حمله‌ی شبکه‌ی القاعده به برج مرکز تجارت جهانی در امریکا، ۲۲ سال پیش از امروز؛ حمله‌ای که دید جهان را به امنیت و تروریزم جهانی تغییر داد و پیامدش دامن‌گیر افغانستان و شهروندانش شد و تا کنون ادامه دارد.

پس از این حمله‌ی شبکه‌ی القاعده، در نخست امریکا و به تعقیب آن دیگر کشورهای غربی به منظور مبارزه با هراس‌افکنی، لشکرکشی کردند و به این هدف، دست‌کم دو دهه در افغانستان ماندند.

پس از این مدت حضور که طولانی‌ترین جنگ تاریخ امریکا شمرده می‌شود، نیروهای ناتو به رهبری امریکا در حالی افغانستان را ترک کردند که امارت اسلامی به قدرت در افغانستان بازگشت.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

با این همه، در بیست‌ودومین سال‌روز حمله‌ی یازده‌ی سپتمبر چرایی و چه‌گونگی حضور و خروج امریکا از افغانستان، یک ‌بار دیگر مورد بحث است.

در این میان، ژنرال فرانک کنت مک‌کنزی، فرمانده پیشین فرماندهی مرکزی ارتش ایالات متحده‌ی امریکا (سنتکام) که در هنگام مأموریتش در این سمت خروج امریکا و سقوط جمهوری در افغانستان را نظارت داشت، خروج امریکا را اشتباه مهلک خوانده ‌است.

او در گفت‌وگو با «فاکس‌نیوز» گفته ‌است: «من از این که چه‌گونه حضور نظامی ما در افغانستان به پایان رسید، پشیمانی‌های زیادی دارم. از تصمیم ابتدایی برای خروج متأسفم؛ زیرا فکر می‌کنم تصمیم اشتباهی بود.»

بیست‌ودومین سال‌روز وقوع حمله‌های خونین شبکه‌ی القاعده بر نیویارک در حالی فرا می‌رسد که این جا در افغانستان تاریخ دوباره به عقب برگشته ‌است و نظامی در کشور از دو سال به‌ این سو حاکمیت دارد که به تعبیر امریکا عوامل این حمله را در خود پناه داده بود.

نجیب‌الرحمان شمال، آگاه مسائل سیاسی، می‌گوید که پیامدهای این حمله به افغانستان زیان‌بار و بحران‌آفرین بوده ‌است.

او می‌افزاید: «این حملات به برج‌های تجارتی در امریکا زمینه را برای حمله‌ی امریکا به افغانستان به بهانه‌ی مبارزه با تروریزم مهیا ساخت و بعد در کنار امریکا، بیش از ۴۰ کشور عضو ناتو به افغانستان حمله‌ور شدند.»

از سویی هم، برخی از آگاهان مسائل سیاسی، به این باور اند که امریکا از مسئله‌ی حمله‌ی یازدهم سپتمبر هم‌چون بهانه برای دخالت در امور افغانستان و تعقیب اهدافش در کشور استفاده کرد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

آنان تأکید می‌کنند که پس از این حمله و ورود نظامی امریکا به افغانستان، امنیت جهانی نه تنها بهبود یافته؛ بل وخیم‌تر نیز شده ‌است.

ویس ناصری، دیگر آگاه مسائل سیاسی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «یازده‌ی سپتمبر سرآغاز یک تحول کلان در دیدگاه امنیتی جهان بود؛ ولی بعد از ۲۲ سال جهان بیش‌تر و بیش‌تر از ۲۰۰۱ جهان آسیب‌پذیرتر از ترور و تروریزم است.»

با این حال، ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، در واکنش به حمله‌ی یازدهم سپتمبر، به سلام‌وطندار می‌گوید: «واقعه‌ی ۱۱ سپتمبر مربوط افغانستان نبود؛ ولی امریکا متأسفانه این را بهانه قرار داد و به هدف اشغال افغانستان وارد این کشور شد که بعد زیان‌های بسیاری دید. ۲۰ سال در جنگ ماند، حیثیت جهانی‌اش صدمه دید و تلفات جانی و مالی بسیاری دید. این که اشغال امریکا در این جا نتیجه نداد، نشان داد که امریکا از رأس اشتباه کرده است. امارت اسلامی و مردم افغانستان همیشه آماده‌ی دفاع از کشور خود بوده اند و اگر اشغال‌گران به کشور ما به قصد تجاوز بنگرند و تجاوز بکنند، با پاسخ هم‌چو روبه‌رو می‌شوند.»

در کنار این، هم‌اکنون جهان باور دارد که تهدیدهای هراس‌افکنی برخاسته از افغانستان هنوز هم مسئله‌ای جدی است؛ چیزی که امارت اسلامی آن را بی‌اساس عنوان و رد می‌کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: