شیرمحمد عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت امور خارجه‌ی افغانستان، امروز (دوشنبه، ۱۵ عقرب) در نشستی زیر نام «توسعه‌ی اقتصادی افغانستان» در کابل، می‌گوید که حکومت سرپرست متعهد به مدیریت تمام آب‌های افغانستان است.

آقای استانکزی، با تأکید بر مدیریت تمام‌ آب‌های کشور، می‌افزاید که حکومت سرپرست با ساخت بندهای آب و عملی‌کردن برنامه‌هایش در بخش مدیریت آب، در تلاش مهارکردن تمام آ‌ب‌های کشور است.

او نیز می‌گوید: «آب‌های ما سال‌ها مدیریت نشد و به کشورهای همسایه سرازیر شد. این در حالی است که بیش‌تر کشورهای همسایه خوش‌ نبودند و تشکری نکردند. اکنون امارت اسلامی مصمم است که با ساخت بندها در بخش‌های مختلف، تمام آب‌ها را مدیریت کند.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

معین سیاسی وزارت امور خارجه‌، خطاب به کشورهای همسایه، تأکید می‌کند که افغانستان اکنون با کم‌بود آب و خشک‌سالی روبه‌رو است و در چنین شرایط، نمی‌تواند آب مورد نیاز کشورهای دیگر را فراهم کند.

شیرمحمد عباس استانکزی، تصریح می‌کند: «ما به کشورهای همسایه‌ی خود هم به عنوان یک همسایه روادار هستیم؛ ولی این در حالتی است که آب مهار شود، یک بار مشکل مردم حل شود، زراعت ما سیرآب شود. وقتی از ما اضافه کرد، به همسایه‌های خود می‌دهیم؛ ولی وقتی ما خود ما آب کم‌بود داشته باشیم و خشک‌سالی باشد، دیگران هم از ما توقع نکنند که به آن‌ها آب دهیم.»

در سوی دیگر، مسئولان در وزارت انرژی و آب، در این برنامه می‌گویند که اگر آب‌های کشور به گونه‌ی درست مهار و مدیریت شود، افغانستان با کم‌بود آب روبه‌رو نخواهد شد.

فاروق اعظم، مشاور ارشد وزارت انرژی و آب، در این باره می‌گوید: «ما منابع کافی داریم، آب فراوان داریم و اگر مدیریت شود، تمام همسایگان به ما محتاج خواهند شد. منابع کافی داریم که باید درست مدیریت شود.»

در همین حال، کارشناسان حوزه‌ی مدیریت آب، مهارسازی آب‌های افغانستان را، از مسائل مهم و استراتژیک می‌دانند و می‌گویند که مدیریت و مهارسازی آب‌های کشور، رابطه‌ی مستقیم با امنیت انسانی دارد و می‌تواند روی اقتصاد، امنیت غذایی و حتا مطرح‌شدن در منطقه، تأثیرگذار باشد.

عبدالباسط رحمانی، متخصص مدیریت منابع آب و محیط‌ زیست، می‌گوید که برای مدیریت آب‌های کشور نیاز است برنامه‌ها به گونه‌ی علمی اجرایی شود. او می‌افزاید: «مسئله‌ی مدیریت آب به یک برنامه‌ی دقیق نیاز دارد. بسیاری از کشورها خواستند که آب شان را مدیریت کنند؛ ولی از روش‌های غلط استفاده کردند و به نتیجه نرسیدند. ما باید کاری کنیم که جلو هدررفتن آب گرفته شود، ما باید در زراعت از آب‌یاری مدرن استفاده کنیم، در بخش اقتصاد باید کار زیادی انجام دهیم، در بخش اجتماع باید کار کنیم؛ بنابراین برای مدیریت آب به یک برنامه‌ریزی دقیق نیاز است تا بتوانیم پیش‌رفت داشته باشیم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

مقام‌های امارت اسلامی در حالی بر مدیریت‌ آ‌ب‌های کشور تأکید می‌کنند که در بیش از دو سال گذشته، ساخت بندهای آب بر شماری از رودخانه‌ها و ساخت کانال قوش‌تپه، نگرانی کشورهای همسایه از جمله ایران و اوزبیکستان را، به هم‌راه داشته است.

رییس‌جمهور اوزبیکستان نزدیک به دو ماه پیش از ساخت کانال قوش‌تپه نگرانی کرده و گفته بود که ساخت این کانال رژیم آبی آسیای میانه را تغییر می‌دهد. ایران نیز بارها امارت اسلامی را متهم به پایبندنبودن به معاهده‌ی ۱۳۵۱ کرده و گفته است که بند کجکی در هلمند، جلو ورود آب به ایران را می‌گیرد.

به تازگی، مقام‌های ایرانی در دیدارهای جداگانه با عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرا، بر تأمین حق‌آبه‌ی ایران از رود هیرمند و افزایش‌ هم‌کاری‌ها در حوزه‌ی آبی، بر اساس منافع دو کشور تأکید کرده اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: