مسئولان در وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، می‌گویند که تلفات ماین‌ها و مهمات منفجرناشده در افغانستان نسبت به سال گذشته، افزایش یافته است.

مسئولان در این وزارت، می‌افزایند که در هشت ماه گذشته، ۲۱۳ کودک در نتیجه‌ی انفجار ماین‌ها کشته و زخمی شده اند.

نورالدین رستم‌خیل، رییس انسجام و هم‌آهنگی ماین‌پاکی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، به سلام‌وطندار می‌گوید که از آغاز سال روان میلادی تا کنون، ۱۶۹ رویداد انفجار ماین در سراسر کشور رخ داده که در نتیجه‌ی آن، ۳۲۱ تن کشته و زخمی شده اند.

او می‌افزاید: «میدان‌وردک، غزنی، زابل، کندهار، خوست، پکتیا، پکتیکا و ولایت‌های شرقی، از ملوث‌ترین ساحه‌هایی است که در ۲۰ سال گذشته هیچ کاری صورت نگرفته و خدمات ماین‌پاکی انجام نشده است.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

از سویی هم، صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، به تازگی اعلام کرده است که افغانستان یکی از آلوده‌ترین کشورها به مهمات منفجرناشده‌ی جنگی است و ۸۵ درصد قربانیان انفجار این مهمات، کودکان اند.

رمان، نوجوان ۱۵ساله‌ای است که چهار ماه پیش یکی از پاهایش را در اثر انفجار ماین در ولسوالی سروبی کابل، از دست داده است.

محمدگل، پدر رمان، می‌گوید که پسرش هنگام بردن مواشی به چراگاه، با ماین برخورد کرده است. او می‌افزاید: «ماین در زیر زمین مخفی بوده و وقتی پسرم گوسفندان را به کوه می‌برد، انفجار کرده است. وضعیتش بسیار خراب بود. در سروبی تداوی کردیم؛ اما نشد. بالاخره به کابل آوردیم. سه هفته در ایمرجنسی بستری بود.»

فهیم، کاکای احمدالله، کودکی ۱۱ساله در قره‌باغ غزنی که ۱۸ ماه پیش هر دو پایش را در اثر انفجار سرگلوله‌ی هاوان از دست داده است، می‌گوید: «این پسر هم‌راه دو دوست خود بازی می‌کرده که یک سرگلوله را پیدا کرده اند. یکی از این کودکان این سرگلوله را به سنگ می‌زند که در همان لحظه انفجار می‌کند. این کودکان ماین را نمی‌شناسند به همین خاطر فکر کرده اند که خطر ندارد.»

بیش‌تر کودکان در افغانستان به ویژه در مناطق دوردست، به دلیل آگاهی‌نداشتن در باره‌ی ماین‌ها و خطرات آن، قربانی می‌شوند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، مسئولان ریاست انسجام و هم‌آهنگی ماین‌پاکی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، می‌گویند که ۵۸ تیم در بخش آگاهی‌دهی کار می‌کنند؛ اما این ریاست برای پاک‌سازی ساحه‌های بیش‌تر و افزایش آگاهی‌دهی به بودجه‌ی بیش‌تری نیاز دارد.

نورالدین رستم‌خیل، می‌گوید: «۳۳ سال می‌شود که پروگرام ماین‌پاکی به کمک‌های خارجی وابسته است و این یک مشکل جدی ما است. ما از تمام نهاد‌های خارجی می‌خواهیم که کمک‌های شان را بیش‌تر کنند تا ما ساحه‌های بیش‌تری را پاک‌سازی کنیم.»

پیش از این نیز در ماه سرطان سال روان، کمیته‌ی بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC) با پخش گزارشی اعلام کرده بود که از ماه جنوری ۲۰۲۲ تا جون ۲۰۲۳، یک هزار و ۹۲ تن در اثر انفجار ماین و مهمات منفجرناشده در افغانستان کشته و زخمی شده اند که از این میان، ۶۴۰ تن آن‌ها کودکان اند که در ۵۴۱ رویداد انفجار ماین و مهمات جنگی، کشته و زخمی شده اند.

بر اساس آمار ریاست انسجام و هم‌آهنگی ماین‌پاکی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، هنوز هم بیش از یک هزار و ۲۰۰ کیلومترمربع زمین در افغانستان با ماین‌های منفجرناشده آلوده است که نیاز به پاک‌سازی دارد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: