دفتر هم‌آهنگ‌کننده‌ی کمک‌های انسان‌دوستانه‌ی سازمان ملل متحد (اوچا)، روز سه‌شنبه، ۲۸ سنبله، در گزارشی گفته است که افغانستان با ۶۶۹ مرگ در هر ۱۰۰ هزار تولد، بالاترین رقم مرگ‌ومیر مادران و نوزادان را در جهان دارد.

اوچا، افزوده است: «ترکیبی از چهار دهه درگیری، کم‌بود سرمایه‌گذاری ساختاری در سیستم صحت و حمایت کم‌تر اهداکنندگان برای کمک‌های توسعه‌ی بلندمدت از آگست ۲۰۲۱، دست‌رسی و کیفیت خدمات مراقبت‌های بهداشتی زایمان و کودکان را تحت تأثیر قرار داده است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

مسئولان در وزارت صحت عامه اما این آمار را بی‌اساس می‌خوانند و می‌گویند که میزان مرگ‌ومیر مادران و نوزادان از سال ۲۰۲۰ به این سو در افغانستان کاهش یافته است و سال گذشته تنها ۲۴۰ مادر در سراسر کشور جان خود را از دست داده اند.

شرافت زمان امرخیل، سخن‌گوی این وزارت، به سلام‌وطندار می‌گوید: «در مناطق دوردست برای کاهش مرگ‌ومیر مادران، مرکزهای تازه ساخته شده و ارقامی که نزد ما است، سال گذشته رقم مرگ مادران نسبت به گذشته خیلی کم شده است. برخی از نهادها گزارش‌هایی را نشر می‌کنند که مرگ‌ومیر مادران و نوزادان زیاد شده، این ارقام بی‌اساس و تخمینی است.»

در همین حال، مسئولان شفاخانه‌ی ملالی در کابل، می‌گویند که سال گذشته از ۲۰ هزار و ۲۹۰ ولادت، هشت رویداد مرگ‌ومیر مادران و نوزادان در این شفاخانه ثبت شده است.

ملالی رحیم فیضی، رییس شفاخانه‌ی ملالی اما در باره‌ی مرگ‌و‌میر مادران و نوزادان در سال جاری به سلام‌وطندار چنین می‌گوید: «از آغاز سال تا کنون ۱۱ هزار و ۳۳۰ ولادت صورت گرفته است و تا کنون چهار واقعه‌ی مرگ‌ومیر مادران را داشته‌ایم. مادرانی که جان شان را از دست دادند، کسانی بودند که از مناطق دور در وضعیت خراب به شفاخانه رسیدند، به همین خاطر نتوانستیم جان مادر را نجات دهیم.»

با این حال، پزشکان دیررسیدن مادران در هنگام زایمان به شفاخانه، رعایت‌نشدن فاصله میان زایمان‌ها از سوی مادران، فشار بلند خون و پایین‌بودن مقاومت بدن مادر را، از علت‌های اصلی مرگ‌ومیر مادران و نوزادان عنوان می‌کنند.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

فهیمه سکندری، پزشک در شفاخانه‌ی ملالی، می‌گوید: «تمام مادران باردار در معرض خطر اند که خانواده‌ها باید این موضوع را در نظر بگیرند و متوجه بیماران شان باشند و زود به شفاخانه برسانند. در کنار این، مادران باید فاصله بین ولادت‌ها را رعایت کنند؛ چون یکی از عوامل خطرساز برای مادر و طفل است و سبب پایین‌آمدن مقاومت بدن مادر و حتا مرگ مادر و کودک شده می‌تواند.»

پیش از این، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، نیز اعلام کرده بود که افغانستان در میان ۱۰ کشور با بیش‌ترین آمار مرگ‌ومیر مادران قرار دارد و ۴.۵ میلیون مادر و نوزاد در دوران بارداری، تولد یا در هفته‌های نخست پس از زایمان به علت‌ عوامل قابل پیش‌گیری، جان شان را از دست می‌دهند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: