شماری از باغداران در پروان، میگویند که با روشهای مدرن باغداری آشنایی ندارند و برای پیشبرد کارهای شان از روشهای سنتی استفاده میکنند. به گفتهی آنها، یکی از روشهای سنتی باغداری، شاخهبری درختان و دیگر انواع نباتات است که سبب میشود نور کافی به درختان برسد.
باغداران در پروان، میافزایند که برای رشد بهتر محصولات شان، نیاز دارند از روشهای مدرنتر استفاده کنند؛ اما تا کنون، به آنها آموزشهای مسلکی داده نشده است.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
عبدالخبیر، باغدار در ولسوالی سیدخیل پروان، میگوید که در حدود سه جریب زمین باغ انگور دارد و همهساله در تابستان و زمستان، تاکهای انگور را شاخهبری میکند.
او میافزاید: «باید شاخههای مریض و خشکشدهی آن دور شود و بعضی شاخهها خلاف جهت نمو کرده که از آن نگاه هم ما شاخهبری میکنیم. شاخهبری را از پدران خود یاد گرفتهایم و کدام مرجع، مؤسسه یا ریاست زراعت به ما آموزش نداده است.»
باغداران در پروان، میگویند اگر شاخهبری درختان به گونهی درست و معیاری انجام شود، حاصل خوب میدهند. آنها، از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری، میخواهند که در زمینهی باغداری مدرن به باغداران آموزش بدهد.
قدریه، دیگر باغدار در پروان، میگوید: «پدرم پیر است و خودم نمیتوانم این کار را انجام بدهم. همهساله نفر کرایه میگیریم و تاکها و شاخهها را اصلاح میکنند. سالی که خوب اصلاح کنند، عاید بهتر به دست میآوریم؛ اگر غیرمعیاری و توسط اره شاخهها را اصلاح کنند، حاصل خوب نمیداشته باشد.»
سیداحمد ملکزاد، استاد دانشکدهی زراعت دانشگاه پروان و کارشناس امور کشاورزی، میگوید که شاخهبری به دو گونهی سبز یا متراکم که در تابستان و در هنگام حاصلدهی و شاخهبری سیاه، در زمستان انجام میشود.
او میافزاید: «شاخهبری سبز تا قبل از پختهشدن میوه باید انجام شود تا انواع ترکیبات اسیدی یا تیزابی که در میوهی خام و سبب ترشی آنها است، با گرفتن نور آفتاب به کاربوهایدریت و انواع قندها تبدیل و باعث شیرینی میوه میشود.»
کارشناسان امور کشاورزی، میگویند که باید برای افزایش تولید و بالابردن کیفیت محصولات، به باغداران در پروان روشهای مدرن باغداری آموزش داده شود.
با این حال، مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پروان، میگویند که ۸۱ جریب زمین در این ولایت به ساخت باغهای متراکم و نیمهمتراکم اختصاص یافته و شیوههای درست شاخهبری نیز از سوی نهادهای همکار به باغداران آموزش داده شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمدرحیم نعمانی، رییس زراعت پروان، به سلاموطندار میگوید: «در ساحههایی از پروان در ۸۱ جریب باغ متراکم و نیمهمتراکم ایجاد شده است. به باغداران توسط کارمندان فنی و مأموران ترویج باغدارای در مورد تربیه و شاخهبری باغها آموزش فنی داده شده است.»
مسئولان ریاست زراعت پروان، میافزایند که به باغداران در این ولایت، زینهی فلزی خردوبزرگ، اره، میوهچین و سبد پلاستیکی، توزیع شده است.
گفتنی است که بیشتر باشندگان پروان، سرگرم باغداری و کشاورزی اند و از همین راه هزینههای زندگی شان را فراهم میکنند؛ اما برای پیشرفت کار شان با روشهای درست باغداری آشنایی ندارند.