مسئولان در وزارت صحت عامه، میگویند که سالانه به گونهی میانگین، ۲۵ هزار تن در افغانستان به دلیل ابتلا به بیماریهای گوناگون و صدمهدیدن، بینایی یک چشم خود را از دست میدهند.
آنها، این اطلاعات را امروز (شنبه، ۲۲ میزان) برابر با ۱۴ اکتبر، در نشستی که به منظور گرامیداشت از «روز جهانی بینایی» در این وزارت برگزار شده بود، ارائه کرده اند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
حبیبالله آخوندزاده حمید، معین عرضهی خدمات صحی وزارت صحت عامه، در این نشست میگوید ۸۰ درصد آنهایی که سالانه بینایی یک چشم شان را از دست میدهند، با درمان میتوانند بینایی شان را باز یابند. او میگوید: «۲۵ هزار تن به دلیل ابتلا به بیماریهای مختلف و صدمه، بینایی یک چشم خود را از دست میدهند که ۸۰ درصد آن قابل معالجه است. پردهی چشم، کمبود ویتامینA ، حادثههای طبیعی، بیماری آب سیاه چشم و این که که ناوقت به پزشک مراجعه میکنند، از عاملهای این بیماری است.»
مسئولان وزارت صحت عامه، میافزایند که از آغاز سال تا کنون، بیش از ۳۰ هزار بیمار چشم در شفاخانههای دولتی میدانوردک، ارزگان، بدخشان، پکتیکا، کنر، غور و خوست، درمان شده اند.
در همین حال، ظاهرگل زدران، رییس شفاخانهی ملی و تخصصی «نور» در شهر کابل، با شکایت از کمبود پرسنل مسلکی در بخش پزشکی چشم در افغانستان، از وزارت صحت عامه خواستار افزایش بست پزشکان چشم در شفاخانههای ولایتی است. او میگوید: «در بخش نرسنگ و ریفریکشن در افغانستان، آموزشهایش را نداریم و باید در این بخش استادان یک جا شوند؛ به خاطری که این کمبودیها را پره کنیم و هنوز یک ترینر نرس از بخشهای مختلف نداریم، اگر داریم هم از کشورهای دیگر آمده اند.»
با این حال، وفیالله ۱۵ساله، باشندهی لغمان که در اثر صدمهدیدن، بینایی یک چشمش را از دست داده و برای درخواست همکاری به وزارت صحت عامه آمده، میگوید: «خرد بودم که با تفنگچه بازی میکردم، یک چشمم آسیب دید. بار نخست در شفاخانهی نور عملیات شدم، در این جا امکانش نبود و پاکستان رفتم؛ اما نشد. اکنون به وزارت صحت عامه آمدهام که برای درمان کمک کند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همین گونه، آغامحمد عابد طوطاخیل، پزشک چشم و آمر همآهنگی ملی و مراقبتهای صحی چشم در وزارت صحت عامه، میگوید که پیری، مصرف سگرت، اضافهی وزن، فشار خون بلند و التهاب چشم، از عاملهای اصلی نابینایی است. او، میافزاید: «مردم باید از ادویهی خودسرانه که سبب آب سیاه چشم میشود، استفاده نکنند و کودکانی که هنگام ولادت به مشکلات بینایی مواجه میشوند، والدین هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنند که قابل درمان است.»
بر اساس آمار وزارت صحت عامه، اکنون بیش از ۶۰۰ هزار شهروند افغانستان دارای معلولیت نابینایی اند و یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن نیز، از بینایی اندک رنج میبرند.