پس از اینکه بانک جهانی از تمویلکنندهگان پروژۀ تاپی، روند کار این پروژه را تا به رسمیتشناختهشدن امارت اسلامی به تأخیر انداخت، نگرانیها برای عدم پیشبرد دیگر پروژههای بزرگ اقتصادی افغانستان نیز بیشتر شده است.
شیرباز کمینزاده، رئیس اتاق صنایع و معادن افغانستان، به سلاموطندار میگوید که این موضوع روی دیگر پروژههای بزرگ اقتصادی نیز تأثیر خواهد گذاشت. او میافزاید که برای اجراییکردن کار پروژههای تاپی، کاسا ۱۰۰۰، معدن مس عینک و دیگر پروژههای بزرگ اقتصادی، کمکهای کشورهای بزرگ و بانکهای بینالمللی ضروریست.
رئیس اتاق صنایع و معادن افغانستان نیز آغاز کار این پروژهها را بدون به رسمیتشناختن امارت اسلامی ناممکن میداند و میگوید که راه حل این مشکل فراهمکردن فرصت برای سرمایهگذاران افغان است تا روند کار پروژههای متوسط آغاز شود. او میافزاید که برای پیشبرد پروژههای اقتصادی میشود از تمویلکنندهگان و کشورهای بدیل کمک گرفته شود.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
شیرباز کمینزاده میگوید: «امیدوارم حکومت و سرمایهگذاران افغان حرکتی را آغاز کنند. حتی اگر این حرکت ۵۰ یا ۶۰ درصد نیز موفق باشد، باید آغاز شود. ما هرازگاهی این پیشنهاد را به رهبران امارت اسلامی ارائه کردهایم که خود ما باید کار را آغاز کنیم.»
با این حال، شماری از آگاهان امور نیز آغاز کار پروژههای بزرگ اقتصادی را بدون به رسمیتشناختن امارت اسلامی، مشکلساز میخوانند.
جاوید مومند، از آگاهان مسائل بینالمللی، میگوید با وجود اینکه امارت اسلامی با شمار بسیاری از کشورها در تعامل و ارتباط است، اما تا زمانی که بهطور رسمی به رسمیت شناخته نشود، نمیتوانند با دیگر کشورها و نهادها روابط دیپلماتیک داشته باشند و با آنان قرارداد امضا کنند.
آقای مومند میافزاید: «پروژههای تاپی، کاسا ۱۰۰۰، مس عینک، جادۀ ابریشم و دیگر پروژههایی که داریم، در این مورد در سطح جهانی برخی مشکلات وجود دارد؛ زیرا براساس حقوق و قواعد بینالمللی امضاکنندهگان دو طرف توافق یا قرارداد باید کشورهای مستقل و به رسمیتشناختهشده باشند، در سازمان ملل متحد نماینده داشته باشند و به منشورهای این سازمان باید احترام بگذارند. پس از آن است که میشود کار چنین پروژههایی را آغاز کرد.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
خپلواک زازی، یکی دیگر از آگاهان مسائل بینالمللی که او نیز به همین باور است، میگوید تا زمانی که آمریکا حکومت افغانستان را به رسمیت نشناسد، ممکن نیست که دیگر کشورها امارت اسلامی را به رسمیت بشناسد.
او میافزاید که آمریکا در برخی از سازمانها و بانکهای جهانی سرمایهگذاری کرده است و آنان نیز به تأمین منافع آمریکا متعهد اند. به گفتۀ او، امارت اسلامی برای آغاز کار پروژههای بزرگ اقتصادی باید شماری از کشورهای بزرگ را قانع کند.
مسئولان امارت اسلامی پیش از این گفته بودند که بهزودی روند کار پروژههای تاپی، مس عینک و شماری دیگر از پروژهها آغاز خواهد شد.
آگاهان مسائل اقتصادی نیز آغاز کار این پروژهها را بهمعنای تغییر بزرگ در وضعیت اقتصادی کشور دانسته بودند که به گفتۀ آنان، آغاز کار این پروژهها به هزاران شهروند کشور زمینۀ کار را فراهم خواهد کرد.