موج سوم کرونا در کشور هشداری‌ بود برای دولت و مردم افغانستان تا در چنین وضعیتی پیش از پیش تدابیر احتیاطی و پیش‌گیرانه را اتخاذ و به‌خاطر دریافت یک راه‌حل معقول، اندیشه کنند. کرونا از زمان گسترش آن تا امروز علاوه بر عوارض صحی و تلفات جانی، پیامدهای ناگوار اقتصادی و اجتماعی را نیز به‌دنبال داشته و بر تمامی ابعاد زنده‌گی انسان تأثیر گذاشته و جامعه را از هر لحاظ با مشکل روبه‌رو کرده است.

سال گذشته کرونا سبب تعطیلی مکتب‌ها، دانشگاه‌ها و نهادهای آموزشی شد و کارهای تجارتی را با رکود روبه‌رو کرد و بسیاری از کارگران روزمزد را بی‌کار و حتی در انتشار رسانه‌های چاپی نیز تأثیر منفی برجای گذاشت. اوج‌گیری کرونا توجه دولت را از مسایل توسعه‌یی و ضروری دیگر به تدابیر صحی برای مقابله با این ویروس جلب کرد و تمام کارهای دیگر را به تأخیر و تعطیلی کشاند. در سال گذشته به‌دلیل کرونا، اضافه بر تلفات جانی شهروندان، زیان‌های مالی بسیاری در جامعه وارد شد و کار و زنده‌گی مردم را از حالت عادی بیرون کرد و در بدترین حالت آن قرار داد و روزگار مردم به جایی رسید که دولت مجبور شد برای خانواده‌های نیازمند نان خشک توزیع کند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

هرچند از آغاز موج سوم کرونا در کشور زمان بسیاری نگذشته، اما با آن‌هم دیده می‌شود که این موج بر اقتصاد کشور تأثیر بسا منفی به‌جا گذاشته و نگرانی‌ها را با گذشت هر روز در میان شهروندان بیش‌تر کرده ‌است.

تهدیدات بلند این ویروس برای برخی‌ها این فرصت را داده‌ است که با استفاده از وضع موجود دست به احتکار بزنند، مواد خوراکه و دیگر نیازمندی‌های اولیۀ مردم را به بهای بسیار گزاف بفروشند. طوری که باشنده‌گان بغلان در این باره ابراز نگرانی دارند.



هارون محمدی، باشندۀ بغلان به سلام‌وطندار می‌گوید: «موج سوم کرونا اخیراً در افغانستان به‌ویژه بغلان یک حرکت بسیار سریع داشته و شمار زیادی از هم‌وطنان ما به این ویروس مبتلا شده‌اند و ما شاهد جان‌باختن تعداد زیادی در اثر این ویروس در بغلان هستیم. در کنار آن، این ویروس تأثیر بسیار زیاد بر اقتصاد مردم گذاشته است. مرکزهای آموزشی بسته شده است، مرکزهای تحصیلی و تعلیمی بسته شده، جایی که مردم کار می‌کردند و از آن‌ طریق پول به‌دست می‌آورند بسته شده و قرنطینه شده و مردم در یک وضعیت بسیار بد اقتصادی در شهر پلخمری با گسترش موج سوم کرونا قرار دارند.»

هارون محمدی از تاجران می‌خواهد که در چنین وضعیتی مردم را هم‌کاری کنند و بهای مواد مورد نیاز را کاهش دهند.

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

از سویی ‌هم، بیک‌محمد احمدی، دانش‌جوی دانشکدۀ اقتصاد دانشگاه بغلان به سلام‌وطندار می‌گوید که موج سوم کرونا کشور را با رکود اقتصادی روبه‌رو کرده است و مردم حتی توانایی خرید یک ماسک را هم ندارند.

بیک‌محمد احمدی، دانش‌جوی دانشکدۀ اقتصاد دانشگاه بغلان در حال مصاحبه با خبرنگار رادیو سنا

بیک‌محمد احمدی می‌گوید: «موج سوم کرونا مانند موج اول و دوم ضرر زیاد به اقتصاد مردم وارد کرده، به‌ویژه گسترش موج سوم کرونا خیلی‌ها شدید بوده و ما به چشم دیده‌ایم که بر اقتصاد مردم و دولت خیلی‌ها ضرر رسانده است و متأسفانه تاجران ما هم نرخ مواد را چندین برابر کرده و مردم بی‌چاره‌اند. مردم توانایی خرید یک ماسک را هم ندارند، چه برسد که این‌ها بالون‌ها را خریداری کنند که هر کدام به قیمت ۲۰ هزار افغانی باشد. به همین سبب تقاضای ما از مردم همین است که شیوع موج سوم کرونا را جدی گرفته و تا حد توان توصیه‌‌های صحی را درنظر گیرند.»

در همین حال، عبدالحمد حقانی، آمر انکشافی ریاست اقتصاد بغلان به سلام‌وطندار می‌گوید که موج سوم کرونا سبب شده است مردم این ولایت ضررهای اقتصادی بیش‌تری را متحمل شوند. او می‌گوید که افزایش بهای مواد خوراکی به‌دلیل گسترش موج سوم کرونا، مردم را به ناچاری کشانده است.

آمر انکشافی ریاست اقتصاد بغلان می‌افزاید: «موج سوم گسترش ویروس کرونا وضعیت اقتصادی را بسیار زیاد مختل ساخته و مرگ‌ومیر هم خیلی زیاد است و مردم هم برای رعایت نکات بهداشتی خیلی بی‌توجه هستند و ازلحاظ مواد خوراکی یا ارتزاقی بگویم نرخ‌ها خیلی‌ها بلند رفته به حدی که یک بشکه روغن ۵ لیتره که به قیمت ۴۰۰ الی ۴۸۰ افغانی بود، اما حالا به ۸۰۰ افغانی رسیده و این خود یک ضرر بزرگ اقتصادی به کشور و مردم‌ است.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

با این‌همه، محب‌‌‌‌‌الله حبیب، رئیس صحت بغلان می‌گوید، بی‌توجهی مردم در پیوند به این ویروس سبب شده ‌است که آمار مبتلایان و جان‌باخته‌گان با گذشت هر روز افزایش یابد. آقای حبیب می‌افزاید که در صورت هم‌کاری‌نکردن مردم، این مشکل چند برابر خواهد شد.

محب‌‌‌‌‌الله حبیب می‌گوید: «وضعیت در بغلان خیلی بحرانی و نگران‌کننده است و ما متأسفانه در موج سوم کرونا قرار داریم و این هم بنابر بی‌توجهی مردم است. در ۲۴ ساعت گذشته تعداد مبتلایان به ۴۰ تن و مراجعین به ۷۳ تن و ۵ تن دیگر از جمله فوت‌کننده‌گان در این ولایت است.»

رئیس صحت بغلان می‌افزاید که آمارهای دو هفتۀ پسین نشان می‌دهد که میزان موارد مثبت و مرگ‌ومیر ناشی از کرونا، رو به افزایش است. او از همۀ شهروندان کشور به‌ویژه باشنده‌گان بغلان می‌خواهد که برای جلوگیری از گسترش کرونا، توصیه‌های صحی را جدی رعایت کنند.

رادیو سنا_ولایت بغلان


این گزارش با حمایت مالی اتحادیه اروپا تولید شده است. محتوای آن تنها به عهدۀ رادیو سنا بوده و انعکاس‌دهندۀ دیدگاه اتحادیه اروپا نمی‌باشد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: