وزارت امور خارجۀ ایالات متحدۀ آمریکا در گزارش سالانۀ خود گفته که با روی‌کار‌آمدن امارت اسلامی، افغانستان از دستاوردهای حقوق بشری و دموکراتیک خود فاصله گرفته است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجۀ آمریکا گفته که با حاکمیت امارت اسلامی در افغانستان، این کشور با بحران بشری نیز روبه‌رو شده است.

وزارت امور خارجۀ آمریکا در این گزارش خود امارت اسلامی را به انحصار قدرت نیز متهم کرده و گفته است که دیگر اقشار در کابینۀ این حکومت جای‌گاه ندارند.

در گزارش آمده است: «تسلط امارت اسلامی در افغانستان منجر به بحران بشری و نقض جدی حقوق بشر شده است. بازداشت‌های خودسرانۀ زنان، معترضان و خبرنگاران و هم‌چنان کشتارهای انتقام‌جویانه و جلوگیری از مشارکت سیاسی زنان از بخش آموزش و سیاست، مواردی جدی نقض حقوق بشر در زمان امارت اسلامی‌ست.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

با این حال، شماری از فعالان حقوق بشر و حقوق زن در پیوند به پخش این گزارش می‌گویند که کارکرد جامعۀ جهانی به‌ویژه آمریکا نباید متکی به پخش گزارش و اعلامیه باشد. مونسه مبارز، فعال حقوق زن، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار عامل تحولات اخیر کشور را، فاکتورهای بیرونی می‌داند.

به باور بانو مبارز، اگر کشورهای قدرت‌مند جهان بخواهند برای بهبود وضعیت زنان افغانستان اقدام کنند، تمامی ابزار برای آنان مهیاست. او می‌گوید: «من فکر می‌کنم نقش کشورهای ابرقدرت به‌ویژه آمریکا، جامعۀ جهانی و سازمان‌های بین‌المللی در حد اعلامیه‌ها، توییت‌کردن‌ها و ابراز تاسف‌کردن‌ها نیست؛ چون عامل تحولات در افغانستان فاکتورهای بیرونی‌ست.»

در همین حال، راحیل تلاش، دیگر فعال حقوق بشر و حقوق زن از جامعۀ جهانی و آمریکا می‌خواهد که بر امارت اسلامی فشار وارد کنند تا راه‌حلی برای بحران‌های افغانستان پیدا شود. او می‌گوید‌: «این کشورها تنها چیزی که انجام می‌دهند، فقط نگرانی‌ست. متأسفانه نگرانی آن‌ها هیچ دردی را درمان نمی‌کند، این‌ها باید بر امارت اسلامی فشار بیاورند.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

پیش از این، ۵۰ تن از نماینده‌گان پارلمان فرانسه در نامه‌یی از رئیس‌جمهور این کشور خواسته‌اند که بر سفرهای خارجی مقام‌های امارت اسلامی تحریم وضع کند. در این نامه خواسته شده است که فشارها بر مقام‌های امارت اسلامی تا عملی‌شدن تعهدات‌شان ادامه یابد.

تلاش کردیم دیدگاه مسئولان امارت اسلامی را نیز در پیوند به این گزارش داشته باشیم؛ اما با تلاش‌های پی‌هم موفق نشدیم. گفتنی‌ست که چندی پیش‌ سراج‌الدین حقانی، سرپرست وزارت امور داخلۀ امارت اسلامی نقض حقوق بشر را رد کرده و گفته بود که امارت اسلامی تمامی موارد حقوق بشر را در کشور رعایت کرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: