نوع جدید ویروس کرونا یا بیماری کووید ۱۹ که در هند شناسایی شده، زیر ذره‌بین تمام دانش‌مندان جهان قرار دارد. تاکنون مشخص نیست که این ویروس تا کجا گسترش یافته و آیا موج دوم در هند هم از همین خانواده بوده است یا خیر.

گونۀ هندی کرونا چیست؟

ویروس‌ها هم‌واره در حال تغییر اند و پیوسته گونه‌های متفاوتی از خودشان را تولید می‌کنند. بیش‌تر این تغییرات یا جهش‌ها بسیار جدی نیست و حتی در برخی مواقع نسخۀ جهش‌یافته خطر ناشی از خود ویروس را کاهش می‌دهد، اما نسخه‌های جهش‌یافتۀ شماری دیگر ساری‌ بوده و روبه‌رویی با آن‌ها با واکسن دشوار است. گونۀ هندی ویروس کرونا که از همین ویروس‌هاست، به گونۀ رسمی به‌نام «۱.۶۱۷.B» یاد می‌شود و ابتدا در ماه اکتبر در هند شناسایی شد.

تاخت‌وتاز گونۀ هندی

آزمایش‌ها برای تشخیص ویروس در سراسر هند به اندازۀ کافی انجام نشده است تا مشخص شود که گونۀ جدید تا کجا و به چه سرعتی گسترش می‌یابد. نوع جدید در ۲۲۰ نمونه از ۳۶۱ نمونه‌یی که در ماه‌های جنوری تا مارچ در ایالت مهاراشترا جمع‌آوری شده بود، وجود داشت و براساس اطلاعات دیتابیس جهانی «جی.آی.اس.ای.آی.دی»، این‌ گونه در دست‌کم ۲۱ کشور دنیا دیده شده است.

به نظر می‌رسد سفرهای بین‌المللی این ‌گونه از ویروس کرونا را به بریتانیا آورده باشد و از ماه فبروری تاکنون ۱۰۳ مورد آن در بریتانیا تشخیص شده است و اکنون بیش‌تر مسافران از هند که قصد عزیمت به بریتانیا را دارند، از سفر به این کشور ممنوع شده‌اند. بهداشت عمومی بریتانیا گونۀ هندی را در فهرست گونه‌های زیر بررسی قرار داده؛ اما تاکنون آن را شامل گونه‌های نگران‌کننده از ویروس کرونا نگذاشته است.

گونۀ جدید هندی آیا خطرناک‌تر از گونۀ اصلی‌ست؟

دانش‌مندان تاکنون نمی‌دانند که گونۀ جدید بیش‌تر عفونت‌زا و در برابر واکسن مقاوم است یا خیر. دکتر جرمی کامل، استاد ویروس‌شناسی در دانشگاه لوئیزیانا می‌گوید، یکی از جهش‌های ویروس شبیه گونه‌هایی‌ست که در آفریقای جنوبی و برزیل تشخیص شده است و این جهش احتمالاً به ویروس کمک می‌کند تا از پادتن‌های موجود در سیستم ایمنی بدن که برای مبارزه با ویروس تولید می‌شود، به راحتی عبور کند.

دکتر کامل می‌گوید، آن‌چه اکنون مایۀ نگرانی‌ست، گونه‌یی‌ست که در بریتانیا تشخیص شده است؛ این گونه در بریتانیا غالب بوده و در بیش‌تر از ۵۰ کشور دنیا گسترش یافته است. او می‌افزاید: «در مورد این‌که گونۀ هندی در مقایسه با گونۀ انگلیسی بیش‌تر عفونی باشد، شک دارم، نباید وحشت‌زده شویم.»

چرا اطلاعاتی کمی در مورد این گونه از ویروس وجود دارد؟

دانش‌مندان می‌گویند، بسیاری از داده‌ها در مورد گونۀ هندی ویروس کرونا ناتکمیل بوده و تنها چند نمونۀ آن به اشتراک گذاشته شده است. ۲۹۸ نمونه در هند و ۶۵۶ نمونه در جهان که این رقم در مقایسه با ۳۸۴ هزار نمونۀ گونۀ انگلیسی به اشتراک گذاشته شده، بسیار ناچیز است.
دکتر کامل می‌گوید، پس از ثبت نخستین مورد این گونه در هند، کم‌تر از ۴۰۰ مورد آن در سراسر جهان تشخیص شده است.

آیا گونۀ جدید محرک موج دوم در هند است؟

هند از ۱۵ اپریل به بعد روزانه ثبت بیش از ۲۰۰ هزار مورد کووید ۱۹ را اعلام کرد؛ رقمی خیلی بالاتر از ۹۳ هزار مورد که در آخرین روز سال گذشته اعلام شده بود. به همین تناسب مرگ‌ومیر نیز در حال افزایش بوده است.

راوی گوبتا، استاد میکروب‌شناسی بالینی در دانشگاه کمریج می‌گوید: «جمعیت بالا و تراکم جمعیتی هند محل پرورش مناسبی برای تغییر/جهش ویروس کرونا است.»

با این حال، احتمال دارد دلایل موج جدید کرونا، گردهمایی‌های بزرگ و عدم رعایت اقدامات محافظتی از جمله عدم استفاده از ماسک و عدم رعایت فاصلۀ اجتماعی باشد.

دکتر جفری برریت، از موسسۀ ویلکم سنجر می‌گوید، احتمال دارد با گونۀ جدید رابطۀ علت‌معلول وجود داشته باشد؛ اما شواهد کافی در این زمینه وجود ندارد. او می‌گوید که گونۀ هندی ویروس کرونا از یک‌سال پیش وجود داشته است: «اگر این محرک موج جدید در هند باشد، چند ماه زمان برده است تا به این نقطه برسد. به همین دلیل احتمال دارد این گونه نسبت به گونۀ «کینت بی ۱۱۷» از قابلیت انتقال کم‌تری برخوردار باشد.»

آیا واکسن بر این گونه از ویروس مؤثر است؟

دانش‌مندان معتقد اند که واکسن موجود در کنترل گونۀ جدید کمک‌کننده خواهد بود؛ زیرا این واکسن از بیماری‌ شدید جلوگیری می‌کند. براساس تحقیقی که از سوی پروفیسور گوبتا و هم‌کارانش انجام شده و در مجلۀ نیچر منتشر شده است، واکسن کنونی بر برخی از گونه‌ها تأثیری ندارد، به همین دلیل نیاز است برای مؤثریت واکسن‌ها تغییراتی در آن‌ها به‌وجود آید. با این وجود، احتمال دارد واکسن‌های موجود، سرعت گسترش بیماری را کاهش دهد.

دکتر کامل می‌گوید: «این واکسن‌ها برای بسیاری، به معنای ابتلا به بیماری خفیف یا هیچ بیمارنشدن یا رفتن به شفاخانه با خطر مردن است. لطفاً از نخستین واکسن پیشنهادشده استفاده کنید. اشتباه مرددبودن را مرتکب نشوید یا منتظر واکسن ایده‌آل نباشید.»
منبع: بی‌بی‌سی

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: