دور تازه‌ای از تنش‌های منطقه‌ای؛ آغازگر این تنش‌ها حمله‌های موشکی ایران بر پاکستان، عراق و سوریه است که این کشور در جریان دو روز گذشته (دوشنبه، ۲۵ جدی و سه‌شنبه، ۲۶ جدی)، مناطقی را در این سه کشور مورد هدف پهپادی قرار داد.

این تحرکات نظامی ایران، واکنش‌هایی به ویژه واکنش‌های حکومت‌های پاکستان و عراق را به دنبال داشته و عراق در واکنش به حمله‌ی موشکی ایران در شهر اربیل این کشور که ایران مدعی است مرکز جاسوسی اسرائیل (موساد) را در آن هدف قرار داده‌، سفیر خود در تهران را فرا خوانده و کاردار سفارت ایران در بغداد را نیز احضار کرده است.

حکومت عراق با نادرست‌خواندن ادعای ایران مبنی بر حضور مرکز جاسوسی اسرائیل در اربیل، گفته که ایران غیرنظامیان را هدف قرار داده‌ و در این باره شکایتی نیز به شورای امنیت سازمان ملل متحد فرستاده است.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

از سویی هم، وزارت امور خارجه‌ی پاکستان که روز سه‌شنبه گواه حمله‌ی موشکی ایران در منطقه‌ی «پنجگور»، از مربوطات ایالت بلوچستان این کشور بود، با احضار کاردار سفارت ایران در اسلام‌آباد نسبت به عواقب این حمله به ایران هشدار داده است.

بلال فاطمی، آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید که این تحرکات ایران بیش‌تر برای مقابله با پلان‌ رقبای جهانی خود به ویژه امریکا برای بی‌ثباتی ایران است.

فاطمی در باره‌ی تحولات جاری در منطقه می‌افزاید: «ایران بازی‌هایی که دارد، می‌خواهد گروه تماس ایجاد کند، نماینده به پاکستان فرستاده است و هم‌زمان با این وزیر خارجه‌ی هند به ایران آمد. این موارد همه به یک‌دیگر ارتباط دارد؛ بسیار مهم است به خصوص در این وقت. حمله‌های ایران در سوریه که داعش را زد، حمله‌ی ایران در عراق که در مرکز موساد را زده است و همین گونه حمله‌ای که در پاکستان بود.»

این تحرکات نظامی ایران در حالی صورت می‌گیرد که هم‌اکنون جهان گواه دو جنگ بزرگ؛ یکی جنگ میان اوکراین و روسیه و دیگری جنگ اسرائیل و غزه است. همین گونه، اخیراً تنش‌هایی؛ چون تنش امریکا و بریتانیا با حوثی‌های یمن در دریای سرخ هم رخ داده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، طاهر یرغل، آگاه مسائل امنیتی، باور دارد که این تحولات به زیان امنیت منطقه است و دوام آن می‌تواند منطقه را به سوی یک درگیری و رویارویی نظامی جدی بکشاند.

او در این باره می‌افزاید: «فکر می‌کنم امنیت منطقه رو به وخامت می‌رود. ممکن است پاکستان آرام ننشیند و واکنش نشان دهد و از طرف دیگر امریکا ممکن پاسخ نشان دهد؛ چون در عراق حضور دارد و ایران حمله انجام داده است. برای همین امنیت منطقه امکان دارد رو به خرابی برود.»

این در حالی است که تلاش‌های سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان در بیش‌تر از دو سال گذشته برای کاهش تنش‌ها در جهان به ویژه در منطقه و خاورمیانه اثرگذار نبوده است.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: