غزنی؛ عروس شهرهای دی‌روز و پایتخت تمدن جهان اسلام در امروز است، اما شماری از ساحات و آبده‌های تاریخی این ولایت که یادگاری تاریخ باشکوه آن است، به بازسازی نیاز دارد.

حمیدالله نثار، آمر فرهنگ ریاست اطلاعات و فرهنگ غزنی می‌گوید که شماری از آبده‌‌های تاریخی و ساحات باستانی این ولایت نیاز به مرمت دارد. به گفتۀ او، در صورتی که وزارت اطلاعات و فرهنگ منظور کند، قرار است حدود ۱۰ آبدۀ تاریخی و ساحۀ باستانی این ولایت در سال پیش‌رو، ترمیم شود.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

او آبده‌های تاریخی نیازمند به بازسازی را این‌گونه برمی‌شمارد: «برای سال بعد کارهای ما ترمیم مقبرۀ شریف خان است، ترمیم مقبرۀ خواجه ملک‌یار پرنده صاحب است، ترمیم مسجد جامع تاریخی شهر قدیم و ترمیم مسجد تاریخی باباجی صاحب است. بازسازی و ترمیم برج میرزا عبدالقیوم دیوار شهر کهنه، آغاز کار گنبد ملا مشک عالم در ولسوالی اندر است، آغاز کار گنبد بیگم در ولسوالی جغتو است، آغاز کار حفریات در ساحۀ مناره‌های تاریخی و آغاز کار باقی‌ماندۀ دیوار احاطوی ساحۀ باستانی مناره‌های تاریخی‌ست.»

در همین حال، فرهنگیان و آگاهان امور فرهنگی از احتمال فروریختن شماری از آبده‌های تاریخی غزنی ابراز نگرانی می‌کنند و می‌گویند که آبده‌های تاریخی، فرهنگ و تاریخ یک جامعه را نشان می‌دهد.

غلام‌محمد ضیاروان، معاون انجمن فرهنگی «حضرت حکیم سنایی غزنوی» و از نویسنده‌گان این ولایت می‌گوید که اداره‌های دولتی غزنی باید برای ترمیم آبده‌های تاریخی آسیب‌دیده در این ولایت، دست به‌ کار شوند.

به گفتۀ فرهنگیان و آگاهان امور فرهنگی، غزنی از دیرباز تاکنون مهد تمدن‌های کهن است. آنان پیشینۀ آبده‌های تاریخی غزنی را پیش از اسلام در دوره‌های زرتشت و بودا می‌دانند و می‌گویند که این ولایت آبده‌های بسیاری از دوره‌های پس از اسلام مانند «دورۀ غزنویان»، «غوریان‌»، «تیموریان» و «دورۀ هوتکیان» نیز به یادگار دارد.

آقامحمد خوشه‌زاده، یک تن از فعالان فرهنگی غزنی در این باره می‌گوید: «آبده‌های تاریخی ولایت غزنی که ثبت و راجستر وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌باشد، بیش‌تر از ۱۰۰ آبدۀ تاریخی و ساحات باستانی بوده که از آن جمله بیش‌تر آبده‌هایی که در غزنی فعلاً موجود است، از دورۀ پیش از اسلام است که مربوط می‌شود به دورۀ بودایی‌ها و بعد از اسلام که مربوط می‌شود به دوره‌های غزنویان، غوری‌ها، تیموری‌ها و دورۀ هوتکی‌ها.»

غزنی در سال ۲۰۱۳ به‌عنوان مرکز تمدن اسلام نام‌گذاری شده و بیش‌تر آبده‌های تاریخی آن ترمیم شد؛ اما از ۲۰۱۳ به بعد به‌دلیل بی‌کیفیت‌بودن مواد ساختمانی، بیش از پنج برج قدیمی در قلعۀ غزنی فروریخت.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: