شماری از کشاورزان در پکتیا، می‌گویند که در سال روان، به دلیل بارندگی‌های زیاد و فراوانی آب، کاشت برنج در این ولایت افزایش یافته است.

آن‌ها، می‌گویند که برنج در مقایسه با دیگر محصولات، حاصل خوبی می‌دهد و بهای آن در بازار بین‌المللی نیز بلند است که همین سبب شده شمار زیادی از کشاورزان در این ولایت، بیش‌تر به کاشت برنج رو بیاورند.

مامور، کشاورز در پکتیا، می‌گوید در منطقه‌ای که زندگی می‌کند، کشاورزان از بذر‌هایی استفاده می‌کنند که از دیرباز رایج بوده و تا کنون، بذر اصلاح‌شده در اختیار شان قرار نگرفته و در زمینه‌ی فن‌آوری کاشت و تکثیر برنج، به کشاورزان آموزش داده نشده است.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

او، می‌افزاید که برنج در آخرهای ثور کاشته می‌شود و «بته‌های آن در ۴۰ شب رشد می‌کند و پس از چهار ماه محصول می‌دهد؛ یعنی از کاشت بذر تا برداشت محصول پنج ماه را در بر می‌گیرد. فاصله بین بته‌های برنج ۱۰ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود.»

در همین حال، کارشناسان امور کشاورزی، می‌گویند که کشاورزان باید در نخست برنج را در قوریه‌ها بکارند و پس از این که ارتفاع آن به ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متر رسید، به زمین اصلی منتقل کنند؛ زیرا به گفته‌ی آن‌ها، اگر برنج مستقیم در زمین اصلی کاشته شود، برای ازبین‌بردن گیاهان خودرو که با برنج یک جا می‌رویند، با مشکل روبه‌رو خواهند شد.

برای نموی بهتر برنج، از کودهای سیاه‌ و سفید استفاده می‌شود که به گفته‌ی کارشناسان، نظر به مواد عضوی زمین، در یک جریب زمین تا ۴۵ کیلوگرام کود سیاه و ۳۵ کیلوگرام کود سفید را می‌توان استفاده کرد.

آصف، کارشناس امور کشاورزی در پکتیا، به کشاورزان توصیه می‌کند که برای پیش‌گیری از آفت‌های گیاهی، باید بته‌های برنج را به گونه‌ی ردیفی بکارند و فاصله میان هر ردیف‌ را تا ۲۵ سانتی‌متر در نظر بگیرند.

به گفته‌ی آصف، کشاورزان می‌توانند در هنگام افزایش آفت‌ها، از دارویی به نام «زینپ» استفاده کنند که «برای این کار، دو گرام مواد زینپ در یک لیتر آب حل و سپس روی محصولات پاشیده شود.»

مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا، می‌گویند که امسال، در بیش از یک هزار و ۵۰۰ هکتار زمین کشاورزی در این ولایت، برنج کاشته شده است. به گفته‌ی آن‌ها، در بیش از یک سال‌ونیم گذشته، هیچ بذر اصلاح‌شده‌ای در اختیار کشاورزان در پکتیا، قرار نگرفته است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

عزیزالله کریمی، مدیر عمومی ترویج ریاست زراعت پکتیا، می‌گوید که در سال ۱۴۰۰، تنها در چهار ولسوالی این ولایت چهار تُن بذر اصلاح‌شده به کشاورزان توزیع شده است.

او، می‌افزاید: «متأسفانه نه نهادها در پکتیا برای شیوه‌های جدید کاشت برنج با ما هم‌کاری کرده اند و نه وزارت چنین ابزارهایی را در اختیار ما قرار داده است. به همین دلیل در مورد شیوه‌های کاشت برنج هیچ چیزی وجود ندارد.»

ولسوالی‌های احمدخیل، لجه‌منگل، سمکنی، دندپتان و جانی‌خیل، از جمله مناطق گرم‌سیر در پکتیا اند که زمین‌های آن دو فصل محصول می‌دهند که برای کاشت برنج مناسب است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: