باسط اوزتُرک، سفیر ترکیه در ناتو می‌گوید، نشستی که این کشور قصد دارد آن را میزبانی کند، مکمل گفت‌وگوهای صلح دوحه خواهد بود. آقای اوزتُرک این گفته‌ها را در گفت‌وگوی ویژه‌ با لیلما سدید، خبرنگار بین‌المللی مطرح کرده است. او گفته که قرار است این نشست تا چند روز دیگر در شهر استانبول ترکیه برگزار شود. آقای اوزتُرک می‌گوید که امیدوار است این نشست بتواند نتیجۀ خوبی برای شهروندان افغانستان در پی داشته باشد.

باسط اوزتُرک می‌گوید: «من می‌خواهم بگویم نشستی که ترکیه قصد میزبانی آن را دارد، مکمل‌ گفت‌وگوهای دوحه خواهد بود و ما هم‌واره طرف‌دار روند صلح به رهبری و مالکیت شهروندان افغانستان در کشورشان بوده‌ایم. وظیفۀ ماست که کمک‌های خود را به هر طریقی که ممکن است به آن‌ها انجام بدهیم و این چیزی خارق‌العاده‌یی نیست که ما بگوییم انجام داده‌ایم؛ زیرا مردم افغانستان، جامعۀ جهانی و نیز ایالات متحدۀ آمریکا از ما خواستند که این نشست را میزبانی بکنیم.»

سفیر ترکیه در ناتو می‌گوید که در نشست استانبول از تمام بازی‌گران منطقه‌یی و بین‌المللی دعوت شده و در این‌جا حضور خواهند داشت؛ زیرا این نشست به هم‌کاری سازمان ملل متحد، ترکیه، آمریکا و قطر برگزار می‌شود. به گفتۀ آقای اوزتُرک، پیش از همه وظیفۀ رهبران افغانستان است که نشان بدهند اراده‌یی برای یافتن یک توافق سیاسی پیش از دیگران در منطقه دارند و از این روند پشتی‌بانی می‌کنند.

او می‌گوید: «نشست استانبول می‌تواند یک نشست تعارفی به ادامۀ آن‌چه در دوحه در جریان بوده است باشد؛ ولی امیدوارم این نشست بتواند نتیجۀ خوبی برای شهروندان افغانستان داشته باشد. زیرا مسئولیت اساسی شهروندان افغانستان است که راه حل سیاسی در روند صلح را پیدا کنند و باید همه رهبران به یک توافق سیاسی موافقت کنند و تمام بخش‌های جامعه در آن خود را شریک بدانند.»

سفیر ترکیه در ناتو می‌گوید، نشستی که این کشور قصد دارد آن را میزبانی کند، مکمل گفت‌وگوهای صلح دوحه خواهد بود.

به گفتۀ باسط اوزتُرک، ثبات و امنیت در افغانستان برای تمام قلب آسیا و منطقه از لحاظ‌های اقتصادی و تجارتی به‌ویژه برای حمل‌ونقل تجارتی بسیار مهم است. از سویی هم، او می‌گوید که نقش ایران و پاکستان در نشست استانبول خیلی مهم است. به گفتۀ او، ایران و پاکستان همسایه‌گان بسیار مهم افغانستان‌اند «شک ندارم که پاکستان و ایران نیز از این روند پشتی‌بانی می‌کنند و دوست دارند افغانستان را صلح‌آمیز، امن و مرفه ببینند؛ زیرا کُل منطقه از چنین افغانستان در قلب آسیا بهره‌مند خواهند شد.»

به گفتۀ این مقام ترکیه، شهروندان افغانستان‌اند که باید دربارۀ آیندۀ کشورشان تصمیم نهایی را بگیرند. او می‌گوید، هیچ کشوری نباید سعی کند چیزی را بر شهروندان افغانستان تحمیل کند. او می‌افزاید که در این نشست آن‌ها تنها یک میزبان‌اند و نباید از این نشست بیش‌ترین انتظار را داشت «همه شهروندان افغانستان و رهبران‌شان باید اراده، قاطعیت و عزم راسخ را در این مورد نشان بدهند و تصمیم جدی بگیرند.»

باسط اوزتُرک در پیوند به این‌که سربازان ترکیه در افغانستان نیز در چوکات مأموریت پشتی‌بانی قاطع حضور دارند، می‌گوید که این سربازان هرگز به‌عنوان نیروهای رزمی در افغانستان استفاده‌ نشده‌اند. به گفتۀ او، این نخستین مسأله‌یی‌ست که باید خاطرنشان کند و مردم افغانستان باید آن را بدانند.

او در این باره چنین بیان می‌کند: «ما برای همه متحدان ناتو، شهروندان افغانستان و جهانیان کاملاً روشن کرده‌ایم که فقط برای آموزش، کمک و مشورۀ ارتش و افسران پولیس افغانستان در آن کشور کار و هم‌کاری می‌کنیم. پس ما عمدتاً برای بازسازی در افغانستان بوده‌ایم. بیش از یک میلیارد دالر در آن‌جا هزینه کرده‌ایم. بنابر این ما مدرسه‌ها، درمان‌گاه‌ها، جاده‌ها، پُل‌ها و موارد دیگر ساخته‌ایم و این یک سرمایه‌گذاری برای آیندۀ افغانستان بوده و نباید نادیده گرفته شود.»

او تأکید می‌کند که نقش سربازان ترکیه در افغانستان باید به درستی درک شود و این کشور بخشی از مأموریت پشتی‌بانی قاطع است.

قرار است نشست استانبول دربارۀ صلح افغانستان در روزهای نزدیک برگزار شود. هرچند تاکنون زمان دقیق برگزاری این نشست مشخص نشده؛ اما پیش از این گفته شده است که این نشست در ۱۶ ماه جاری میلادی برگزار خواهد شد.

گفته می‌شود دولت افغانستان با دستِ پُر عازم نشست استانبول خواهد شد. عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی این نشست را برای افغانستان سرنوشت‌ساز خوانده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: