سلاموطندار به منظور بررسی سبک زندگی جوانان از دید مدرن و کلاسیک، نظرسنجیای را در ۲۵ ولایت افغانستان راهاندازی کرده است که ۵۵۴ جوان دختر و پسر در آن اشتراک کرده اند. نتیجهی این نظرسنجی، نشان میدهد که بیشتر جوانان در افغانستان به دنبال تلفیق سبک مدرن و کلاسیک در زندگی شان اند.
در این نظرسنجی، برای بررسی همهجانبهی سبک زندگی جوانان، از ۵۵۴ جوان پرسشهایی به صورت موردی در بخشهای تصمیمگیریهای خانوادگی، نوع پوشاک، تنوع غذایی، سبک موسیقی، برگزاری جشنهای خانوادگی و داشتن شغل، به روشهای سنتی و مدرن پرسیده شده است.
از میان ۵۵۴ جوان شرکتکننده در این نظرسنجی، ۵۱.۸ درصد علاقهمند به ترکیب پوشاک سنتی و مدرن و ۵۶.۵ درصد به مصرف همزمان غذاهای سنتی و جدید علاقهمند هستند؛ در حالی که ۳۴.۸ درصد علاقهمند پوشاکهای سنتی و ۲۸.۵ درصد علاقهمند غذاهای سنتی اند.
و ۱۳.۴ درصد دیگر به لباسهای مدرن و ۱۵ درصد پاسخدهندگان به غذاهای جدید مانند گونههای فستفود علاقهمند هستند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
محمد، یک تن از باشندگان کابل که علاقهمند پوشاکهای سنتی و مدرن است، میگوید: «هر دو سبک را دوست دارم؛ چه لبایهای مدرن، چه لباسهای قدیمی. در این وقتها همه بیشتر لباسهای جدید میپوشند؛ اما لباسهای سنتی هم بخشی از فرهنگ کشور ما است و من دوست دارم.»
در این نظرسنجی نحوهی تصمیمگیری جوانان در زندگی امروزی شان نیز بررسی شده است و ۷۴.۳ درصد جوانان اشتراککننده در پاسخ گفته اند که تصمیمهای خانوادگی شانا را با مشورت اعضای خانوادههای شان میگیرند. ۱۹.۷ درصد گفته اند که این تصمیمها را باید بزرگان خانواده بگیرند و تنها شش درصد گفته اند که خود شان به تنهایی میخواهند تصمیمگیرنده در امور زندگی شان باشند.
شبنم، باشندهی کابل، میگوید: «خوب است که تصمیمها به مشورت فامیل و دوستان گرفته شود؛ به خاطری که مشورت خوب میدهند؛ چون تجربه دارند.»
یافتههای نظرسنجی سلاموطندار، بیانگر آن است که در جشنهای خانوادگی و انتخاب شغل، جوانان بیشتر علاقهمند سبکهای مدرن هستند؛ طوری که ۵۶.۷ درصد از جوانان مراسم خانوادگی را به شیوههای مدرن جشن میگیرند و ۹۳.۵ درصد به شغلهای جدید و مدرن تمایل دارند.
حسنا، یکی از اشتراککنندگان این نظرسنجی که اکنون نامزد است، میگوید که دوست دارد مراسم عروسیاش به سبک جدید و امروزه تجلیل شود. «فعلاً نامزد هستم و دوست دارم عروسیام به سبک مدرن تجلیل شود؛ ولی خسرخیلهایم از قریه هستند و دوست ندارند به سبک جدید عروسی بگیرند.»
انتخاب نوع موسیقی، از دیگر موردهایی است که در این نظرسنجی به آن پرداخته شده و ۴۳.۳ درصد جوانان در پاسخ گفته اند که دوست دارند به موسیقیهای کلاسیک گوش بدهند. ۴۰.۶ درصد علاقهمند تلفیق هر دو موسیقی جدید و سنتی و ۱۶.۱ درصد علاقهمند موسیقیهای جدید اند.
محمد، دیگر باشندهی کابل، نیز به سلاموطندار میگوید: «هر دو سبک زیبایی خود را دارد؛ اما من خودم بیشتر طرفدار سبک قدیمی هستم و از لباس و خوراک و نوع رفتار گرفته تا موسیقی که گوش میدهم، سبک قدیمی را میپسندم؛ چون حس خوب میدهد.»
از سویی هم، یافتههای این نظرسنجی با تفکیک جنسیت، نشان میدهد که پسران بیشتر از دختران علاقهمند به سبکهای زندگی سنتی هستند؛ در حالی که دختران بیشتر علاقهمند تلفیق زندگی مدرن و کلاسیک اند.
از مجموع پسران اشتراککننده در این نظرسنجی، ۳۹.۴ درصد گفته اند که نوع پوشاک سنتی را دوست دارند؛ در حالی که از مجموع دختران ۳۰.۴ درصد علاقهمند این گونه پوشاک اند. همچنان، از مجموع دختران ۵۹.۱ درصد گفته اند که تلفیق هر دو گونه پوشاک را دوست دارند؛ اما از میان پسران ۴۴.۴ درصد به این گونه تلفیق علاقهمند هستند.
عرفان، یک تن از جوانانی که تلفیق سبکهای سنتی و مدرن را دوست دارد، میگوید: «ترکیب هر دو سبک خیلی خوب است؛ چون انسان نمیتواند به یک روند پیش برود، خسته میشود و زمانی که هر دو تلفیق میشود، خیلی زیبا میشود.»
خوراک، نحوهی برگزاری جشنهای خانوادگی، گوشدادن به موسیقی و انتخاب نوع شغل، از دیگر موردهایی اند که نشان میدهد پسران نسبت به دختران بیشتر نوع کلاسیک آن را دوست دارند.
یوسف، دیگر باشندهی کابل، میگوید: «من طرفدار سبک قدیمی هستم. در خصوص لباس، لباسهای سنتی و در غذا هم غذاهای سنتی که در خانه تهیه میشود را دوست دارم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، جامعهشناسان و روانشناسان، میگویند که میزان علاقهمندی جوانان به نوع سبک زندگی شان، بستگی به امکانات و سطح آگاهی شان دارد. به گفتهی آنان، با این که هر سبکی نظر به ارزشهای جامعه پسندیده است؛ اما جوانان بیشتر علاقهمند زندگی مدرن اند.
راشد صدیقی، جامعهشناس، میگوید: «با افزایش مطالعهی جوانان، در سبک زندگی شان تغییراتی آمده است و از این که کدام نوع سبک و رفتار درست است، باید گفت که هر رفتار و سبکی که در جامعه پذیرفته شده است، همان بهترین نوع سبک است و بیشتر علاقهی جوانان به شهرنشینی و سبک جدید زندگی است.»
نظامی عزیز، روانشناس، نیز میگوید: «کیفیت و کمیت زندگی با مواردی چون اقتصاد، امکانات و آرامش رابطهی مستقیم دارد و هر قدر موارد ذکرشده در جامعه نهادینه شده باشد، بر کیفیت زندگی تأثیر مثبتی دارد و بیشتر جوانان خواهان زندگی مدرن اند؛ چون در زندگی مدرن تمام ارزشها حفظ است.»
علاقهمندی جوانان به سبکهای زندگی در حالی به بررسی گرفته شده که از سالهای پسین تا به امروز، به خواستههای آنان توجه جدی نشده است.