بر بنیاد گزارش‌ها، قرار است چهار روز بعد (شانزدهم اپریل) نشستی دربارۀ صلح افغانستان در شهر استانبول ترکیه برگزار شود. هرچند هنوز مشخص نیست که چه کسانی به نماینده‌گی از دولت و طالبان در این نشست شرکت می‌کنند، اما شماری از اعضای مجلس نماینده‌گان می‌گویند که در ترکیب هیأت‌های طرف‌های گفت‌وگوکنندۀ این نشست، قوم پشتون حضور بیش‌تر دارد.

در نشست عمومی امروز (دوشنبه، بیست‌وسوم حمل/فروردین) مجلس نماینده‌گان شماری از اعضای این مجلس می‌گویند، فهرستی که از ترکیب هیأت گفت‌وگوکنندۀ دولت به آنان رسیده نشان می‌دهد که توازن در این هیأت درنظر گرفته نشده است. به گفتۀ اعضای مجلس نماینده‌گان، حضور پُررنگ یک قوم و شرکت‌نکردن قوم‌های دیگر در ترکیب هیأت سبب می‌شود که این نشست به نتیجۀ قابل قبول دست نیابد.

خان‌آغا رضایی، عضو مجلس نماینده‌گان می‌گوید: «هیأتی که قرار است در نشست استانبول شرکت کند، توازن در آن درنظر گرفته نشده و مجلس نماینده‌گان نیز درنظر گرفته نشده است. و از طرفی دیگر گروه طالبان که خود را نمایندۀ قوم پشتون می‌داند، در واقعیت از قوم پشتون نماینده‌گی نکرده و نمی‌تواند. آن‌ها ۹۹ درصد اعضای گروه خود را می‌آورند.»

حفیظ‌‌الله جلیلی، دیگر عضو مجلس نماینده‌گان می‌گوید: «متأسفانه هیأتی که در نشست استانبول می‌رود، ۱۹ تا ۲۲ تن در آن شامل است. ترکیب قومی، ملیتی و پارلمان کشور نادیده گرفته شده است. من فکر می‌کنم که این هیأت جایی را نخواهد گرفت.»

اما شمار دیگری از اعضای مجلس نماینده‌گان در واکنش به این گفته‌ها تأکید می‌گویند که برای حفظ نظام جمهوریت، پشتون‌ها بیش‌ترین قربانی را داده‌اند و باید به آنان سهم بیش‌تری داده شود.

خالد اسد، عضو مجلس نماینده‌گان می‌گوید: «برای این نظام پشتون‌ها  بیش‌تر قربانی داده است یا قوم‌های دیگر؟ شما بیایید ببینید که در صف نیروهای امنیتی، پولیس، امنیت و اردو/ارتش کدام قوم است؟ پشتون است یا دیگران؟ پشتون‌ها مردم اصلی این کشور است و برای این کشور از جان خود گذشته‌اند.»

خواستیم دیدگاه شورای عالی مصالحۀ ملی را دربارۀ ترکیب هیأت گفت‌وگوکنندۀ نشست استانبول داشته باشیم؛ اما سخنگوی این شورا به تماس‌های سلام‌وطندار پاسخ نداد.

بر بنیاد گزارش‌ها، قرار است چهار روز بعد (شانزدهم اپریل) نشستی دربارۀ صلح افغانستان در شهر استانبول ترکیه برگزار شود.

از سویی هم، میررحمان رحمانی، رئیس مجلس نماینده‌گان می‌گوید، فهرست منتشرشدۀ هیأتی که قرار است در نشست استانبول شرکت کند، صحت ندارد و شورای عالی مصالحۀ ملی نیز آن را تأیید نمی‌کند. او می‌گوید: «در اخیر، افغانستان از هیچ قوم خاص نیست؛ بل‌که خانۀ مشترک افغان‌هاست. در این خاک هیچ‌کس برتریت از دیگری ندارد. در این شرایط ما نیاز به وحدت ملی و هم‌دیگرپذیری داریم.»

با این‌همه، اعضای مجلس نماینده‌گان می‌افزایند که دو طرف گفت‌وگوکننده باید سرنوشت افغانستان را با حفظ قانون اساسی و ارزش‌های مردم‌سالاری مشخص کنند. آنان تأکید می‌کنند که برای نتیجه‌بخش‌بودن نشست استانبول، دولت باید طرح واحدی را پیش کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *