با گسترش بیماری «شکرک» در کندز، شماری از باغ‌داران در این ولایت با ابراز نگرانی از گسترش آن، می‌گویند که بیماری شکرک همه‌ساله با آغاز فصل حاصل‌دهی درختان‌ بیش‌تر می‌شود و دیرزمانی است که این بیماری آن‌ها را با چالش روبه‌رو کرده است.

نقیب‌الله، باغ‌دار در کندز، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گوید که تا کنون موفق به یافتن راه‌ حل این بیماری نشده است. او می‌افزاید: «از حمل پیش‌تر یک چند قسم دارو است؛ درخت را دارو می‌زنیم تا در وقت حاصل این را شکرک نزند و در وقت حاصل درخت یک قسم چسبک‌پر است، از او نزند. ما هرچه استفاده هم می‌کنیم؛ سال به سال بسیار می‌شود؛ هنوز ما می‌گوییم کم شود؛ مشکلات ما بسیار می‌شود. هنوز چیزی که ۱۰۰ درصد این بیماری را از ریشه ما نابود کنیم، نتوانسته‌ایم پیدا کنیم.»

سمیع‌الله، دیگر باغ‌دار در کندز، از آسیب‌پذیری درختان در برابر این بیماری می‌گوید: «بیماری شکرک یک نوع بیماری است که کشنده بگویم، تأثیرکننده بگویم، چه گونه بگویم؛ این هم چسبناک است، آبگین است؛ هم در ساقه موجود است و هم در برگ‌ها بیش‌تر و از طریق برگ‌ها این به میوه هم می‌رسد. این قسمی است که موقعی که به میوه اصابت می‌کند، آهسته‌آهسته میوه را خراب می‌کند و همین سبب می‌شود که کرم افزایش پیدا می‌کند و میوه کامل خراب و نابود می‌شود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، عبدالبصیر فقیری، کارشناس امور باغ‌داری، می‌گوید که این بیماری هرچند به باغ‌داران آسیب می‌رساند؛ اما با هم‌کاری ریاست زراعت کندز می‌توانند به این چالش رسیدگی کنند.

فقیری، می‌افزاید: «بلی، بیماری شکرک خصوصاً در فصل بهار که میزان بارندگی زیاد باشد، در باغ‌ها و سایر نباتات زینتی، گل‌ها و در این‌ها زیاد شیوع پیدا می‌کند و این گل‌ها و باغ‌ها را مصاب می‌سازد و باغ‌داران ما و زارعین ما به مجادله علیه این آگاهی دارند و البته از طریق میخانیکی و کیمیاوی مجادله و از بین برده می‌شود. به نظر من آن قدر قابل تشویش نیست؛ به ریاست زراعت مراجعه کنند که راه مجادله برای شان رهنمایی شود تا کدام خساره بر شان نرسد.»

در همین حال، عبدالغفور وهاب‌زی، مدیر حفاظت نباتات ریاست زراعت کندز، با تایید آسیب‌رساندن این بیماری به باغ‌داران، برای مبارزه با این بیماری به باغ‌داران رهنمودهای مسلکی ارائه می‌کند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

وهاب‌زی، می‌گوید: «به شکل عام نام این را شکرک مانده اند؛ در حالی که نام اصلی آن شپشک نباتی است و این‌ها خساراتی را خصوصاً در بهار سال وارد می‌کنند. وقتی که حرارت بالا برود، درجه‌ی تکثر این‌ها کم می‌شود؛ باز خسارتش هم کم می‌شود. در اواخر ماه اسد یا بعد از ماه سنبله وقتی شرایط آب‌وهوا کمی مساعد می‌شود؛ یعنی هوا طرف سردی می‌رود، باز این‌ها دوباره فعال می‌شوند و همین شکرک یا شپشک‌های نباتی برش می‌گوییم، در یک سال ۱۵ بار تولید نسل می‌کنند.»

گفتنی است که در کندز بیش‌تر میوه‌ها چون بادام، انگور، سیب، ناک، بهی، پسته، شفتالو، آلو، زردآلو و دیگر گونه‌های میوه وجود دارد و باغ‌داران از گسترش بیماری‌ها که تهدید بزرگ در برابر فرآورده‌های باغ‌داران است، نگرانی می‌کنند و خواستار توجه مسئولان ریاست زراعت این ولایت اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: