شماری از بازرگانان در بندرهای اسلامقلعه و کراچی، از وضع هزینههای بلند و بهانهگیریهای کشورهای همسایه شکایت میکنند و خواستار توجه جدی مسئولان برای حل مشکلات شان اند.
زلمی عظیمی، بازرگان و عضو هیئت مدیرهی اتاق تجارت و سرمایهگذاری ننگرهار، میگوید که پاکستان از یک ماه به این سو بیش از ۳۰۰۰ کانتینر کالای تجاری افغانستان را به بهانههای بیمورد در بندر کراچی متوقف کرده است.
او میافزاید: «مواد خوراکی، دارو و اینها را پاکستان میگوید که باید ۱۰۰ درصد در بانکها ضمانت بگذارید، ۲۱۲ مال را اینها نمیگذارند داخل افغانستان کنیم. برای حل این موضوع زیاد دادخواهی کردیم، مشکل حل نشد. ۳۳۰۰ کانتینر کالای ما که متوقف است، این سرمایهی مردم افغانستان است، باید این کالاها را آزاد کنند، زمستان آمد و مردم افغانستان نیاز دارند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
از سویی هم، نقیبالله صافی، رییس اتاق مشترک تجارت و صنایع افغانستان و پاکستان، میگوید که بر کانتینرهای متوقفشده، روزانه میلیونها دالر جریمه اضافه میشود. «در بدل هر روز جریمه دیمرج و دیتینشن میدهیم، به میلیونها دالر جریمه میرسد. اگر به زودترین فرصتها این کانتینرها آزاد نشود، میزان جریمهها از ارزش اموال هم بالاتر میرود.»
همین گونه، شماری از بازرگانان و رانندگان واردکنندهی کالاهای تجاری در بندر اسلامقلعه، میگویند که از روزها به این سو به دلیل وضع هزینههای اضافی از سوی ایران و رسیدگینشدن به مشکلات شان، اعتصاب کرده اند و کار نمیکنند.
نثاراحمد، بازرگان در بندر اسلامقلعه، در این باره به سلاموطندار میگوید: «ایران پول زیاد میگیرد، کرایهی ما کم است … از رقمرقم چیزها از ما مالیات میگیرند، از هر ایستگاه از ما پول میگیرند. بعد از دو ماه، سه ماه به ما نوبت میرسد. کسی نمیرود، نمیصرفد این به ما. هیچ کس گپ را گوش نمیکند، صدای ما را نمیشنوند.»
همایون همت، معاون کمیساری اسلامقلعه، نیز میگوید که بیش از یک هزار موتر در این بندر، کار شان را متوقف کرده است. «در ایران مصرفها زیاد است، کریدیتها زیاد شده، در هر چه پول میگیرند؛ به همین دلیل اینها اعتصاب کرده اند. رانندگان میخواهند که با ایرانیها به نوبت باشد رفتوآمد. تقریباً یک هزار موتر ایستاد است و یکیاش هم نمیآید.»
با این همه، مسئولان در اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگویند که با پاکستان برای آزادسازی کانتینرهای تاجران افغان بارها گفتوگو کرده اند؛ اما مقامهای پاکستان به این تصمیم شان همچنان پافشاری دارند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
خانجان الکوزی، معاون نخست اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، میگوید که مشکلات تجاری و ترانزیتی میان افغانستان و ایران، در سفر عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرا، حل خواهد شد.
او میافزاید: «ما با همسایهها دو نوع مشکل داریم؛ مثلاً پاکستان مسائل اقتصادی را سیاسی ساخته و موانع را در تجارت ایجاد کرده است. با ایران هم تاجران ما مشکلات هزینهها دارند، انتقالات قیمت تمام میشود. کرایه زیاد است، در سفر ملا برادر به ایران، روی همین حل مشکلات تاجران افغان با ایران بحث شده است. مشکل حل خواهد شد. در بندر کراچی هم اضافهتر از ۴۰۰۰ کانتینر همان جا مانده و مشکلش حل نشده است. هرچند گفتوگو شده؛ اما این مشکل حل نشده است.»
بازرگانان افغان در حالی از وجود مشکلات و رسیدگینشدن به مشکلات شان در بندرهای یادشده شاکی اند که مقامهای حکومت سرپرست همواره از همواربودن زمینه برای بازرگانان یاد کرده اند.