گزارش‌گران بدون مرز و انجمن خبرنگاران آزاد افغانستان با انجام یک سروی مشترک دریافته‌اند که قدرت‌گیری امارت اسلامی در افغانستان و تعطیل‌شدن فعالیت رسانه‌ها در این کشور، تأثیر چشم‌گیری بر کار زنان در رسانه‌ها داشته است. 

در گزارش تازه‌یی که از سوی این نهادها پخش شده آمده است که در بیش از سه ماه پسین، از ۱۰ هزارو ۷۹۰ کارمند رسانه‌یی در افغانستان اکنون تنها چهار هزار و ۳۶۰ کارمند کار می‌کنند و حدود ۶۰ درصد خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی وظیفۀ خود را از دست داده‌اند.

از این میان، حدود ۸۴ درصد زنان خبرنگار یعنی از هر پنج کارمند زن، چهار آن کار خود را از دست داده‌اند. در عین حال، در ۱۵ ولایت از ۳۴ ولایت کشور هیچ خبرنگار و کارمند زنی به کار مشغول نیستند. از سویی هم، ۵۱ درصد کارمندان مرد در رسانه‌ها یعنی از هر دو کارمند مرد، یکی آن فعالیت رسانه‌یی ندارند.

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

در گزارش هم‌چنان آمده است که پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی در افغانستان، فعالیت بیش از ۴۰ درصد رسانه‌ها در این کشور متوقف شده است. بربنیاد داده‌های این گزارش، از میان ۵۴۳ رسانه‌یی که پیش از سقوط نظام پیشین افغانستان فعالیت داشتند، اکنون تنها ۳۲۱ آن فعال‌اند؛ طوری‌که از میان هر ده رسانه چهار رسانه بسته شده‌اند.

یافته‌های گزارش نشان می‌دهد که چهار ماه پیش در هر ولایت کشور دست‌کم ده رسانۀ محلی فعالیت داشتند که اکنون در بیش‌تر ولایت‌ها هیچ رسانه‌یی فعال نیست. چنان‌که تنها در هفت شهر بزرگ کشور، ۶۰ درصد رسانه‌ها بسته‌اند. با این حال در کابل، شهری با بیش‌ترین شمار رسانه‌ها، از ۱۴۸ رسانه‌ اکنون ۷۲ آن فعال‌اند و فعالیت متباقی ۵۱ درصد متوقف‌ است.

سلام‌وطندار را در اینستاگرام دنبال کنید

در گزارش تأکید شده است که در وضعیت کنونی افغانستان، فعالیت رسانه‌ها و کار روزنامه‌نگاری با چالش‌ها و محدودیت‌هایی بسیاری روبه‌روست. ارایۀ کارشیوۀ ۱۱ ماده‌یی از سوی مسئولان امارت اسلامی برای چه‌گونه‌گی نشرات رسانه‌ها، مقررۀ ۸ ماده‌یی وزارت امر به معروف و نهی از منکر، در عین حال شریک‌سازی محتوای نشرات رسانه‌ها پیش از نشر با مسئولان امارت اسلامی در ولایت‌ها، کار رسانه‌ها را دشوار کرده است.

مشکلات اقتصادی و قطع کمک‌های داخلی و خارجی، هم‌چنان نبود اعلانات بازرگانی، از دیگر چالش‌هایی‌اند که در گزارش گزارش‌گران بدون مرز مطرح شده است.

این در حالی‌ست که بر بنیاد گزارش‌ها، افغانستان دومین کشور مرگ‌بار به خبرنگاران در سال ۲۰۲۱ میلادی اعلام شده است و نیز در رده‌بندی آزادی رسانه‌ها، افغانستان در جای‌گاه ۱۲۲ قرار دارد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: