در روزهای نخست سال جاری میلادی، قرارداد برق وارداتی از اوزبیکستان به افغانستان برای یک سال دیگر تمدید شد؛ اما پس از یک هفته، این برق قطع شد و بیش از یک هفته میشود که شهروندان به برق مورد نیاز شان دسترسی ندارند.
در همین حال، قیس، مسئول یک کافیشاپ در شهرنو کابل که روزانه از نزدیک به ۳۰۰ تن میزبانی میکند، میگوید که پرچاوی برق، سبب شده است که مشتریانش کاهش یابد.
او میافزاید: «روزانه ۳۰۰ تن را میزبانی میکنیم؛ اما پرچاویهای برق به کاروبار ما بیشتر صدمه رسانده است و کسی حاضر نیست که در تاریکی وقتش را بگذراند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
نیکمحمد، دیگر باشندهی کابل، میگوید که از سه ماه به این سو، بیشتر وقتها برق زمانی میآید که او و خانوادهاش در خواب اند. به گفتهی او، در شبانهروز تنها یک ساعت برق دارند.
او میافزاید: «سه ماه میشود که پرچاوی برق بیشتر شده است. پیش از این ۶:۰۰ شام میآمد و ۶:۰۰ صبح میرفت؛ اما فعلاً هیچ منظم برق نداریم و ساعت ۹:۰۰ شب، هنگامی که ما میخوابیم، برق میآید.»
همین گونه، سهراب، یک تن دیگر از باشندگان کابل، میگوید: «برق امروز در زندگی بسیار تأثیر دارد و اگر نباشد، بر کاروبار تأثیر منفی دارد و به ویژه در فصل زمستان با کمبود برق بیشتر روبهرو هستیم و هیچ برق نداریم.»
با این حال، مسئولان شرکت برقرسانی افغانستان (برشنا)، میگویند که شهروندان به بیشتر از ۷۲۵ مگاوات برق نیاز دارند و این شرکت، تنها میتواند ۲۲۱ مگاوات (۳۰ درصد) برق مورد نیاز آنان را فراهم کند.
مسئولان برشنا میافزایند که برای کاهش پرچاوی برق، با مقامهای اوزبیکستانی در حال گفتوگو اند.
حکمتالله میوندی، سخنگوی برشنا، میگوید: «فعلاً مقامهای شرکت برشنا با دولت اوزبیکستان در حال مذاکره هستند؛ اما هنوز پیشرفتی نداشتهایم. ما تلاش میکنیم که از منابع داخلی کشور برای ادارههای دولتی، شفاخانهها و شرکتها، برق تأمین کنیم.»
همزمان با این، کارشناسان مسائل حقوقی، میگویند که دولت اوزبیکستان، حق ندارد به گونهی یکجانبه تفاهمنامهی برق با افغانستان را زیر پا بگذارد؛ اما مشروعیتنداشتن امارت اسلامی از سوی سازمان ملل متحد، سبب شده است که امارت اسلامی هم برای حل این مشکل، کاری را به پیش برده نتواند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
عبدالناصر شفیق، کارشناس مسائل حقوقی و استاد دانشگاه، میگوید: «در مجموع نظر به معاهدات بینالمللی، یک کشور حق ندارد که برق را به گونهی یکطرفه قطع کند؛ اما امارت اسلامی پشتیبانی سازمان ملل را ندارد و برای حل این مشکل به تنهایی نمیتواند کاری کند.»
گفتنی است که پیش از این، ۴۳۰ مگاوات برق مورد نیاز افغانستان با برق وارداتی از اوزبیکستان تأمین میشد که از یک هفته به این سو، قطع شده است.
اکنون، شمار اندکی از شهروندان، میتوانند با استفاده از ژنراتورها برق مورد نیاز محل کار و خانههای شان را فراهم کنند؛ اما بیشتر شهروندان به دلیل ناداری، ناچار اند شبهای شان را در تاریکی به صبح برسانند.