، تأکید می‌کنند که حفظ جنگلات، احیای درخت‌کاری، پرورش بته‌های طبی، گسترش زمین‌های زراعتی و حفاظت از منابع طبیعی، برای تأمین آب و حفظ اکوسیستم ضروری است و هم‌راهی مردم و مسئولیت‌پذیری آن‌ها، نقشی کلیدی در موفقیت این تلاش‌ها دارد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: