شماری از تولیدکنندگان و فروشندگان گلیم و قالین در فاریاب، می‌گویند که از دو سال به این سو، به دلیل کم‌رنگ‌شدن بازار فروش، پشتیبانی‌نشدن از تولیدات داخلی و فراهم‌نبودن زمینه‌ی صادرات و افزایش واردات قالین‌های خارجی، کاروبار شان با رکود روبه‌رو شده است.

بی‌بی‌زینب، گلیم‌باف در فاریاب که از ۱۳ سال به این سو از راه گلیم‌بافی مخارج زندگی‌اش را فراهم می‌کند، می‌گوید: «سابق گلیم قیمت بود، دوونیم یا سه هزار افغانی می‌فروختیم. حالا ارزان شده. چندتا را بافته‌ایم تا حالا نفروخته‌ایم؛ چون از پاکستان و دیگر کشورها هر رقم قالین آمده است. می‌خواهم واردات خارجی بند شود تا بازار گلیم رشد کند.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

محمدآصف، باشنده‌ی ولسوالی کوهستان فاریاب که گلیم‌هایش را برای فروش به بازار آورده است، می‌گوید: «به یک گلیم ۳ در ۵، پنج خانم تا ۱۰ روز زحمت می‌کشند؛ اما نسبت به زحمتی که می‌کشند، ارزان می‌خرند. اکنون خانمم گلیم بافته و آوردم که بفروشم و ایران بروم.»

خیرمحمد خیری، عضو اتحادیه‌ی گلیم‌‌فروشان در شهر میمنه، مرکز فاریاب، می‌گوید که از ۴۰ سال به این سو، سرگرم تجارت گلیم و قالین است؛ اما در نزدیک به دو سال به این سو، بازار فروش آن از رونق افتاده است. او می‌افزاید: «بازار ما از دو سال به این سو، رو به سقوط است. نه تاجر است، نه فروشنده و نه هم خریدار. بیش از ۴۰ سال است که این جا دکان دارم. دو سال است که گلیم‌ها را خریده و در دکان مانده‌ام؛ اما هیچ خریدار ندارد.»

معاذالله، فروشنده‌ی گلیم در شهر میمنه، می‌گوید که گلیم و قالین در افغانستان بازار ندارد. او، می‌افزاید که پیش از این مشتریان زیادی برای خرید گلیم به دکانش مراجعه می‌کردند؛ اما اکنون، او دیگر «دکان‌داران نمی‌توانند مال‌های شان را به پاکستان و دیگر کشورها ببرند. اگر تاجران سرمایه‌گذاری کنند و در همین جا خریدوفروش شود، بازار خوب می‌شود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

محمدعالم، مدیر انکشاف صادرات آمریت صنعت‌وتجارت فاریاب، می‌گوید که پس از تحولات سیاسی در کشور، تاجران صنایع دستی، کشور را ترک کرده اند و این سبب شده بازار فروش گلیم و قالین رونق سابقش را نداشته باشد. او می‌افزاید: «امارت اسلامی و آمریت صنعت‌وتجارت فاریاب، تلاش می‌کند که تاجران را تشویق کند تا به کشور بیایند و سرمایه‌گذاری کنند تا تولیدات وطنی به خصوص قالین و گلیم دوباره رونق یابد و به اقتصاد مردم کمک کند.»

واردشدن قالین‌ها و فرش‌های خارجی در بازارهای افغانستان، سبب شده که در سال‌های پسین بازار فروش گلیم در بیش‌تر ولایت‌ها از رونق بیفتد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: