هم‌زمان با روز جهانی بدون دخانیات، شماری از جوانان در کابل، می‌گویند که برای فرار از مشکلات زندگی به دخانیات رو آورده اند و آهسته‌آهسته از استفاده از آن برای شان به عادت بدل شده است.

فریدون ۲۷ساله، باشنده‌ی کابل، می‌گوید که ناراحتی‌ها و فشارهای روانی او را به سوی استفاده از سگرت کشانده و این کار به سلامتی دندان‌ها و شش‌هایش آسیب زده است. او می‌افزاید: «هشت ماه می‌شود که سگرت می‌زنم. یک شوق و علاقه است؛ اما کم‌کم به عادت تبدیل شده است.»

سبحان‌الله یفتلی، دیگر باشنده‌ی کابل که از دخانیات استفاده می‌کند، می‌گوید که تلاش دارد این عمل را ترک کند. «دخانیات هیچ نوعش خوب نیست؛ سگرت باعث اعتیاد، نفس‌تنگی و خرابی دندان‌ها می‌شود؛ بوی دهن به وجود می‌آورد؛ به همین خاطر قصد دارم ترک کنم.»

همین‌ گونه، محمدواسیع احمدی، می‌گوید که هم‌نشینی با افراد نادرست او را به استفاده از سگرت معتاد کرده و اکنون ۴۵ سال است از آن مصرف می‌کند. «روزهایی که اعصابم خراب باشد، هشت نخ سگرت می‌کشم؛ از جوانان می‌خواهم که از دخانیات استفاده نکنند، ورزش کنند، به تفریح‌گاه‌ها بروند و از چیزهایی که به سلامت انسان ضرر می‌رساند، دوری کنند.»

در سوی دیگر، بخش افغانستان سازمان جهانی بهداشت، به مناسبت «روز جهانی بدون دخانیات» اعلام کرده است که صنعت تنباکو با استفاده از روش‌های فریبنده و مزه‌ی شیرین، خطرهای مرگ‌بار این مواد را پنهان می‌کند. این نهاد، از شهروندان خواسته که با ایجاد محیط‌های بدون دود، در حفاظت از سلامت یک‌دیگر سهم بگیرند.

با این همه، شماری از پزشکان، می‌گویند که مصرف دخانیات می‌تواند ابتلا به بیماری‌های قلبی، مشکلات معده، ضعف سیستم دفاعی بدن و انواع سرطان‌ها را افزایش دهد.

فریدالله عمری، متخصص شفاخانه‌ی انتانی در کابل، می‌گوید که شهروندان برای پیش‌گیری از مصرف دخانیات باید فعالیت‌های بدنی بیش‌تری انجام دهند. «دخانیات می‌تواند باعث سرطان‌های مختلف شود؛ اگر زمانی فکر ما خراب شود و زیر استرس قرار بگیرم باید فعالیت‌های بدنی را انجام دهیم و باید از نسل تنباکو از هر نوع آن فرار کنیم.»

با این که وزارت صحت عامه‌ی امارت اسلامی، آمار تازه در باره‌ی مصرف‌کنندگان دخانیات در افغانستان به دست نمی‌دهد؛ اما این وزارت، در ۱۴۰۳ اعلام کرده بود که ۲۷ درصد شهروندان به گونه‌ی منظم تنباکو مصرف می‌کنند که از این میان،  ۲.۶ درصد را زنان تشکیل می‌دهند.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: