همزمان با سرازیرشدن سیلابها در روزهای پسین در کابل و شماری از ولایتها، ریاست هواشناسی افغانستان از بارندگی شدید، رعدوبرق و سرازیرشدن سیلابهای آنی با تندباد در ۲۰ ولایت، برای امروز و فردا هشدار داده است.
محمدنیسم مرادی، رییس هواشناسی افغانستان، میگوید: «احتمال بارندگیها با رعدوبرق و سیلابهای آنی در ولایتهای کابل، پروان، پنجشیر، میدانوردک، دایکندی، پکتیا، پکتیکا، خوست، نورستان، تخار، بدخشان، ننگرهار، کنر، لغمان، زابل، کاپیسا، کندهار، لوگر، ارزگان و غزنی، وجود دارد که مقدار این بارندگی بین ۱۰ تا ۳۰ ملیمتر پیشبینی شده است.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، شفیعالله رحیمی، سخنگوی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، میگوید که این وزارت برای ارائهی کمکهای اضطراری، به ریاستهای مبارزه با حوادث طبیعی در ولایتهایی که سرازیرشدن سیلاب پیشبینی شده، دستور آمادهباش داده است.
او میافزاید: «رهبری وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، برای بارندگیهای پیشبینیشده به تمام مسئولین ریاستهای مبارزه با حوادث هدایت لازم را به منظور اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و رسیدگی عاجل به متضررین احتمالی در همآهنگی با مقام ولایتها سپرده است.»
با این که همهساله در بهار و تابستان، در شماری از ولایتها سیلاب سرازیر میشود؛ اما در دو سال گذشته تغییرهای آبوهوایی سبب شده است که میزان و قدرت ویرانگری این سیلابها افزایش یابد.
کارشناسان محیطزیستی، میگویند که برای کاهش آسیبپذیری شهروندان از تغییرهای آبوهوایی، نیاز است سیستم مدیریت رویدادهای طبیعی تغییر و آگاهی شهروندان از وقوع این رویدادها نیز، افزایش یابد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالباسط رحمانی، کارشناس محیط زیست، میگوید: «سناریویی که در چند روز گذشته داشتیم، سالهای گذشته هم شاهدش بودیم. مردم در نیمهشب غافیلگیر میشوند و نمیتوانند حتا حدس بزنند. در این قسمت هرگز فکر نمیکنند که احتمال دارد سیل آنها را تهدید بکند و سیل میآید و آنها را میبرد؛ در شرایطی که تکنالوژی وجود دارد و وقوع سیل پیشبینی میشود.»
بر اساس آخرین آمار وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، در سیلابهای چند روز پسین در ۱۴ ولایت، ۴۸ تن جان باخته، ۵۸ تن زخمی شده، ۱۰۰۳ خانهی رهایشی ویران شده و نزدیک به هشت هزار جریب کشتزار از بین رفته است.