پنجشیر در شمال‌شرق پایتخت که آب‌وهوای آن برای پرورش ماهی بسیار مناسب است، شماری از فارم‌داران پرورش ماهی در این ولایت، می‌گویند که در صورت توجه، این صنعت می‌تواند به یک منبع بزرگ اقتصادی تبدیل شود.

محمدطاهر همت، باشنده‌ی پنجشیر که حدود شش ماه پیش، با هزینه‌ی بیش از شش میلیون افغانی بر گستره‌ی ۱۵ جریب زمین در ولسوالی عنابه‌ی این ولایت، دو فارم پرورش ماهی ساخته، می‌گوید که هشت هزار ماهی از گونه‌ی «قزل‌آلای رنگین‌کمان» را در فارم‌هایش پرورش می‌دهد و آرزو دارد روزی، ماهی‌هایی را که پرورش داده است، به بیرون صادر شود.

او، می‌افزاید که غذای ماهی‌ها را از کشورهای منطقه وارد می‌کند. «به تدریج ما بتوانیم که ۳۰ حوض را در این جا جور کنیم. ما می‌خواهیم نه تنها به سطح پنجشیر؛ بل نیاز کل افغانستان را تأمین کنیم و بتوانیم یک مقدار آن را به بیرون صادر کنیم.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

بیش‌تر، ماهی‌ها به بیماری «برونشیت» مبتلا می‌شوند که به گفته‌ی پرورش‌دهندگان ماهی در پنجشیر، در یک شبانه‌روز ۱۵۰ تا ۲۰۰ ماهی تلف شده است.

پرورش‌دهندگان ماهی در پنجشیر، از حکومت سرپرست و نهادهای هم‌کار می‌خواهند که در زمینه‌ی پیش‌گیری از ابتلای ماهی‌ها به بیماری و درمان شان و هم‌چنان برای رشد صنعت ماهی‌پروری، با آن‌ها هم‌کاری کند.

در همین حال، ملتان زله‌ور، استاد دانش‌گاه و آگاه امور کشاورزی، می‌گوید که پنجشیر، به دلیل داشتن منابع خوب آبی، مکان مناسب برای پرورش ماهی است. او می‌افزاید: «دولت باید نسل‌ ماهی را تهیه و در باره‌ی مواد خوراکی کمک کند. چالش‌های عمده، عدم آگاهی در بخش پرورش ماهی و منابع اقتصادی است. فارم‌داران ماهی باید اتحادیه جور کنند و هم‌چنان هم‌راه متخصصان در ارتباط شوند که باعث پیش‌رفت پرورش ماهی شود.»

از سوی دیگر، زبیراحمد، ماهی‌پز در پنجشیر، می‌گوید که بیش‌تر وقت‌ها، دوست‌داران ماهی از ولایت‌های مختلف برای خوردن ماهی این ولایت، به دکان او می‌روند. زبیراحمد، خواهان افزایش فارم‌های پرورش ماهی در پنجشیر است. او می‌افزاید: «یک کیلوگرام ماهی را ۳۰۰ می‌خریم و فروشات ما ۴۵۰ تا ۵۰۰ افغانی بوده است. علاقه‌مند ماهی زیاد است. هر قدر که فارم‌ها بیش‌تر شود، بهتر می‌شود. ماهی لقه که بسیار لذیذ است و خار ندارد، خالص گوشت است، خوردنش راحت است. بیش‌تر مشتریان طرف‌دار ماهی پنجشیر اند.»

شاه‌آقا، که به یکی از ماهی‌پزی‌ها در پنجشیر آمده است، می‌گوید گونه‌های مختلف ماهی در این ولایت وجود دارد که علاقه‌مندان زیاد دارد. به گفته‌ی او، ماهی‌های افغانستان کیفیت بهتری دارند و باید از واردشدن ماهی از کشورهای دیگر، جلوگیری شود. شاه‌آقا، می‌افزاید: «ما معمولاً روزهای جمعه با فامیل‌ها به پنجشیر سفر می‌کنیم. خوب است که ماهی وطنی باشد. از پاکستان ماهی وارد می‌کنند که در مسیر راه زیاد می‌ماند و تا به دست فروشنده می‌رسد، از بین می‌روند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پنجشیر، می‌گویند که در هم‌کاری با سکتور خصوصی، چهار فارم پرورش ماهی در این ولایت ساخته شده است.

فضل‌الله دیوبندی، رییس زراعت پنجشیر، می‌گوید: «مسئولان فارم‌های ماهی‌ از طرف ریاست زراعت به ورکشاپ آموزشی معرفی شدند و یک مقدار خوراکی ماهی نیز مساعدت شد. چالش عمده بلندبودن خوراکی ماهی است.»

گفتنی است که اگر به صنعت پرورش ماهی در افغانستان بیش‌تر توجه شود، صادرات آن به کشورهای دیگر نیز افزایش می‌یابد که به رشد اقتصادی ماهی‌پروران و کشور نیز کمک می‌کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: