مسئولان در اداره‌ی ملی امتحانات، با اعلام زمان برگزاری کانکور ۱۴۰۲، می‌گویند که این آزمون، در پنج دور برگزار خواهد شد و در آن، ۱۰۰ هزار متقاضی از سراسر کشور شرکت خواهند کرد. نوید نوری، آمر دفتر اداره‌ی ملی امتحانات، به سلام‌وطندار می‌گوید که قرار است دور نخست کانکور امسال، در ۲۹ و ۳۰ سرطان برگزار شود و در آن، ۲۵ هزار متقاضی از یازده ولایت شرکت کنند.

او می‌افزاید: «غور، فاریاب، بامیان، سرپل، جوزجان، دایکندی، تخار، لوگر، بغلان، پکتیا و خوست، از جمله ولایت‌هایی است که دور اول امتحان را سپری می‌کنند. در دور دوم، ۱۲ ولایت شامل اند. کانکور کابل در دور چهارم برگزار می‌شود.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

به گفته‌ی نوری، هفت هزار دانش‌آموز از مدرسه‌های دینی نیز در کانکور امسال شرکت خواهند کرد. «حدود هفت هزار عالم دین در این امتحان شرکت می‌کنند که این عالمان دین از مدرسه فارغ شده و از سوی وزارت معارف تثبیت سویه شده اند. در کنار این ۳۰ هزار نفر در امتحان متفرقه که در دور پنجم برگزار می‌شود، شرکت خواهند کرد.»

آمر دفتر اداره‌ی ملی امتحانات، هم‌چنان می‌گوید که کانکور امسال، در یک ماه به پایان خواهد رسید؛ اما به گفته‌ی او، دختران شامل این آزمون نیستند؛ زیرا برگه‌ی درخواستی دانش‌آموزان دختر از سوی وزارت معارف با این اداره شریک نشده است.

شماری از دانش‌آموزان دختر در ولایت‌هایی که در دور نخست کانکور شامل اند، می‌گویند که با راه‌نیافتن به کانکور امسال، ضربه‌ی دیگری به امیدهای آن‌ها وارد شده است.

شکریه رحیمی، باشنده‌ی ولسوالی نیلی دایکندی، می‌گوید که راه‌نیافتن به کانکور، تلاش‌های ۱۲ساله‌اش را به هدر داده است. او می‌افزاید: «من فورم را خانه‌پری کرده بودم. از بی‌سرنوشت‌ماندن ما نگرانم. خانه مثل زندان شده برای من. این تبعیض است که پسران درس بخوانند و ما نتوانیم. خواست ما از امارت اسلامی این است که اجازه دهند ما هم درس بخوانیم؛ این حق ماست.»

صفیه‌ رضایی، باشنده‌ی مرکز بامیان، از حکومت سرپرست می‌خواهد که زمینه‌ی حضور دختران در کانکور امسال را فراهم کند. او می‌افزاید: «این برای ما بسیار سخت است که نتوانیم در کانکور شرکت کنیم. با چه زحمت‌هایی ۱۲ سال درس خوانده بودیم. روی روحیه و زندگی ما تأثیر گذاشته است که شاهد باشم جلو چشمم آرزوها و رویاهایم پرپر می‌شوند.»

کارشناسان مسائل حقوقی، می‌گویند که محروم‌ماندن دختران از آموزش، سبب منزوی‌شدن آن‌ها شده و این وضعیت، برای آینده‌ی افغانستان، پیامدهای منفی را به دنبال خواهد داشت.

نورآقا شعیب، کارشناس مسائل حقوقی، می‌گوید: «موضوع آموزش دختران از مسائل مهم بشری است؛ هم در قوانین جهانی و هم در قوانین افغانستان این موضوع مسجل شده. از سوی دیگر، نیاز اجتماع است؛ پس لازم است ما به حق تعلیم دختران به حیث یک حق اساسی و مکلفیت شرعی و الهی نگاه کنیم و اجازه دهیم آن‌ها از حق آموزش برخودار باشند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

خواستیم دیدگاه مسئولان وزارت‌های معارف و تحصیلات عالی را در باره‌ی حضورنداشتن دانش‌آموزان دختر در کانکور امسال، داشته باشیم؛ اما موفق نشدیم.

این نخستین سال است که کانکور بدون حضور دختران برگزار می‌شود. این در حالی است که وزارت تحصیلات عالی در قوس ۱۴۰۱، تحصیل دانش‌جویان دختر را به حالت تعلیق درآورد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: