بانک مرکزی افغانستان در اطلاعیه‌یی نوشته که شماری از کارمندانش را به‌دلیل نادیده‌گرفتن زبان پشتو در گزارش طرزالعمل تعهدات نشست ژنوا ۲۰۲۰، برکنار کرده است. در اطلاعیۀ این بانک آمده که این اقدام برای عبرت‌ دیگران انجام شده است.

این اقدام بانک مرکزی واکنش شمار زیای از کاربران شبکه‌های اجتماعی را در پی داشته است. مجاهد اندرابی، کاربر توییتر نوشته است: «این فراتر از تعصب، یعنی گند حکومت‌داری است. فردی که هویتش هنوز مشخص نیست و به هیچ زبان ملی بلدیت ندارد، در راس بانک مرکزی، بزرگ‌ترین مرکز تبادلۀ پولی کشور قرار می‌گیرد و سه کارمند را به‌خاطر ننوشتن مکاتب به زبان پشتو برکنار می‌کند. حکومت مافیایی مگر شاخ دارد یا دم؟»

در همین حال، شماری از شهروندان گفته‌اند که در بیش‌تر موارد زبان فارسی یا دری در نظر گرفته نشده؛ اما این عمل هیچ‌گاهی از سوی بانک مرکزی یا هیچ نهاد دولتی دیگر جدی گرفته نشده است.

عبدالحمید اعتمادی، کاربر دیگری در توییترش نوشته که در بانک‌نوت‌های افغانستان زبان فارسی در نظر گرفته نشده؛ اما هیچ‌کسی به‌خاطر این غفلت از وظیفه‌اش برکنار نشده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

عمران فیروز، کاربر دیگری گفته است که اجمل احمدی، سرپرست بانک مرکزی نه پشتو می‌داند و نه فارسی و از مجلس نماینده‌گان نیز رأی اعتماد به‌دست نیاورده است و باید برکنار شود.

اما بانک مرکزی افغانستان در یک نوار تصویری که به رسانه‌ها فرستاده، گفته است در این بانک به‌عنوان یک نهاد دولتی هیچ‌گونه تبعیض و تعصب زبانی وجود ندارد و آنان تلاش می‌کنند تعادل میان دو زبان فارسی و پشتو را نگه دارند.

در این نوار تصویری گفته شده که در وب‌سایت و تمام شبکه‌های اجتماعی وابسته به بانک مرکزی، زبان‌های فارسی و پشتو به‌طور مساویانه به‌‌ کار برده شده است.

بانک مرکزی گفته است: «نظر به لایحۀ بانک مرکزی افغانستان، نوشتن به دو زبان رسمی پشتو و دری جبری‌ است. تمام کارمندان د افغانستان بانک باید موضوع را به یاد داشته باشند. کسانی که خلاف این موضوع عمل کنند، تأدیب می‌شوند. در این اواخر بانک مرکزی آن‌عده از کارمندانش که در قسمت درج زبان پشتو در سند ژنوای ۲۰۲۰ توجه نکرده‌اند را برکنار می‌کنند تا درس عبرت برای کارمندان دیگر باشد.»

سلام‌وطندار را در یوتیوب دنبال کنید

بانک مرکزی از دادن توضیحات بیش‌تر در این باره خودداری کرد.

با این حال، شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز می‌گویند که در روزهای پسین در برخی از تابلوهای نهادهای دولتی زبان فارسی نادیده گرفته می‌شود و اگر واقعاً تعادل دو زبان رسمی فارسی و پشتو مطرح باشد، پس باید این اقدام‌ها نیز مورد پیگرد قرار گیرد.

این انتقادها در حالی مطرح می‌شود که چندی پیش اعتراض‌هایی مبنی بر این‌که سرپرست بانک مرکزی با هیچ‌ کدام از زبان‌های ملی کشور نمی‌تواند حرف بزند، صورت گرفته بود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: